x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: PSD amanetează viitorul ţării

Iohannis: PSD amanetează viitorul ţării

07 Mai 2018   •   20:44
Iohannis: PSD amanetează viitorul ţării

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că PSD "amanetează viitorul ţării" şi este incapabil să ţină ordine în finanţele publice.


"După deja aproape un an şi jumătate de guvernare PSD, cu această fază extrem de discutabilă a creşterilor salariale aşa-zise, nu vedem, însă, nici drumuri, nici autostrăzi, nici şcoli, nici spitale, nimic. Pe de altă parte, lumea se întreabă totuşi de unde vin aceşti bani pentru anumite creşteri care s-au realizat şi, dacă ne uităm cu atenţie, povestea este una tristă, PSD, în fapt, amanetează viitorul ţării, creşte salarii şi pensii şi neglijează investiţii importante şi în infrastructură şi investiţii necesare dezvoltării, în general", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.


El a adăugat că PSD este incapabil să ţină ordine în finanţele publice.
 

"Din punct de vedere fiscal-bugetar, bugetul naţional este supus unei presiuni imense. Pe fondul creşterii cheltuielilor totale cu peste 22 de procente, atât este creşterea faţă de anul trecut, această presiune trebuia atenuată printr-un efort consistent, vizibil de creştere a veniturilor, deci de creştere a încasărilor, ori aici lucrurile nu s-au întâmplat deloc aşa. Din contră, execuţia bugetară arată că la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului (...) prezentat tot de Guvern. Nici măcar propriul program nu şi l-au îndeplinit. Acest lucru arată ceva trist: PSD este incapabil să ţină ordine în finanţele publice, iar după trei prim-miniştri şi tot atâţia şefi la ANAF cel mai vizibil efect este incertitudinea, lipsa de predictibilitate, în ansamblu, un comportament tot mai costisitor pentru contribuabilul român", a susţinut şeful statului.

Preşedintele Iohannis a arătat că datele privind execuţia bugetară din primul trimestru al anului au fost publicate, luni, cu întârziere.

Şeful statului a făcut o serie de aprecieri generale, context în care a constatat că programul de guvernare al PSD "de la bun început s-a aflat pe contrasensul unei logici economice elementare".

"După cum se cunoaşte, PSD a propus românilor, pe de-o parte, scăderea taxelor şi impozitelor - o acţiune începută acum doi ani cu scăderea TVA, pe de altă parte, au propus o creştere puternică a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri au spus ei, pentru autostrăzi au spus ei, pentru şcoli au spus ei. Pentru economişti sau pentru cei interesaţi această abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economică care a fost propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creşterea salariilor şi realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuaţie care cu greu poate fi dusă la bun sfârşit şi într-adevăr trebuie să vedem un pic cât va ţine această iluzie creată de PSD", a afirmat Iohannis.

El a reiterat că în privinţa creşterilor salariale PSD a reuşit o "contraperformanţă rară", în sensul că şi cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulţumiţi.

"S-a promis o creştere de 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a rămas pe hârtie fiindcă printr-o inginerie contabilă au fost trecute cheltuielile de CAS de la angajator, partea care revine angajatorului, la salariat şi astfel s-a anulat practic această creştere", a adăugat şeful statului. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis