x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, sursă de inspiraţie pentru Ecaterina Andronescu

Iohannis, sursă de inspiraţie pentru Ecaterina Andronescu

de Gabriela Antoniu    |    23 Ian 2019   •   09:41
Iohannis, sursă de inspiraţie pentru Ecaterina Andronescu

Spre deosebire de PSD, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, are o bună relaţie de colaborare cu preşedintele Iohannis. Deşi la un moment dat dădea de înţeles că nu o va pune ministru, Iohannis s-a răzgândit. Ecaterina Andronescu invoca atunci o discuţie lămuritoare cu Iohannis, care, la scurt timp, şi-a lansat la Cotroceni proiectul “România educată”. Acesta va fi pepinieră de idei pentru noua Lege a Educaţiei, ce va fi pusă în dezbatere publică la sfârşitul lunii.

După ce preşedintele Iohannis a lansat proiectul „România educată”, deputatul PSD de Vrancea, Tudoriţa Rodica Boboc, i-a cerut ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, un punct de vedere privind oportunitatea şi valoarea acestui proiect. Deputatul PSD îşi motiva demersul arătând că „interpretările privind valoarea proiectului au venit din multe părţi şi s-au exprimat opinii foarte diverse, chiar contradictorii. Personal apreciez că educaţia merită o atenţie specială, atât din partea autorităţilor, cât şi a societăţii”.

Răspunsul primit pare să fie departe de ceea ce şi-ar fi dorit deputatul PSD, care, printre rânduri, i-a sugerat ministrului că proiectul „România educată” nu este altceva decât un instrument de propagandă electorală al lui Iohannis, susţinând că aplicarea reformelor şi politicilor în învăţământ este apanajul exclusiv al Ministerului Educaţiei. „Totodată, nu sunt de acord ca pe seama unor promisiuni populiste privind viitorul educaţiei în ţara noastră să se facă propaganda electorală, prematură şi demagogică. Având în vedere că eventualele reforme şi politici privind educaţia nu pot fi aplicate decât de Ministerul Educaţiei, doresc să ştiu care este punctul de vedere al acestei instituţii privind oportunitatea şi valoarea proiectului recent lansat de preşedintele ţării”, afirmă deputatul de Vrancea.

Ecaterina Andronescu nu numai că nu a făcut şi nu face comentarii despre oportunitatea şi valoarea proiectului lui Iohannis, dar îi transmite deputatului PSD că se va inspira din acest document în perspectiva elaborării noii Legi a Educaţiei. “Ministerul Educaţiei va lansa în dezbatere publică, la sfârşitul lunii ianuarie (n.r. 2019), un proiect al noii Legi a Educaţiei. Documentul va fi supus dezbaterii publice timp de două luni. Proiectul va avea un preambul ce va conţine viziunea pentru evoluţia sistemului de învăţământ. Raportul Preşedinţiei, «România educată», va fi analizat şi ideile care conduc la optimizarea sistemului de învăţământ vor putea fi introduse în noua Lege a Educaţiei. În vederea elaborării proiectului vor fi consultaţi toţi actorii implicaţi: cadre didactice, elevi, asociaţiile de părinţi, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, grupurile parlamentare etc.”, afirmă Ecaterina Andronescu în răspunsul transmis colegei sale de partid.

Ecaterina Andonescu a preluat conducerea Ministerului Educaţiei după demisia lui Valentin Popa. Preşedintele Iohannis i-a dat ceva emoţii, deoarece, în primă fază, a spus că se mai gândeşte. Propunerea ca Ecaterina Andronescu să preia conducerea Ministerului Educaţiei a fost înaintată anul trecut, la 13 noiembrie, preşedintelui Iohannis împreună cu nominalizarea lui George Ciamba pentru postul de ministru delegat pentru Afaceri Europene.

În aceeaşi zi, Iohannis a declarat că îl va numi pe Ciamba în funcţia de ministru delegat al Afacerilor Europene, dar nu a decis încă dacă să o accepte sau nu pe Ecaterina Andronescu la Ministerul Educaţiei

„Cealaltă propunere, doamna Andronescu, o să dureze mai mult. Un pic mult mai mult. Eu am fost prezent la un eveniment la Politehnică acum ceva vreme. Fără să fie întrebată, doamna Adronescu mi-a spus că ea în niciun caz nu va merge la minister. Aflu acum cu surprindere că este propusă. Va dura un pic până mă lămuresc dacă e dorinţa domniei sale sau a partidului“, a declarat Klaus Iohannis.

În replică, Andronescu a spus că va discuta cu Iohannis pentru a-i explica de ce a acceptat postul: „Dacă preşedinteleaşteaptă lămurire de la mine, trebuie să lămuresc cu preşedintele. Trebuie să-i spun domniei sale de ce am acceptat. Mă cunoaşte multă lume, cred eu, destul de bine şi de mulţi ani. Nu alerg după funcţii sau asemenea lucruri”. Întrebată dacă a acceptat postul la dorinţa partidului, Andronescu a răspuns: „Sunt un om stăpân pe deciziile mele şi am fost stăpână în permanenţă. Eu cred că domnul preşedinte, fiind profesor de meserie, vrea că sistemul să meargă cât se poate de bine. Vine o perioadă cu o mare responsabilitate, de aceea e nevoie de un guvern bun".

După trei zile, la 16 noiembrie, Klaus Iohannis a acceptat propunerea PSD de numire a Ecaterinei Andronescu în funcţia de ministru al Educaţiei. Trei săptămâni mai târziu, la 5 decembrie, Klaus Iohannis a lansat, la Cotroceni, proiectul “România educată”.

“România educată este un program pe care preşedintele l-a lansat, cred că trebuie citit, iar ce e bun, de mers mai departe (…) Nu vreau să tai cu cuţitul, vreau să avem o abordare corectă faţă de sistemul de învăţământ”, 

Ecaterina Andronescu, 8 decembrie 2018

Laude pentru Ministerul Educaţiei

Proiectul “România educată” a lansat în dezbatere teme prioritare precum cariera didactică, echitatea sistemului educaţional, profesionalizarea managementului educaţional, un învăţământ profesional şi tehnic de calitate, autonomie, calitate şi internaţionalizare în învăţământul superior, educaţie timpurie accesibilă tuturor; evaluarea elevilor şi studenţilor. La conceperea rapoartelor pe temele enumerate mai sus, Administraţia Prezidenţială a colaborat cu Ministerul Educaţiei. “Remarcăm participarea constantă a Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), care, prin reprezentanţii săi în grupurile de lucru, a fost implicat în process, arătând deschidere pentru a valorifica ulterior rezultatele acestuia. În pofida schimbărilor la conducerea instituţiei, am apreciat continuitatea participării lor la «România educată»”, se arată în raportul grupurilor de lucru tematice.

 

×