x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Deciziile adoptate de Consiliul European nu introduc cote suplimentare de migranţi pentru România

Iohannis: Deciziile adoptate de Consiliul European nu introduc cote suplimentare de migranţi pentru România

18 Mar 2016   •   19:36
Iohannis: Deciziile adoptate de Consiliul European nu introduc cote suplimentare de migranţi pentru România

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că deciziile adoptate de Consiliul European în cazul Turciei nu introduc cote suplimentare de migranţi pentru România.


"Deciziile de astăzi nu introduc cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru România. Această relocare din Turcia în UE se face în cadrul cotelor care au fost aprobate anul trecut deja", a subliniat Iohannis, după Consiliul European de la Bruxelles.

El a precizat ca discuţiile principale au vizat relaţia de cooperare a UE cu Turcia în gestionarea migraţiei.

"Este deosebit de important că am reuşit să ajungem la un acord în ceea ce priveşte propunerile suplimentare de cooperare avansate de partea turcă la summitul UE-Turcia din 7 martie. Am agreat o declaraţie UE-Turcia care cuprinde angajamentele reciproce privind gestionarea migraţiei. Salut înţelegerea la care am ajuns şi sper că aceasta va conduce la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxurilor de migranţi ilegali care pătrund în UE dinspre Turcia", a subliniat Iohannis.

El a indicat că prin acest acord se va consolida protecţia frontierelor externe ale UE, punctând că în cadrul reuniunii a susţinut necesitatea unei abordări cuprinzătoare şi coerente a Uniunii în gestionarea provocărilor generate de migraţie şi ajungerea la un acord cu privire la propunerile prezentate de Turcia, cu condiţia ca măsurile agreate să fie pe deplin compatibile cu legislaţia europeană şi internaţională.

Şeful statului a arătat că s-a agreat asupra returnării în Turcia a noilor migranţi ilegali care ajung în insulele greceşti, subliniind că returnarea poate avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european şi internaţional, cazurile de returnare urmând a fi analizate individual.

"Nu poate fi vorba de expulzări colective", a evidenţiat Iohannis.

Preşedintele a explicat că acest mecanism are un caracter excepţional şi temporar.

"În ceea ce priveşte mecanismul aşa numit 1 la 1, respectiv pentru fiecare migrant sirian care a venit ilegal în insulele greceşti şi a fost returnat în Turcia, UE va prelua un migrant sirian din Turcia, dar acest migrant preluat din Turcia va fi relocat din afara UE într-o ţară a UE, însă în cadrul schemelor deja existente", a precizat Iohannis.

Potrivit şefului statului, odată ce va fi stopat valul de migranţi, va putea fi activată schema de admisie umanitară voluntară, la care statele membre pot contribui.

"Am reiterat poziţia României privind caracterul voluntar al oricărui angajament de relocare din afara UE în interiorul Uniunii. România consideră important parteneriatul UE cu Turcia în gestionarea crizei migraţiei şi în acest context am susţinut necesitatea implementării rapide şi eficiente a planului de acţiune comun UE-Turcia de către ambele părţi", a afirmat şeful statului.

Iohannis a menţionat că UE s-a angajat să accelereze procesul de utilizare a celor 3 miliarde de euro pentru facilitatea pentru refugiaţii din Turcia şi că doar după ce aceste fonduri vor fi complet utilizate se vor mobiliza fonduri suplimentare pentru această facilitate de până la 3 miliarde de euro până la finele anului 2018.

El a mai spus că Turcia s-a angajat să ia toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina crearea de noi rute ilegale de migraţie înspre Europa.

"Am subliniat necesitatea monitorizării atente a eventualelor rute alternative de migraţie în scopul contracarării acestora în situaţia în care ruta din regiunea Balcanilor de Vest este blocată", a arătat Iohannis.

Sursa: Agerpres

×