x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iolu: Cioloş nu a decis să nu fie depus la UNESCO dosarul Roşia Montană, ci să fie depus după o hotărâre comună

Iolu: Cioloş nu a decis să nu fie depus la UNESCO dosarul Roşia Montană, ci să fie depus după o hotărâre comună

03 Ian 2017   •   12:56
Iolu: Cioloş nu a decis să nu fie depus la UNESCO dosarul Roşia Montană, ci să fie depus după o hotărâre comună

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat joi că premierul Dacian Cioloş a decis ca dosarul Roşia Montană să fie depus la UNESCO doar după o hotărâre comună luată în Executiv, precizând, însă, că acest lucru nu se mai poate din cauza atribuţiilor limitate pe care le are Cabinetul după alegeri.


"Prim-ministrul Dacian Cioloş nu a luat o decizie ca acest dosar să nu fie depus la UNESCO, ci să fie depus după o hotărâre comună luată în Guvern, ca şi în cazul punctului de vedere pe cianuri, trimis Parlamentului. În mod normal, asemenea dosare pot fi depuse şi doar cu semnătura ministrului de resort, însă în ceea ce priveşte dosarul Roşia Montană statul român se află într-un litigiu. Din această cauză, premierul Cioloş ar putea semna un act pentru depunerea dosarului la UNESCO doar după o procedură formală prin decizia întregului Guvern. Din păcate, un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea să facă acest lucru", a precizat Iolu, la finalul şedinţei Executivului.

El a spus că a existat o discuţie referitoare la acest subiect în cadrul şedinţei, împreună cu ministrul Culturii, Corina Şuteu, dar şi cu alţi miniştri.

"Nu poate exista o decizie sau o semnătură a primului ministru prin care angajează România într-un dosar de o asemenea intensitate în afara unei discuţii în Guvern şi fără punctele de vedere, obiecţiile şi avizele tuturor ministerelor implicate pentru că altfel ar fi o decizie vulnerabilă şi atacabilă", a adăugat Liviu Iolu.

Acesta a amintit că dosarul de patrimoniu a fost definitivat pe 9 decembrie, dar o asumare în Guvern printr-o decizie comună se poate face doar printr-un memorandum care nu mai poate fi adoptat pentru că puterile acestui Cabinet au fost limitate după alegeri.

"Angajamentul primului ministru Dacian Cioloş pentru Roşia Montană rămâne neclintit şi declaraţiile din acest an ale premierului în ceea ce priveşte protejarea sitului Roşia Montană nu au rămas simple vorbe. A fost operaţionalizată unitatea de asistenţă tehnică pentru Roşia Montană cu scopul de a ajuta la o dezvoltare durabilă a zonei cu fonduri europene şi naţionale. De asemenea, Guvernul a transmis către Parlament o propunere de moratoriu pentru 10 ani în privinţa exploatării cu cianuri. Premierul a sprijinit de la bun început înscrierea Roşiei Montane pe lista indicativă a UNESCO pentru recunoaşterea ca sit unic în lume şi cerut întocmirea dosarului cu argumente solide şi ţinându-se seama de toate aspectele de patrimoniu, cât şi de cele legale", a mai spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

Sursa - AGERPRES

×