x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis și-a anihilat principalul adversar de la prezidențiale cu mâna lui Ponta și Tăriceanu

Iohannis și-a anihilat principalul adversar de la prezidențiale cu mâna lui Ponta și Tăriceanu

de Ion Alexandru    |    11 Oct 2019   •   07:52
Iohannis și-a anihilat principalul adversar de la prezidențiale cu mâna lui Ponta și Tăriceanu

Calculele “Jurnalul”, prezentate zilele trecute cu privire la numărul voturilor pe care le pot strânge inițiatorii moțiunii de cenzură împotr iva Guvernului Dăncilă, s-au adeverit ieri, în ședința Plenului reunit al celor două Camere. Cinci voturi au făcut diferența, Guvernul PSD fiind demis cu 238 de voturi pentru. În favoarea dărâmării Executivului propriului partid au votat trei parlamentari PSD, dintre care unul ocupă chiar o funcție de conducere. Însă, la această situație, care îl ajută pe președintele Klaus Iohannis de a-și optimiza reușita de a pune mâna pe un al doilea mandat la Palatul Cotroceni, au contribuit decisiv fostul lider al PSD, Victor Ponta, precum și fostul aliat al PSD de la guvernare, de până acum două luni, Călin Popescu Trăiceanu.

 

Dintre cei 464 de senatori și deputați aleși în Parlamentul României, au fost prezenți ieri, la votul moțiunii, 399 de parlamentari. Dintre aceștia, 245 au participat la procedura de vot, astfel încât, după mai bine de patru ore extrem de tensionate, în urma numărării bilelor din urne, a reieșit că trei voturi au fost anulate și 242 de voturi au fost validate ca valabil exprimate. 238 de voturi au fost exprimate în favoarea moțiunii de cenzură, în timp ce patru, împotrivă, ceea ce, în mod oficial, înseamnă că Guvernul PSD, condus de Viorica Dăncilă, a fost demis.

Planul de răsturnare a Guvernului PSD a fost inițiat de PNL, la presiunile și la implicarea activă a președintelui Klaus Iohannis și, în mod straniu până acum două luni, a fost susținut de Călin Popescu Tăriceanu, adversar declarat al șefului statului. Iar printre cei mai activi agenți pro-moțiune a fost liderul Pro România, Victor Ponta. Aceștia, împreună cu parlamentarii USR, PMP, PNL, UDMR, Grupul Minorităților Naționale din Camera Deputaților și unii neafiliați, s-au unit împotriva PSD.

 

PSD, trădat de trei colegi

Mai mult, există și trei parlamentari PSD sau care au făcut, până de curând, parte din Partidul Social Democrat, care, în ciuda asigurărilor din ultimele zile că nu vor trăda, au votat alături de Opoziție.

Este vorba despre liderul Tineretului Social Democrat, Gabriel Petrea, care a fost aplaudat de adversarii Executivului atunci când a introdus bilele în urne. „Gabriel Petrea nu ne mai reprezintă pe noi, tinerii social-democraţi constănţeni! Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Ştiam că el nu va vota moţiunea. Este păcat de tot efortul nostru depus în campaniile electorale și nu numai. Cel mai urât lucru este să votezi împotriva partidului pentru care am muncit cu toţii!”, se arată într-un comunicat de presă transmis, imediat după anunțul rezultatului moțiunii, de către președintele TSD Constanţa, Nicu Roșu.

Lui Petrea i s-au alăturat deputatul social-democrat Marius Bota, dar și parlamentarul neafiliat Mihăiță Găină, până în urmă cu două săpămâni membru al grupului parlamentar al PSD și care, nu mai târziu decât miercuri, l-a asigurat pe Mihai Fifor că nu va vota moțiunea de cenzură.

Dintre senatori, un alt fost membru al PSD, Emanoil Savin, care a demisionat din partid și care a semnat pentru moțiunea de cenzură, a votat, de asemenea, pentru căderea Guvernului.

 

Patru Guverne au fost demise prin moțiune

După 1989, doar patru guverne au fost destituite de Parlament, prin moțiunie de cenzură, din care trei la inițiativa PSD. Prima, în anul 2009, a condus la căderea Cabinetului condus de emil Boc, când a întrunit 254 de voturi. Guvernul a rămas interimar până după alegerile prezidențiale câștigate de Traian Băsescu, acesta din urmă nominalizându-l tot pe Emil Boc în funcția de premier și, straniu, votat de Parlament.

Al doilea Cabinet demis prin moțiune de cenzură a fost Guvernul condus de fostul șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, care a stat la Palatul Victoria doar 78 de zile. În aprilie 2012, la inițiativa PSD și PNL, care alcătuiau, la acel moment, Uniunea Social liberală, Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură, care a întrunit 235 de voturi. Iar penultima moțiune de cenzură care a trecut a fost adoptată în vara anului 2017, când 241 de paramentari PSD și ALDE la acel moment, precum și de la Minoritățile naționale, au demis Cabinetul condus de Sorin Grindeanu.

 

Viorica Dăncilă: Sper să nu retrăim vremurile guvernării PDL

Premierul demis, Viorica Dăncilă, a anunțat, după ce rezultatul votului de la moțiunea de cenzură a devenit oficial, că respectă decizia Parlamentului, însă nu va demisiona din fruntea Guvernului, așteptând, ca interimar, ca președintele să nominalizeze o nouă persoană pentru funcția de prim-ministru.

“Am guvernat mai bine decât guvernele de dreapta și așa o vom face de fiecare dată când vom avea acest mandat. Noi nu ne-am bătut joc de oameni niciodată, nu le-am tăiat veniturile, nu i-am discriminat și nu i-am aruncat în sărăcie. Îmi doresc, spre binele acestei țări, să nu ajungem să retrăim vremurile guvernării PDL”, scrie Viorica Dăncilă pe Facebook. Președintele PSD subliniază că așteaptă propunerea de guvern și un program de guvernare serios și coerent. “Îi cer președintelui Iohannis, artizanul acestui haos, să numească rapid un guvern capabil, dacă are de unde. Partidul Social Democrat își va continua lupta pentru români, își va urmări proiectul pentru țară și va lupta, în fiecare zi, în fiecare clipă, pentru ca această alianță a nepriceperii, a austerității și a oportunismului să nu ajungă să facă României tot răul de care sunt în stare. PSD nu e o opoziție facilă și o vor simți curând. Să îi vedem la treabă! Așteptăm astăzi formula guvernamentală și programul de guvernare”, a conchis premierul.

×