x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică INVITAŢIE DE LA BĂSESCU / Partidele, chemate azi în Deal la consultări

INVITAŢIE DE LA BĂSESCU / Partidele, chemate azi în Deal la consultări

de Lavinia Dimancea    |    05 Dec 2008   •   00:00
INVITAŢIE DE LA BĂSESCU  /  Partidele, chemate azi în Deal la consultări

Şi ziua de ieri s-a rezumat doar la socoteli şi declaraţii politice. Liderii principalelor partide s-au ferit să avanseze formule ferme în ceea ce priveşte formarea majorităţii parlamentare, semn că aşteptau lumină de la Cotroceni. Care a venit spre finalul zilei, o dată cu chemarea astăzi la consultări a liderilor celor patru partide parlamentare.



Şi ziua de ieri s-a rezumat doar la socoteli şi declaraţii politice. Liderii principalelor partide s-au ferit să avanseze formule ferme în ceea ce priveşte formarea majorităţii parlamentare, semn că aşteptau lumină de la Cotroceni. Care a venit spre finalul zilei, o dată cu chemarea astăzi la consultări a liderilor celor patru partide parlamentare.

Social-democraţii au continuat ieri să-şi facă socotelile cu privire la o guvernare alături de PD-L sau de PNL, însă în paralel şi-au "risipit" energiile în dispute interne legate de convocarea sau nu a unui congres după alegeri.

PSD, ÎNTRE GUVERN ŞI CONGRES
Înainte de consultările cu preşedintele Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni, pesediştii au ieşit ieri şi au vorbit, fiecare pe limba lui, ce preferinţe au în realizarea alianţelor postelectorale. Totuşi, faţă de ziua de miercuri, în care mai mulţi lideri ai PSD – Ilie Sârbu, Miron Mitrea, chiar Viorel Hrebenciuc – au susţinut o formulă de guvernare cu PD-L, ieri dinspre Kiseleff s-a auzit mai mult "PNL", pe piaţă fiind aruncat şi zvonul că în cursul serii urmau să aibă loc negocieri între reprezentanţii celor două partide. Ion Iliescu s-a pronunţat astfel din nou în privinţa variantei de guvernare cu liberalii, avertizând asupra pericolului unei alianţe cu PD-L. "Doresc ca social-democraţii să intre la guvernare cu PNL sau să rămână în opoziţie. Eu susţin, în primul rând, o discuţie cu PNL-ul şi o combinaţie posibilă, pentru că altminteri o combinaţie cu PD-L înseamnă subordonarea partidelor voinţei lui Băsescu", a scris Iliescu pe blogul personal. Adrian Năstase a semnalat şi el că, printr-o apropiere de PD-L, PSD ar putea să intre "sub umbrela cuiva care ar putea să-l distrugă şi să-l transforme într-o forţă aservită unor scopuri mărunte personale". În aceeaşi direcţie a mers şi secretarul general Titus Corlăţean, care a arătat că prioritare sunt negocierile cu PNL şi UDMR.

GUVERN PD-L-PSD
Cu toate acestea, PD-L nu şi-a pierdut adepţii în PSD, lideri ai partidului rămânând fideli ideii unei guvernări cu democrat-liberalii. De altfel, aseară varianta unui Guvern PD-L-PSD era aproape dată ca sigură, reprezentanţii celor două partide ajungând la o înţelegere în privinţa posturilor ce ar urma să le revină. Vicepreşedintele Victor Ponta a declarat ieri că el nu va vota în Parlament un Guvern care va avea componentă liberală, precizând că, după votul de la 30 noiembrie, PSD şi PD-L sunt partidele îndreptăţite să se considere câştigătoare ale alegerilor. Miron Mitrea, care cu o zi în urmă spunea că o soluţie cu PD-L este mai probabilă decât una cu PNL, a invocat din nou varianta PD-L, fără a scoate însă PNL din cărţile negocierilor. "Dacă PNL îşi va flexibiliza poziţia şi va fi dispus să intre în negociere firească, vom avea o echipă de negociere condusă de preşedinte şi cu ei, dacă nu vom negocia cu UDMR şi PD-L", a spus Mitrea. Mircea Geoană s-a ferit să vorbească concret despre negocieri, spunând că social-democraţii au oportunitatea de a-şi explica astăzi, la Cotroceni, punctul de vedere asupra mandatului primit de la români. El a punctat şi ce vor cere pesediştii la consultările cu şeful statului: participarea la guvernare.

