x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis la decorarea Prinţului Charles: Aţi făcut lucruri admirabile şi aţi fost un promotor al imaginii României

Iohannis la decorarea Prinţului Charles: Aţi făcut lucruri admirabile şi aţi fost un promotor al imaginii României

29 Mar 2017   •   21:20
Iohannis la decorarea Prinţului Charles: Aţi făcut lucruri admirabile şi aţi fost un promotor al imaginii României

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, Prinţului Charles, pe care l-a decorat cu Ordinul Naţional 'Steaua României' în Grad de Mare Cruce, că este un excelent promotor al imaginii României în lume. 

"Astăzi am plăcutul prilej de a recunoaşte în mod oficial şi de a onora activitatea desfăşurată de Alteţa Voastră în şi pentru România. Începând cu anul 1998, când aţi efectuat prima vizită oficială în România, aţi păşit aproape în fiecare an în această ţară a noastră, pentru care nutriţi o aleasă afecţiune. Aţi făcut lucruri admirabile şi aţi fost un excelent promotor al imaginii României în lume. Astăzi, recunoaştem implicarea Voastră angajată în proiectele derulate în România, atenţia pe care o acordaţi dezvoltării comunităţilor locale, interesul pentru prezervarea patrimoniului şi a tradiţiilor româneşti, precum şi pentru păstrarea frumuseţilor naturale unice ale ţării noastre. Rezultatele obţinute în activităţile Voastre caritabile demonstrează nu doar vocaţie, ci şi dedicaţie. Sunteţi o sursă de inspiraţie pentru tineri în apărarea valorilor pe care se bazează armonia socială şi dezvoltarea durabilă", a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni. 

El a afirmat că ştie mulţi străini atraşi de România şi de frumuseţea ei, dar că ceea ce-l deosebeşte pe Prinţul Charles de aceştia este "perseverenţa şi implicarea în dezvoltarea comunităţilor locale, în protejarea moştenirii lor istorice şi culturale". 

"Aţi făcut-o încă de acum aproape trei decenii, când, la sfârşitul anilor '80, aţi intervenit cu privire la planul nefast al regimului comunist de sistematizare a satelor din România. Implicarea Alteţei Voastre Regale în numeroase proiecte de reabilitare a satelor, în promovarea produselor locale, în acţiuni de pregătire şi formare tradiţională meşteşugărească a reprezentat o contribuţie valoroasă la conştientizarea unui stil de viaţă în care natura, tradiţia şi omul cu deprinderi moderne pot coexista armonios", a arătat şeful statului, care a dat drept exemple proiectul lansat în 2015 la Viscri - 'Fundaţia Prinţul de Wales' - cu scopul de a ajuta comunitatea din această zonă, inclusiv prin crearea de locuri de muncă, urmat în 2016 de crearea Centrului de pregătire meşteşugărească - 'The Prince of Wales's Training Centre'. 

Iohannis a precizat că România este recunoscătoare Prinţului de Wales pentru că, de fiecare dată când vorbeşte despre România şi cetăţenii săi, îşi exprimă admiraţia pentru bogăţiile spirituale şi culturale româneşti. 

El a amintit şi de apariţia Prinţului Charles în filmul documentar 'Wild Carpathia', recunoscut ca una dintre cele mai bune pelicule despre frumuseţea 'sălbatică' a României. 

"Prin aceasta aţi arătat faptul că, spiritual, aparţineţi acestui spaţiu şi vă confundaţi cu el", a subliniat şeful statului. 

Iohannis a adăugat că naţiunea română este profund recunoscătoare Prinţului Charles pentru toate proiectele realizate aici. 

"Am ţinut din toată inima să vă confer Ordinul Naţional 'Steaua României' în Grad de Mare Cruce, care onorează felul în care aţi contribuit la calitatea extraordinară a relaţiei dintre ţările noastre, la buna dezvoltare a acesteia, dar şi meritul major în promovarea în lume a imaginii şi a potenţialului natural al României. Alteţa Voastră Regală, prin ospitalitatea şi deschiderea cu care sunteţi primit de fiecare dată în ţara noastră, românii îşi manifestă, de fapt, admiraţia şi recunoştinţa pentru ceea ce faceţi pentru ei", a arătat Iohannis. 

El a evidenţiat că vizita oficială a Prinţului Charles demonstrează ataşamentul faţă de România şi poporul său şi reprezintă un reper important în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit. 

"Cooperarea intensificată în sfera militară şi de securitate, precum şi legăturile economice reprezintă pilonii acestui Parteneriat Strategic", a menţionat Iohannis. 

Un alt element-cheie al relaţiei româno-britanice, potrivit şefului statului, îl constituie semnificativa comunitate de români care trăiesc şi lucrează în Regatul Unit. 

El i-a transmis Prinţului Charles, în numele său şi al poporului român, condoleanţe pentru familiile victimelor şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi în atacul terorist de săptămâna trecută. 

"Prezenţa printre răniţi a doi cetăţeni români demonstrează, de data aceasta într-un context tragic, apropierea dintre popoarele român şi britanic, dar şi faptul că numai prin unitate şi solidaritate putem trece peste momentele dificile", a arătat Iohannis. AGERPRES

×