x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, debut ezitant de mandat

Iohannis, debut ezitant de mandat

de Robert Kiss    |    21 Iun 2015   •   23:15
Iohannis, debut ezitant de mandat
Sursa foto: Diana Oros

Pe 21 iunie s-au împlinit şase luni de când Klaus Iohannis a preluat mandatul de preşedinte al României. Şeful statului şi-a propus mai multe obiective, dintre care doar o parte s-au realizat, în timp ce altele s-au făcut fie parţial, fie deloc.

În prima jumătate de an din mandatul prezidenţial, Iohannis s-a ocupat de politica externă, a realizat consultări periodice cu partidele parlamentare, a transmis Parlamentului documentul privind Strategia Naţională de Apărare şi a arătat că este un preşedinte diferit faţă de predecesorul său, Traian Băsescu.

Printre cele mai importante obiective ale preşedintelui se numără reforma electorală, cererile justiţiei, situaţia securităţii naţionale şi rolul României în regiune. Dorinţa preşedintelui în ceea ce priveşte cererile justiţiei a fost parţial respectată de Parlament.



Preşedintele nu a fost ferit de scandaluri în cele şase luni de mandat. Cel mai mare scandal în care a fost implicat a fost cel din jurul Codului Silvic, Iohannis fiind acuzat că face jocurile unei companii străine cu interese în industria lemnului, Schweighofer Holzindustrie. Tot atunci a apărut şi prima fisură în relaţia cu Victor Ponta, care a culminat cu solicitarea demisiei premierului, ca urmare a acuzaţiilor de natură penală.

În ceea ce priveşte reforma electorală, după consultările de la Palatul Cotroceni, Parlamentul a operat modificări semnificative. Legile electorale au fost modificate şi adoptate, mai puţin cele care se referă la alegerile parlamentare, care se află totuşi pe agenda plenului de la Camera Deputaţilor. Votul prin corespondenţă nu a fost însă reglementat de Parlament, deşi preşedintele a acordat o atenţie sporită acestui subiect.

Consens pentru Apărare

Primele luni de mandat au adus şi primul acord politic important: creşterea treptată a bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2017. De asemenea, la începutul lunii mai, preşedintele a obţinut acordul liderilor partidelor parlamentare pe proiectul Big Brother. Legea care reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal a fost depusă la Senat şi aşteaptă să intre în procedură legislativă. În şase luni de mandat, Klaus Iohannis a chemat de cinci ori liderii partidelor politice la consultări, l-a numit pe Eduard Hellvig la şefia SRI şi a amânat numirea unui nou şef la SIE. De altfel, preşedintele a efectuat mai multe vizite externe, s-a adresat mai mult presei străine decât celei din ţară şi i-a acordat un rol special soţiei sale, Carmen Iohannis. La jumătate de an de la preluarea mandatului, Klaus Iohannis nu a luat încă în primire reşedinţa oficială, Vila Lac 3, în schimb Administraţia Prezidenţială a cumpărat o limuzină nouă pentru şeful statului.

×