Probleme de Statut
Înainte de a merge la Cotroceni, pesediştii s-au pierdut ieri în probleme interne legate de convocarea unui congres, idee lansată miercuri de Miron Mitrea şi susţinută de Ion Iliescu, dar respinsă de Mircea Geoană. Adrian Năstase i-a criticat astfel pe colegii din PSD care nu au făcut efortul de a citi Statutul partidului, precizând că un congres se organizează la patru ani, şi nu la "60 sau la 90 de zile". Titus Corlăţean a avertizat şi el că o astfel de idee, în pline negocieri de intrare la guvernare, diminuează capacitatea de negociere a PSD, în timp ce Liviu Dragnea a arătat că cine lansează teza congresului face o mare greşeală. Mitrea s-a văzut nevoit să vină cu explicaţii şi a precizat că nu este vorba despre un congres extraordinar, ci despre un congres ordinar care, statutar, se întruneşte după alegeri.

Dinu Patriciu, despre PNL: "Pistolarul gâgă trage la întâmplare"


Liberalii s-au adunat iarăşi aseară în şedinţă de Birou Permanent ca să decidă mandatul delegaţiei care va merge la Cotroceni şi care va negocia cu celelalte partide.

La finalul şedinţei, în timpul căreia s-a făcut turul obişnuit de masă şi fiecare şi-a dat cu părerea despre cum ar fi mai bine pentru partid, premierul Tăriceanu a dat o declaraţie ceva mai puţin nervoasă decât data trecută, dar la fel de neclară. PNL nu are preferinţe în privinţa partidului cu care ar putea face o alianţă, vrea doar "garanţii solide" că îşi va putea pune în aplicare programul. Tăriceanu n-a explicat ce înseamnă "garanţii", putându-se presupune fie că e vorba de ministere în domenii-cheie, fie de postul de prim-ministru. De altfel, nici n-a răspuns la întrebarea dacă PNL mai solicită postul de prim-ministru. Liberalii n-au luat o decizie, cu PSD sau PD-L, fiind destul de debusolaţi pentru că ajunsese şi la urechile lor zvonul că cele două partide au pus de-un Guvern. Cu o seară înainte, Tăriceanu i-a chemat la Guvern pe câţiva lideri ai partidului cărora le-a cerut părerea despre cum ar trebui  să se plaseze partidul. O parte a celor pe care i-a consultat Tăriceanu au cerut Guvern cu PSD, chiar dacă PNL nu va ocupa funcţia de prim-ministru. "El (premierul – n.n.) voia în opoziţie. Cred că i-am scos prostia asta din cap. Există o majoritate în conducere care vrea să intre la guvernare cu PSD", afirma ieri un lider liberal. Potrivit unor surse, cei care pledau pentru opoziţie sau guvernare cu PD-L au rămas în minoritate: Ludovic Orban, Puiu Haşotti, Cristian David, Mihai Voicu. Liberalii convocaseră ieri după-amiază o şedinţă a Biroului Politic al partidului pentru a stabili mandatul pentru consultarea de la Cotroceni. Miercuri seară, şi Dinu Patriciu a ieşit public pentru a-şi anunţa preferinţa. Neschimbată, de altfel. Într-o emisiune Realitatea TV, Patriciu a declarat că PNL are două opţiuni: guvernare cu PSD sau opoziţie. "Acestea sunt cele două opţiuni pe care le are – Guvern cu PSD, dar condus de PNL, având primul-ministru pentru ca să-şi asigure aplicarea unui program liberal sau să se ducă în opoziţie şi să aştepte să se termine focul celor doi urmaşi ai FSN-ului. Peste patru ani vor mai fi din nou alegeri, nu se întâmplă nimic, istoria se scrie încet", a afirmat Patriciu. Guvernul PNL-PSD n-ar avea viaţă prea lungă: "Probabil trebuie să stea un an, cât durează criza".

