x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Solicit Guvernului să vină cu un buget realist

Iohannis: Solicit Guvernului să vină cu un buget realist

29 Ian 2019   •   21:17
Iohannis: Solicit Guvernului să vină cu un buget realist
Sursa foto: DIANA OROS

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, marţi, Executivului să prezinte un buget de stat realist.

"O guvernare responsabilă înseamnă soluţii eficiente şi coerente la problemele cu care se confruntă economia. Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi 'vinovaţi de serviciu', ba sunt companiile multinaţionale, ba este Banca Naţională, doar pentru a ascunde incompetenţa propriilor miniştri şi lipsa de soluţii faţă de nevoile românilor. De exemplu, este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecţie bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs. Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile", a susţinut Iohannis la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că PSD se "laudă, în mod speculativ şi naiv", cu creşterea veniturilor bugetare.

"Îi îndemn să se mai uite o dată, însă, pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanţa ANAF", a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat că în raport cu 2016, ponderea în PIB a veniturilor fiscale este în scădere.

"Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat iniţial prin Legea bugetului, deşi PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puţin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanţă fiscală nu se cheamă. Şi mai pot fi spuse multe lucruri despre cum s-a încheiat execuţia bugetară pe 2018, dar asta cu altă ocazie", a mai spus el.

Şeful statului a arătat că o comunitate de afaceri puternică şi cu performanţe durabile nu se poate dezvolta în absenţa unui angajament pe termen lung, iar mediul de afaceri are nevoie de parteneri de încredere la nivelul decidenţilor politici, dar şi la nivelul societăţii.

"Mediul de afaceri trebuie să fie conştient de importanţa rolului său în dezbaterea politicilor economice şi în semnalarea măsurilor eronate, dar şi a derapajelor de la normele concurenţiale şi democratice", a afirmat Iohannis.

El a dat asigurări că determinarea sa în apărarea valorilor democraţiei, ale statului de drept şi ale economiei de piaţă reflectă cel mai important obiectiv asumat.

"Am convingerea că vom împlini împreună acest obiectiv, printr-un parteneriat onest cu mediul economic şi cu cetăţenii, un parteneriat al bunei-credinţe, al valorilor în spiritul performanţei şi al speranţei într-un viitor mai bun pentru România. Sunt încrezător în forţa acestui parteneriat, pentru că întotdeauna românii au făcut dovada că sunt mai inteligenţi şi mai responsabili decât au sperat unii politicieni", a conchis Iohannis. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis