x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Dezavuăm modul Guvernului de a schimba legea educaţiei. Trebuia să existe o dezbatere largă

Iohannis: Dezavuăm modul Guvernului de a schimba legea educaţiei. Trebuia să existe o dezbatere largă

de Agerpres    |    14 Iul 2014   •   21:32
Iohannis: Dezavuăm modul Guvernului de a schimba legea educaţiei. Trebuia să existe o dezbatere largă

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni că Guvernul a stat după colţ şi a aşteptat să plece Parlamentul ca să iasă cu o ordonanţă de urgenţă pentru modificare legii educaţiei, susţinând că în cazul în care Avocatul Poporului nu va contesta ordonanţa de urgenţă liberalii vor depune o moţiune simplă.

"Guvernul a stat parcă după colţ şi a aşteptat să plece Parlamentul ca să iasă cu o ordonanţă de urgenţă pentru modificare legii educaţiei. O modificare în aproape 100 de puncte, nu este o modificare urgentă şi poate chiar necesară şi este o schimbare total a legi. Acest lucru, considerăm noi liberalii nu trebuie făcut aşa. Dacă Guvernul ar fi dorit o schimbare a legii educaţiei putea să vină în dezbatere publică, ba chiar mă mir de ce nu a făcut-o, fiindcă avem de-a face cu un Guvern care se numeşte teleguvernare şi se putea explica excepţional de bine acolo tot ce doreşte Guvernul şi primul-ministru să schimbe în legea educaţiei. Avocatului poporului i s-a solicitat să conteste ordonanţa de urgenţă, în cazul în care nu o va face noi liberalii vom veni cu o moţiune simplă care va fi înaintată Parlamentului în timp util pentru a fi discutată. Este inadmisibil să lăsăm o astfel de modificare nediscutată, nesancţionată", a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă.

Şeful liberalilor a precizat că liberalii dezavuează acest mod de a schimba legea educaţiei şi propun o descentralizare a învăţământului.

''Pe noi ne îngrijorează, dezavuăm acest mod de a schimba legea educaţiei şi atragem atenţia că dacă dorim sa avem un sistem educaţional performant este nevoie de cel puţin două lucruri - o stabilitate a legislaţiei, o predictibilitate şi o finanţare corespunzătoare a sistemului educaţional. Noi liberalii credem că aşa cum s-a procedat la schimbarea legii învăţământului nu trebuia să se procedeze, trebuia să existe o dezbatere largă, trebuiau consultaţi partenerii în această situaţie dată. În special universităţile, societatea civilă. Noi liberalii propunem descentralizarea învăţământului, depolitizarea învăţământului şi finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie. Fără aceste lucruri nu vom putea avea un sistem educaţional performant, pentru asta e nevoie e consens politic, iar acesta se obţine prin negociere politică şi trecând legea prin Parlament'', a spus Iohannis.

El nu consideră că inspectoratele şcolare trebuie descentralizate.

OUG nr. 49/2014 privind modificările şi completările la Legea Educaţiei nr. 1/2011 a fost adoptată în şedinţa de guvern din data de 26 iunie şi publicată în Monitorul Oficial al României nr. 486 din data de 30 iunie. 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis legea educatiei