x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, acuzat de fake news în legătură cu decizia Curții Constituționale

Iohannis, acuzat de fake news în legătură cu decizia Curții Constituționale

de Ion Alexandru    |    20 Sep 2019   •   10:20
Iohannis, acuzat de fake news în legătură cu decizia Curții Constituționale

Minuta emisă de Curtea Constituțională, prin care a fost admisă, parțial, existența unui conflict juridic de natură constituțională, generat de refuzul președintelui de a numi miniștrii interimari, nu conține nicio dispoziție pentru Guvernul Dăncilă să se prezinte în Parlament, contrar afirmațiilor făcute, miercuri, de Klaus Iohannis, de la tribuna Administrației Prezidențiale. O atitudine similară a avut-o și Laura Codruța Kovesi, la momentul în care s-a cerut revocarea sa din funcția de șefă a DNA, când a invocat un Raport al Inspecției Judiciare, în care ar fi scris că asupra unor înregistrări s-ar fi intervenit, spre alterarea lor. În fapt, în document scria exact invers. De data aceasta, documentul citat de Iohannis impune obligativitatea președintelui de a semna, de îndată, numirea miniștrilor interimari și de a o revoca din funcție pe Ana Birchall.

 

Acest fake-news prezidențial, constatat, practic, de toată lumea, după ce Curtea Constituțională a publicat minuta deciziei, a fost taxat, ieri, de prim-ministrul Viorica Dăncilă. „Obișnuit să încalce Constituţia, domnul preşedinte Iohannis a trecut la următorul nivel. Reinterpretează după bunul plac, în cheie electorală, o decizie a CCR care este obligatorie pentru toată lumea”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis „transmite public că judecătorii CCR ar fi stabilit că premierul trebuie să meargă de îndată în Parlament, când, de fapt, Curtea a stabilit că termenul «de îndată» se referă la obligaţia preşedintelui de a numi interimari şi de a nu bloca activitatea Guvernului”.

Totodată, Viorica Dăncilă a susţinut că va merge în Parlament pentru remanierea Guvernului, însă nu mai are aşteptări de la Klaus Iohannis.

 

Președintele „analizează”

 

Judecătorii CCR au constatat că preşedintele României nu şi-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel şeful statului este obligat să îi revoce pe miniştri. De asemenea, Klaus Iohannis este obligat şi să numească interimari, pentru a rezolva problema continuităţii Guvernului. Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarant însă că va lua o decizie cu privire la revocarea şi numirea miniştrilor după ce va fi publicată motivarea hotărârii CCR de miercuri. Și a îndemnat-o din nou pe Viorica Dăncilă să meargă în Parlament pentru a cere votul de încredere al Guvernului. „Celelalte chestiuni legate de numirile şi revocările miniştrilor sunt, de fapt, blocaje generate de refuzul doamnei premier de a se prezenta în faţa Parlamentului pentru a primi un vot de încredere. Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a deciziei CCR le voi lua după publicarea şi analiza motivării deciziei, care va fi probabil publicată în perioada imediat următoare”, arăta, la momentul respectiv, Klaus Iohannis.

 

 

×