x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis respinge remanierea. Urmează restructurarea Guvernului în Parlament

Iohannis respinge remanierea. Urmează restructurarea Guvernului în Parlament

de Ion Alexandru    |    24 Apr 2019   •   09:28
Iohannis respinge remanierea. Urmează restructurarea Guvernului în Parlament

Klaus Iohannis a anunţat, ieri după-amiază, ceea ce era anticipat încă de săptămâna trecută, când premierul Viorica Dăncilă a ales să mizeze pe buna lui credinţă, în chestiunea remanierii guvernamentale. Preşedintele nu este de acord cu numirea lui Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei, dar nici cu celelalte două propuneri pentru Ministerul Fondurilor Europene şi pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Este vorba despre Oana Florea şi Liviu Brăiloiu. De asemenea, Iohannis a precizat că nu a aprobat nici revocarea a trei miniştri demisionari, deoarece aşteaptă ca PSD să vină cu înlocuitori care “să-l convingă”.

 

“Niciuna dintre cele trei propuneri pentru preluarea ministerelor care urmează să aibă conduceri vacante nu este potrivită pentru a fi numită, motiv pentru care nu sunt de acord cu aceste propuneri”, a anunţat Iohannis, la aproape o săptămână de gândire pe această temă. “Nu am semnat demisiile celor trei miniştri. Este foarte clar că, la un moment dat, aceste demisii îşi vor produce efectele, însă îi voi revoca după ce PSD va veni cu propuneri care să poată fi acceptabile sau, până atunci, cu propuneri de miniştri interimari”, a adăugat acesta. În opinia lui, această remaniere este “o farsă” şi arată, mai degrabă, ca o răfuială în interiorul PSD.

“Am vorbit cu doamna prim-ministru, i-am comunicat decizia mea şi aştept să vină cu alte propuneri. (…) În cazul în care vor să meargă la restructurare prin Parlament, înseamnă că intenţia lor este de a ocoli preşedintele. În această situaţie, dacă se va întâmpla asta, vom vedea, cu departamentele noastre de specialitate, ce căi juridice putem aborda pentru a răspunde acestei acţiuni”, a conchis Iohannis.

 

Planul “Dăncilă” a picat. Urmează lupta la baionetă

Era mai mult decât previzibilă această mişcare a preşedintelui, care intenţionează, de fapt, să blocheze numirea lui Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei, după ce CEx al PSD i-a retras lui Tudorel Toader sprijinul politic, acesta demisionând din funcţie, la sfârşitul săptămânii trecute.

Având în vedere experienţa remanierii precedente, când Klaus Iohannis a refuzat să ia act de demisiile a doi miniştri şi a respins trei propuneri de numire, printre care pe Olguţa Vasilescu de trei ori, planul de rezervă al PSD este să se prezinte cu Guvernul în Parlament, pentru obţinerea unui vot de încredere. Executivul urmează să fie restructurat în plenul celor două camere. Surse politice afirmau, aseară, după anunţul lui Klaus Iohannis, că liderii PSD s-au reunit de urgenţă şi că, cel mai probabil, va fi declanşată procedura restructurării guvernamentale.

Pentru aceasta, este necesar să se modifice organigrama Executivului şi, în acest fel, primul-ministru să ceară votul de încredere în Parlament. Este nevoie de voturile a 233 de senatori şi deputaţi, pentru a putea ca Guvernul să poată fi restructurat, iar miniştrii neagreaţi de preşedinte să nu mai poată fi respinşi la numire.

PSD şi ALDE au, în acest moment, 239 de voturi certe.

Decizia referitoare la demararea acestei soluţii şi la momentul când acest lucru se va întâmpla urmează să fie stabilită în urma unei şedinţe a Coaliţiei. Până la ora închiderii ediţiei, liderii PSD şi cei ai ALDE nu au luat, încă, o hotărâre în acest sens.

 

Preşedintele ameninţă, voalat, PSD cu acţiuni în instanţă sau la CCR dacă vrea să treacă Guvernul prin Parlament

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis