x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, tur de forţă după întâlnirea cu Donald Trump

Iohannis, tur de forţă după întâlnirea cu Donald Trump

de Sînziana Duţă    |    12 Iun 2017   •   11:50
Iohannis, tur de forţă după întâlnirea cu Donald Trump

După vizita istorică la Casa Albă și întâlnirea cu preșe­dintele american Donald Trump, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier şi cancelarul Angela Merkel. De asemenea, Iohannis va avea o întrevedere şi cu președintele francez Emmanuel Macron, la Consiliul European din 22-23 iunie.

Vizita președintelui Klaus Iohannis la Berlin se va desfășura în perioada 19-20 iunie, ocazie cu care șeful statului va fi primit la Palatul Bellvue de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Stein­meier, şi va avea o întâlnire separată şi cu şeful Executivului german, cancelarul Angela Merkel. Klaus Iohannis s-a mai aflat în vizită oficială la Berlin în februarie 2015, iar Steinmeier a fost primit la Cotroceni ca ministru de Externe al Germa­niei, în martie acelaşi an. Iohannis se va întâlni şi cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron, cu ocazia prezenţei la Consiliul European de la Bruxelles (22-23 iunie). Turneul de forţă al preşe­dintelui, marcat de vizite oficiale în fieful liderilor SUA şi UE, vine în contextul în care şeful statului a afirmat recent că România este cel mai pro-american stat membru UE, iar ţara noastră şi-ar putea asuma rolul de punte de legătură între SUA şi blocul comunitar. Ambasadorul român la Washington, George Maior, a apreciat ieri că vizita lui Iohannis la Casa Albă a reprezentat „un moment culminant”, care va fi urmat de acţiuni practice. „Cel mai mare avantaj este faptul că avem în primele luni de mandat ale unei noi administraţii ameri­cane o comunicare directă pe toată gama de interese vitale ale statului român în relaţia cu SUA - interese militare, strategice, economice, interese pe linie de apropiere a celor două societăţi”, a spus fostul şef al SRI.

România, esenţială în relaţia Statelor Unite cu Rusia

De asemenea, renumitul analist geopolitic George Frie­dman, fondator al companiei americane de analiză geostrate­gică Stratfort, a explicat într-un interviu la TVR că întâlnirea preșe­dintelui Klaus Iohannis cu Donald Trump demonstrează că România a căpătat o importanță crucială pentru Statele Unite. „Era de aşteptat ca preşedintele Statelor Unite să vrea o întâlnire cu preşe­dintele României, ţară unde sunt trupe americane, consilieri, reprezentanţi ai SUA. A fost esenţial să-i fie arătată poporului american importanţa României pentru SUA, să i se spună popo­rului american că atunci când Guvernul trimite trupe în România este în baza unei legă­turi de prietenie. A fost, de asemenea, important să li se transmită românilor care au acceptat această relaţie că Statele Unite o iau în serios la cele mai înalte niveluri”, a comentat Frie­dman. Analistul american a vorbit și despre rolul României în relația Statelor Unite cu Rusia. „Statele Unite au dezvoltat o strategie în relaţia cu ruşii. Nu ne aşteptăm la un război cu Rusia, nu ne dorim un război. Nu atacăm Rusia, dar vrem să ne asigurăm că Europa este prote­jată şi pentru noi flancul estic este crucial. Două ţări sunt cruciale pentru acest flanc, una este Polonia şi cealaltă este, bineînţeles, România. Iar România are o dublă semnificaţie. În primul rând, este în prima linie împotriva Rusiei, dar, totodată, are şi o relaţie geografică cu Turcia şi acea regiune este imprevizibilă. Deci sunteţi o ţară riverană Mării Negre, între Munţii Carpaţi, sunteţi o ţară balcanică, sunteţi importanţi strategic în multe feluri”, a explicat Friedman.

 

O vizită istorică. Diplomaţia română merită felicitată. Se lucrează la această vizită încă din perioada de tranziţie. S-a lucrat intens şi inteligent, pe multiple planuri.

George Maior, ambasadorul României în SUA

 

×