x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis a atacat în instanță amenda primită de la CNCD. Parchetul a clasat dosarul “Jó napot kívánok”

Iohannis a atacat în instanță amenda primită de la CNCD. Parchetul a clasat dosarul “Jó napot kívánok”

de Ion Alexandru    |    16 Iun 2020   •   10:44
Iohannis a atacat în instanță amenda primită de la CNCD. Parchetul a clasat dosarul “Jó napot kívánok”

Președintele Klaus Iohannis a atacat, la Curtea de Apel București, hotărârea prin care CNCD i-a aplicat o amendă de 5.000 de lei, pentru afirmațiile referitoare la “predarea Ardealului către unguri”. Acțiunea a fost depusă în ajunul zilei de naștere a șefului statului. Ieri, la două zile după împlinirea de către Iohannis a vârstei de 61 de ani, Parchetul General a decis să claseze o plângere penală, formulată de două asociații, având același obiect.

 

Klaus Iohannis, reprezentat de Administrația Prezidențială, a înaintat, vineri, 12 iunie 2020, o acțiune la Secția de Contencios Administativ și Fiscal de la Curtea de Apel București, solicitând judecătorilor anularea Hotărârii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării nr. 443, din data de 20 mai 2020. CNCD are, în acest dosar, calitatea de pârât. Cauza, intrată pe rolul instanței, nu a primit, încă, un prim termen de judecată. 
Reamintim  că, la sfârșitul lunii aprilie, în plină stare de urgență, președintele României a afirmat, de la tribuna Palatului Cotroceni, că, “în timp ce Guvernul și cu mine ne luptăm cu epidemia”, “PSD se luptă în birourile secrete de la Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”. Pe 20 mai, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a hotărât, cu majoritate de voturi, că aceste afirmații, inclusiv întregul context în care au fost ele formulate, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică sau națională. Iohannis a catalogat hotărârea CNCD, dar și amenda de 5.000 de lei, drept o “acțiune politică” și a precizat că le va ataca în instanță. Lucru care s-a și întâmplat, așa cum am arătat mai sus.

 

 

PÎCCJ: Afirmațiile nu sunt instigare la ură

 

Iar lucrurile nu se opresc aici. Dacă Iohannis a decis să atace hoătrârea CNCD în instanță, cu o zi înaintea zilei sale de naștere, Parchetul General, prin Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, i-a făcut președintelui un cadou, cu trei zile întârziere. Ieri, procurorul Elena Săndel a dispus clasarea plângerilor formulate de Asociațiile EMT (Cluj Napoca) și SICULITAS (Târgu Mureș), care au sesizat PÎCCJ cu privire la faptul că Klaus Iohannis ar fi săvârșit, prin afirmațiile respective, infracțiunea de incitare la ură și la discriminare.
Practic, la nici o lună de la depunerea plângerilor și de la constituirea acestui dosar, procurorul de caz a constatat că fapta sesizată de cele două asociații, în maniera prezentată în plângere, nu este prevăzută de legea penală. În plângere se arăta că, prin afirmațiile publice ale președintelui, în discursul său din data de 29 aprilie 2020, “a promovat idei și opinii ostile față de categorii determinate de persoane”. 
Reamintim faptul că, pe fondul adoptării tacite a unei legi, la finalul lunii februarie, în Camera Deputaților, la Senat a ajuns o lege referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc. La finalul lunii aprilie, Klaus Iohannis a ținut un discurs, în care a susținut următoarele: “Jó napot kívánok PSD! (…) PSD ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă o autonomie largă Ținutului Secuiesc. (…) PSD se luptă în laboratoarele secrete din Parlament să dea Ardealul ungurilor. Jó napot kívánok, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?”.

 


 

×