x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis rupe coaliţia cu MRU la SIE

Iohannis rupe coaliţia cu MRU la SIE

de Robert Kiss    |    Marius Gîrlașiu    |    25 Iun 2015   •   06:35
Iohannis rupe coaliţia cu MRU la SIE
Sursa foto: Alex Micsik

Preşedintele Klaus Iohan­nis l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe, însă propunerea trebuie votată de plenul Parlamentu­lui. MRU are nevoie de votul a cel puţin 278 de parlamentari.

„Am intrat în cutuma nomi­nalizării şefilor serviciilor de informaţii din partea opoziţiei”, a declarat Ungureanu, după ce a aflat că a fost nominalizat. Numirea lui Ungureanu a fost contestată de soci­al-democraţi, care, prin vocea lide­rului de la Senat, Ilie Sârbu, susţin că nominalizarea nu a fost făcută legal.

„Nominali­zarea e ilegală. Trebuia să treacă prin CSAT, însă propunerea nu s-a discutat”, a declarat Ilie Sârbu. Conform Constituţiei, preşedin­tele este cel care face propunerea pentru şefia serviciilor de infor­maţii, iar Parlamentul decide prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Însă, potrivit legii pentru organizarea şi funcţio­narea SIE, directorul serviciului este numit de CSAT.

PSD a anunţat deja că nu va susţine nominalizarea preşedintelui şi că se aşteaptă ca şi ceilalţi parteneri de coaliţie să facă acelaşi lucru. Dacă demersul puterii va fi unul unitar, majoritatea poate să respingă numirea lui Ungureanu la SIE.

Totuşi, dacă UNPR va vota alături de PNL, UDMR (care a anunţat deja că va susţine propune-rea) şi de parla­mentarii neafiliaţi ai lui Mircea Geoană, MRU ar putea fi votat la limită de Parlament. Astfel, votul Parlamentului va fi un test pentru actuala majoritate parla­mentară.

×
Subiecte în articol: sie klaus iohannis mihai razvan ungureanu