PSD ŞI PD-L SE UCID ÎN DUEL
Petrolistul liberal n-a fost însă prea blând cu partidul său de suflet, comparându-l cu "pistolarul gâgă", care prin noroc chior rămâne învingător într-un duel PSD-PD-L. "Dacă duelul este lupta între doi pistolari care se îndepărtează zece paşi şi dup-aia trag unul într-altul, triuelul este între trei. Doi sunt foarte buni, sunt ţintaşi perfecţi, şi al treilea e un gâgă. Se îndepărtează câte zece paşi. Cei doi pistolari foarte buni, ştiind că-s buni, trag unul într-altul şi gâgă trage şi el, poate l-o nimeri pe unul. Cine moare? Cei doi buni!", a afirmat Patriciu. (Monica Iordache Apostol)

Boc: "PNL este prima opţiune"


Liderul PD-L, Emil Boc, a anunţat ieri că mandatul PD-L este obţinerea guvernării şi impunerea priorităţilor din programul de guvernare în viitorul Executiv.

Emil Boc a spus ieri, după şedinţa Colegiului Director, că, pentru a obţine guvernarea, prima "opţiune naturală" a PD-L este PNL, în vederea asigurării majorităţii parlamentare. "Este suficient să te uiţi la ceea ce au votat românii şi să constaţi că opţiunea majoritară a fost o guvernare de dreapta. Sperăm că şi PNL va citi ceea ce au votat şi va acţiona în conformitate cu acest vot", a susţinut Boc. El a completat însă imediat: "Aceasta este prima opţiune, dar nu şi ultima. În funcţie de negocierile care vor avea loc, vom asigura o majoritate stabilă în Parlament, pentru a avea un Guvern solid, care să asigure guvernarea în perioada dificilă care se anunţă". "Avem nevoie de echilibru, maturitate şi de mult discernământ în această perioadă, pentru că românii aşteaptă de la noi responsabilitate, mai puţine acuze şi certuri reciproce", a motivat Boc opţiunea PD-L pentru o majoritate puternică în Parlament.

ECHIPA DE NEGOCIATORI
Democrat-liberalii şi-au desemnat tot ieri echipa de negociere, formată din principalii cinci lideri ai partidului: Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Theodor Stolojan şi Gheorghe Flutur, cărora, dacă va fi necesar, li se vor alătura şi alţii. Emil Boc a spus că PD-L aşteaptă invitaţia preşedintelui la consultări, pentru a se deschide calea negocierilor cu partidele, "începând cu varianta naturală, adică PNL". El a susţinut că numai preşedintele României este cel care decide candidatul la funcţia de premier, dar că PD-L are "dreptul moral" să pretindă acest post, pentru că are majoritatea mandatelor în Parlament.

JOHANNIS PREFERĂ UN GUVERN PUTERNIC
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat ieri că preferă un Guvern puternic, în care oamenii să se înţeleagă între ei. "Eu prefer un Guvern puternic în care oamenii să se înţeleagă între ei, nu ca ultima dată, un Guvern care să sprijine descentralizarea, indiferent de culoarea politică", a spus Johannis, citat de corespondentul Mediafax. El a adăugat că la alegerile parlamentare s-a votat "eminamente politic, nu uninominal", pentru că, în general, oamenii au votat partidul, şi nu persoana.

