x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis susține că Executivul Orban nu dorește să taie pensii şi salarii

Iohannis susține că Executivul Orban nu dorește să taie pensii şi salarii

27 Noi 2019   •   19:48
Iohannis susține că Executivul Orban nu dorește să taie pensii şi salarii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că la nivelul Guvernului nu există nicio intenţie de modificare a legislaţiei astfel încât să se facă economie, şeful statului reafirmând că Executivul nu doreşte să taie pensii şi salarii.

„Legile în România sunt obligatorii, nu sunt facultative. Şi, în acest sens, nu pot să vă spun decât că eu voi insista ca noul Guvern să respecte ad litteram toată legislaţia care este în vigoare. Iar dacă există probleme în legislaţia în vigoare, ceea ce se poate întâmpla, atunci guvernul va veni cu propuneri de modificare. Însă, din discuţiile pe care le-am avut eu, şi în campanie, şi după campanie, şi astăzi, nu există vreo intenţie la Guvern de a modifica vreo lege pentru a face economie sau, mai pe româneşte, Guvernul nu doreşte să taie pensii şi salarii, ba, dimpotrivă, Guvernul Orban doreşte să respecte legislaţia, inclusiv în partea care prevede oarece măriri la pensii şi la salarii. (...) Nu vor fi tăieri de salarii şi de pensii şi nu vor fi nici îngheţări. Ele nu aduc nimic. Oamenii nu pot fi pedepsiţi pentru proasta guvernare pesedistă. Trebuie găsite metode mult mai inteligente, trebuie găsite alocări bugetare care duc la o dezvoltare sustenabilă a economiei, care pe urmă permite, evident, nu reduceri, ci creşteri de salarii şi pensii. Această chestiune am transmis-o foarte explicit şi noului guvern şi cred că rezultatele se vor vedea. Ştiu că sunt tot felul de specialişti care ne spun la televizor că nu există alte soluţii. Eu sunt convins că există alte soluţii şi vor fi adoptate”, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a precizat că miercuri, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, ministrul Finanţelor i-a prezentat o nouă informare cu privire la rectificarea bugetară.

„Am discutat despre deficitul pe care îl va înregistra România în anul acesta şi chiar astăzi am primit o informare suplimentară de la ministrul Finanţelor, fiindcă am discutat în CSAT şi despre rectificare, după cum ştiţi, iar pentru anul viitor se lucrează la proiectul de buget şi, în măsura în care va exista prima formă, un draft agreat la nivel de Guvern, probabil voi primi aceste informaţii şi atunci putem să discutăm un pic mai concret”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a dat asigurări că întâlnirile sale cu miniştrii vor continua.

„O să spun peste tot că îmi doresc o nouă majoritate în Parlament, o majoritate proeuropeană, formată din partide democratice, care înţeleg nevoile României, nevoile românilor, vin cu o politică deschisă, proeuropeană, modernă şi rezolvă problemele României şi problemele românilor. Asta îmi doresc eu şi pot să spun oricând că îmi doresc o astfel de majoritate. Am avut ghinionul să stăm trei ani cu o majoritate controlată de PSD şi nu vreau să reiau toate discuţiile din campania electorală, dar ştim cu toţii ce s-a întâmplat: România a ajuns în coada tuturor listelor, ne-am trezit cu un deficit, iată, de peste 4%, ne-am trezit cu marile sisteme publice profund deranjate şi toate acestea trebuie reparate, iar pentru a repara durabil, sustenabil toate aceste probleme este, evident, nevoie de o nouă majoritate în Parlament, care sprijină un guvern care poate să facă toate aceste lucruri. Acum avem un guvern minoritar, care, cu siguranţă, va aborda multe chestiuni şi le va şi rezolva, însă normalitatea este o nouă majoritate, cu un guvern care este sprijinit fără discuţie de această majoritate”, a arătat Klaus Iohannis.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis