x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis face scandal ca să stea pe scaun

Iohannis face scandal ca să stea pe scaun

de Gabriela Antoniu    |    19 Dec 2018   •   10:08
Iohannis face scandal ca să stea pe scaun
Sursa foto: DIANA OROS

Preşedintele Iohannis a anunţat ieri că va merge la şedinţele de Guvern, iar premierul Dăncilă i-a transmis că îl va invita să participe când va considera oportun. Iohannis a plusat şi i-a transmis premierului şi o temă de discuţie în Guvern - drepturile românilor din Marea Britanie. Profesorul Gheorghe Iancu, specialist în drept constituţional, spune că dacă şeful statului va merge la şedinţele de Guvern, va fi un pic mai mult decât o piesă de mobilier, neputând interveni în luarea deciziilor.

La sugestia Opoziţiei, şeful statului vrea să blocheze adoptarea ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea prin verificarea ordinii de zi şi participarea la şedinţele Guvernului. Aflat la Viena, la forumul Europa-Africa, preşedintele Iohannis a susţinut că a cerut agenda şedinţelor de Guvern, privind lucrurile în perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului UE şi anticipând că “chiar dacă suntem pregătiţi, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple”. ”Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare, ca să zic aşa, în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la şedinţele de Guvern", a spus Iohannis. În replică, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui o scrisoare în care salută faptul că a răspuns apelului său de colaborare politică şi l-a anunţat că ordinea de zi a şedinţelor Executivului o găseşte pe site-ul Guvernului, documentele putând fi consultate de orice persoană. “În cazul în care pe agenda şedinţei Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la «probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice», în conformitate cu textul constituţional invocat, vă vom semnala acest lucru şi vă asigur de toată deschiderea în situaţia în care veţi decide să participaţi la şedinţa de Guvern", se arată în scrisoarea premierului.

De asemenea, Dăncilă l-a anunţat pe Iohannis că, dacă vor apărea şi “alte situaţii”, îi va adresa cu celeritate invitaţia de a participa la şedinţele de Guvern, având în vedere, conform Constituţiei, că în acest caz participarea şefului statului se face la cererea premierului. “În încheiere, vă asigur, domnule preşedinte, de cunoaşterea, de către Guvernul României, a obligaţiei de loialitate constituţională care impune, deopotrivă Guvernului şi Preşedintelui României, precum şi oricărei autorităţi publice, respectarea competenţelor constituţionale, fără asumarea unor prerogative care excedează cadrului constituţional şi legal", a mai spus premierul.

Secretarul general al Guvernului, fostul judecător CCR Toni Greblă, a precizat ieri că o solicitare sau o dorinţă a preşedintelui Iohannis de a participa la întreaga şedinţă de Guvern sau la toate şedinţele de Guvern “este împotriva prevederilor constituţionale, pentru că trebuie avute în vedere competenţele constituţionale partajate ale instituţiilor şi autorităţilor publice din România”.

Gheorghe Iancu, profesorul de drept constituţional şi fost secretar general al CCR şi Avocat al Poporului, a declarat pentru Jurnalul că preşedintele Iohannis, chiar dacă participă la şedinţele de Guvern, nu poate interveni în luarea deciziilor. “Decât să facă scandal pe acolo şi pe urmă să-i informeze pe aştia pe afară, şi apoi să se iasă în stradă, să urle că uite ce-au făcut. Probabil că el va înflori faţă de ceea ce s-a discutat acolo. Şi atunci îi va enerva pe cei care au ieşit în pieţe şi vor ieşi din nou. Asta e toată scofala”, a afirmat Gheorghe Iancu.

Întrebat dacă, în acest caz, preşedintele va fi practic pe post de mobilă în şedinţa de Guvern, fostul judecător CCR, a răspuns: “Va fi puţin mai mult decât un mobilier, va fi un reportofon. Adică înregistrează, nu votează, nu zice nimic, protestează. E exact aceeaşi treabă ca atunci când se duce în Parlament. Dar cu o singură diferenţă. Niciodată în Guvern o hotărâre nu se adoptă prin vot. Se ia prin consens, dar prim-ministrul îl întreabă pe fiecare ministru şi el ia decizia. Klaus Iohannis trebuie să o convingă pe Viorica Dăncilă, nu pe miniştri. Se duce degeaba la şedinţele de Guvern, că tot Dăncilă ia decizia”.

El amai spus că, deşi preşedintele e parte a puterii executive şi a primit dreptul de a prezida şedinţele de Guvern pentru a se crea un anumit echilibru, această prevedere constituţională nu-şi atinge scopul. “Pentru că el singur nu poate să ia măsuri. Consens, consens, dar prim-ministrul decide şi contra consensului. În afară de autorităţi şi ministere, care sunt în subordinea Guvernului, mai sunt şi alte autorităţi, care nu sunt în subordinea premierului şi acelea formează împreună Executivul”, a explicat fostul Avocat al Poporului.

Pe de altă parte, Gheorghe Iancu spune că preşedintele se poate duce la fiecare şedinţă a Guvernului dacă pe ordinea de zi sunt probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice. ”Nu are nicio restricţie. Dar degeaba se duce”, a precizat profesorul.

În opinia sa, pentru a prelungi scandalul, Iohannis ar putea să sesizeze CCR în ideea că nu are mai multe atribuţii decât aceea de a prezida şedinţa de Guvern, reclamând un eventual conflict între preşedintele României şi Guvern. “Asta e tot. Măreşte scandalul. Şi asta şi vor. Să petreacă patru ani numai în scandal, zic ei, pentru ca să câştige alegerile. Eu nu sunt nici pesedist, nici liberal. N-am nicio treabă cu ei, dar, credeţi-mă, e cel puţin o prostie să vii să ceri să prezidezi şedinţele de Guvern ca să vii să faci scandal acolo, să-i blochezi...”, a mai spus Gheorghe Iancu.

Întrebat ce ar putea face în cazul în care ordonanţa privind amnistia şi graţierea ar apărea pe ordinea de zi suplimentară a Executivului, aşa cum s-a întâmplat în cazul OUG 13, preşedintele Iohannis a admis practic că nu are nicio putere, limitându-se în a comenta că o astfel de ordonanţă “ar fi o eroare foarte gravă pentru România".

Scrisoare către Dăncilă

După declaraţiile privind prezenţa sa la şedinţele de Guvern, preşedintele Iohannis i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care îi cere să includă subiectul protejării drepturilor şi intereselor celor peste 400.000 cetăţeni români aflaţi în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei şedinţe de Guvern. Conform scrisorii, ultimele evoluţii din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului din Legislativul de la Londra cu privire la Acordul de retragere din UE, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de către Parlamentul Marii Britanii. Iohannis susţine că dacă Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul Brexit, vor fi necesare măsuri, mai ales la nivel naţional, pentru garantarea unor drepturi pentru românii din Marea Britanie.

 

×