Băsescu stabileşte linia


Preşedintele Traian Băsescu sugerează că premierul pe care îl va desemna va fi democrat-liberal şi crede că PSD şi PD-L sunt câştigătorii alegerilor, primul moral, al doilea de facto. Pesediştii interpretează declaraţiile preşedintelui ca fiind în favoarea unui Guvern PD-L-PSD.

După prezentarea rezultatelor finale ale alegerilor, preşedintele Băsescu a decis să intre în jocul postelectoral. El a susţinut ieri o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni în care a anunţat că a chemat astăzi la consultări cele patru partide parlamentare, plus minorităţile, în vederea desemnării premierului şi a formării viitorului Guvern. Cu această ocazie, şeful statului şi-a prezentat condiţiile sub semnul cărora se vor desfăşura discuţiile. Prima este legată de mandate. UDMR are 31 de mandate, PNL – 93, PSD – 163, PD-L – 166, a enumerat şeful statului, completând cu articolul 103 din Constituţie ("Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament, ori dacă nu există o majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament"), care, în opinia sa, se referă "la mandatele din Parlament şi nu la voturi".

"Ca atare, în consultarea partidelor voi avea în vedere tot timpul ponderea acestora exprimată prin mandate în Parlament", a tras concluzia Băsescu, sugerând astfel că partidul care are dreptul la premier este PD-L. "Dacă vă aduceţi aminte, acelaşi lucru l-am făcut şi în anul 2004, când a existat diferenţă de un mandat între alianţă şi PSD ca entitate legal constituită pentru alegeri", a adăugat Băsescu, pentru a nu mai exista nici un dubiu.

DINCOLO DE DOCTRINE
Celelalte condiţii au mers către formula viitorului Guvern. Astfel, şeful statului a arătat că noul Executiv trebuie, pe de o parte, să respecte voinţa electoratului, iar pe de altă parte "să fie suficient de puternic prin sprijinul din Parlament", astfel încât să poată să treacă legile necesare diminuării efectelor crizei globale asupra României. "Voi fi foarte atent în discuţiile cu partidele la capacitatea lor de a furniza competenţe. Simpla apartenenţă la un partid nu este suficientă pentru a fi membru în Guvernul României într-o perioadă în care economia nu mai creşte singură, ci trebuie să o ajutăm să nu scadă excesiv", a atenţionat Băsescu.

Imediat, el a vorbit despre importanţa doctrinelor, dar a arătat că anul 2009 trebuie să fie unul al priorităţilor. "Până în prezent, declaraţiile partidelor au fost legate de doctrină, de compatibilităţi de doctrină. Este foarte importantă doctrina partidelor. Anul 2009 este un an în care viaţa şi realităţile ne vor obliga să asigurăm o guvernare bazată pe priorităţi în primul rând", a spus Băsescu.

CĂŞTIGĂTORII ALEGERILOR
În toată această pledoarie despre viitorul Guvern, şeful statului ne-a prezentat şi cine este în opinia sa câştigătorul alegerilor. De fapt, sunt doi, a spus şeful statului, explicând că PSD este câştigătorul moral pentru că a luat cu 90.000 de voturi mai mult decât PD-L, iar PD-L, câştigătorul de facto pentru că, în urma redistribuirii, a obţinut mai multe mandate în Parlament. Întrebat ce importanţă are acest lucru, Băsescu a spus că este important, având în vedere că prevederile Constituţiei fac referire la numărul de mandate şi nu la numărul de voturi obţinute. Despre cum va împăca cele două partide în aceste condiţii, Băsescu a spus scurt: "Prin Constituţie".

Referindu-se strict la desemnarea premierului, şeful statului a arătat că va face acest lucru ţinând cont de momentul convocării Parlamentului, astfel încât cel desemnat să se poată încadra în termenul obligatoriu de 10 zile pentru a se prezenta cu echipa sa la votul de învestitură.

Parlamentul ar urma să se întrunească, conform decretului emis deja ieri de preşedintele Băsescu, la data de 15 decembrie, dar şeful statului speră să facă desemnarea până la acea dată. "Sper să avem Guvern înainte de 24 decembrie", a conchis preşedintele. Înainte de alegeri, şeful statului estima un Guvern în jurul datei de 18-20 decembrie. (Lavinia Dimancea)

PSD se bucură şi negociază

La PSD s-a jubilat în urma declaraţiilor şefului statului. "Lucrurile aproape sunt clare. Preşedintele vrea premier de la PD-L şi spune că ar trebui să guverneze partidele care au câştigat. Este practic o invitaţie de a ne aşeza la masă", spune un vicepreşedinte al social-democraţilor. Negocierile cu democrat-liberalii sunt de altfel, spun surse din partid, foarte avansate, convenindu-se ca funcţia de premier să revină PD-L, PSD să preia postul de vicepremier, funcţia de şef al Senatului să meargă la social-democraţi, mai exact la Mircea Geoană, iar cea de preşedinte al Camerei, la democrat-liberali. Aseară, după intervenţia şefului statului, Geoană a arătat că declaraţia preşedintelui este una corectă din punct de vedere constituţional şi instituţional. Pe de altă parte, el a spus că "este evident" că PSD a câştigat alegerile, însă, la negocieri, PSD şi PD-L merg de pe poziţii egale. "Fiecare îşi numără cum îi convine: la locale, PD-L a avut un strop de vot popular în plus şi PSD mai multe mandate, iar PSD a spus că a câştigat. Acum, fiecare îşi clamează victoria.

Dar din punct de vedere practic sunt două blocuri egale în Parlament", a comentat Geoană afirmaţiile lui Băsescu privind câştigătorul moral şi cel de facto. Întrebat cum vor fi depăşite animozităţile dintre PSD, pe de o parte, şi PD-L şi Traian Băsescu, pe de altă parte, Geoană a răspuns: "Chestiunile personale pălesc în faţa gravităţii situaţiei României".

Lege de "Guinness Book"

Traian Băsescu a criticat ieri şi sistemul de vot uninominal aplicat la alegerile de la 30 noiembrie. El a arătat că, deşi a fost "un pas înainte" faţă de sistemul de vot pe liste, legea a avut o mare deficienţă. "Legea a introdus un consistent element de inechitate prin alocarea mandatelor către oameni care au fost pe locul doi, trei, şi asta încă nu ar fi nici un păcat, dar sunt exemple clare în care candidaţi care au fost pe locul 1 cu 10.000, cu peste 10.000 de voturi nu au obţinut mandatul, în schimb, un candidat de pe locul trei sau 4 cu 2.700 de voturi a obţinut mandatul. Acest lucru decredibilizează din capul locului nu numai sistemul propus, ci chiar parlamentarul", a spus Băsescu, adăugând că "toată această construcţie a fost făcută în favoarea unui partid". El a precizat că legea trebuie urgent modificată, explicând că ar trebui să se meargă fie pe varianta alegerii uninominale într-un singur tur – "câştigătorul din colegiu primeşte mandatul", ori pe varianta votului uninominal în două tururi, pe care el a propus-o la referendum. "Inechităţile din această lege pot pune sub semnul întrebării chiar corectitudinea sistemului electoral. Nu aş vrea să dau alte exemple ca acela în care un deputat iese cu 53 de voturi (...) sau nu mai vorbim de acel care – asta e o chestiune aşa, de Guinness Book, sau nici nu ştiu de ce, de Comici vestiţi ai ecranului – în care un domn cu dosar penal câştigă în faţa ministrului Justiţiei", a arătat Băsescu.

"Cred că ambele pot să se definească a fi câştigătoare. PSD este câştigătorul moral, are 90.000 de voturi în plus faţă de PD-L, constituţional însă PD-L este câştigătorul alegerilor, pentru că şi Constituţia, în articolul 103, face referire la reprezentarea în Parlament"

Traian Băsescu, Preşedintele României

×