x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Cristoiu "năşit" de Moraru şi Vadim

Ion Cristoiu "năşit" de Moraru şi Vadim

de Gabriela Antoniu    |    05 Noi 2008   •   00:00
Ion Cristoiu "năşit" de Moraru şi Vadim

Luni seară, la emisiunea Naşul a lui Radu Moraru, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, l-a acuzat, pe jurnalistul Ion Cristoiu, că l-a turnat la Securitate, sub numele conspirativ "Coroiu".



Vadim a prezentat una din cele două file care ar reprezenta nota-raport a unui locotenent-major Stana Creţa, după discuţiile cu "Coroiu". Totul s-a întâmplat sub privirile mai mult decât îngăduitoare ale lui Radu Moraru care nu a avut nici măcar curiozitatea să verifice dacă documentul este autentic. Un lucru inadmisibil pentru un jurnalist cu pretenţii de "naş" căruia liderul PRM i-a fluturat pe la nas un document contrafăcut, după cum a rezultat la o analiză mai atentă a imaginilor din cadrul emisiunii. Fiţuica vânturată de Vadim prin faţa camerelor de luat vederi  era un document redactat la calculator, lucru imposibil pentru lucrătorii Securităţii în anii ‘80. De asemenea în text se regasesc cuvinte scrise cu â din a, grafie care nu era folosită în timpul regimului Ceauşeascu, aceasta intrând în vigoare relativ recent. Cu alte cuvinte, Moraru, fără să se gândească la consecinţe, a achiesat la un document fabricat, făcându-se practic părtaş la o acţiune de compromitere a lui Ion Cristoiu. Mai mult el creează un precedent periculos aruncând anatema asupra unor persoane publice prin intermediul televiziunii, aşa cum o făceau "oameni de bine" din CNSAS prin lansarea unor informaţii pe surse privind statutul de colaborator al Securităţii  al unor politicieni.

Ironia face ca Radu Morar să se înscrie perfect în categoria guguştucilor de presă, termen lansat şi folosit de însuşi Ion Cristoiu în cazul ziariştilor care înghit pe nemestecate informaţii oferite de diverse personalităţi, după cum a demonstrat cotidianul.ro. Cum pe document nu exista nici o ştampilă care să ateste că este o transcriere modernă după original, eliberată de CNSAS, aşa cum a susţinut ieri Vadim, Radu Moraru a confirmat pentru cotidianul.ro că nu există o asemenea ştampilă. Un alt motiv care demolează ipoteza lui Vadim este că portivit regulamentului CNSAS, copiile documentelor aflate în dosare şi care se eliberează celor îndreptăţiţi se realizează numai la xerox, nicidecum nu se transcriu.


Cristoiu: "C.V. Tudor a devenit maşinăria de lături a lui Traian Băsescu"

Ion Cristoiu bănuieşte că documentul prezentat luni seară i-a fost servit lui C.V. Tudor speculându-se apetitul acestuia de a înghiţi tot felul de informaţii pe care apoi le prezintă ca "mari dezvăluiri". Reputatul analist politic îi avertizează însă pe cei care vor să-l treacă pe linie moartă că nu se lasă intimidat şi trage un semnal de
alarmă privind folosirea televiziunilor pentru compromiterea unor persoane publice.

  • Jurnalul Naţional: Domnule Cristoiu, cum comentaţi dezvăluirile liderului PRM?
Ion Cristoiu: Dacă ar fi fost o singură foaie incriminatorie reală,  fiţi siguri că ar fi apărut încă din 1990. Sorin Roşca Stănescu, încep cu 1990, a fost unul dintre adversarii din presă ai lui Ion Iliescu. Urmarea: în 1992 i s-a publicat lui Roşca Stănescu tot dosarul de securitate.
De ce acum, de ce dumneavoastră?
Pentru că, în ultimul timp, Corneliu Vadim Tudor a devenit maşinăria de lături a lui Traian Băsescu, după ce a fost maşina de lături a lui Ceauşescu şi a lui Ion Iliescu. Să nu uităm că revista România Mare a fost înfiinţată în urma unei scrisori trimise de C.V. Tudor şi Eugen Barbu pe vremea FSN-ului lui Ion Iliescu, prin care se angaja că, în schimbul autorizaţiei de a scoate România Mare, toţi adversarii lui Ion Iliescu vor fi făcuţi albie de porci. La fel, prin revista Săptămâna, C.V. Tudor îi executa pe toţi adversarii lui Ceauşescu din lumea literară. Şi dacă nu ar fi fost documentul prezentat de Vadim Tudor şi nu s-ar fi dovedit e o făcătură, tot aş fi urmat. Din 1990 şi până în 2008 am fost duşmanul tuturor preşedinţilor României.

  • Cine credeţi că a contrafăcut documentul?
Părerea mea, că l-a primit de la cineva care l-a redactat în termeni de critic literar, autoarea neputând având asemenea formulări, de specialitate. Probabil că acela care i l-a dat liderului PRM ştie că, atunci când e vorba de un duşman, Vadim muşcă momeala, iese la televizor şi face o "mare dezvăluire".

  • În ultimul timp, nume sonore din presă au fost trecute pe linie moartă. Intraţi şi dvs. în acest "scenariu"?
Într-adevăr, dintre adversarii mai acătării ai lui Traian Băsescu, toţi au fost trecuţi pe linie moartă. S-au făcut calcule, probabil că ar trebui să mă retrag şi eu. Numai că aceste calcule le-au ieşit prost.

  • Dar aţi simţit că vi s-ar pregăti ceva?
Nu, nu mi-am dat seama.

  • În ce măsură va schimba acest incident atitudinea dvs. de până acum din editoriale, emisiuni tv?
În 1990, FSN m-a vârât în spital pentru şase luni ca să scape de mine din fruntea revistei Zig-zag. Deci, cu astfel de manevre nu reuşesc nici măcar să mă impresioneze, darămite să mă intimideze.

  • Îl veţi da în judecată pe C.V. Tudor?
Nu am de gând să-l dau în judecată pentru că astfel de procese durează un deceniu. Există riscul ca liderul PRM să iasă definitiv din viaţa publică şi să fie hăituit. Cum mă ştiu milos din fire, s-ar putea nu numai să renunţ la proces, dar să şi-l apăr. Dincolo de persoana mea, cazul petrecut la început de campanie e un semnal de alarmă privind posibilitatea ca televiziunile să fie folosite pentru compromiterea unor persoane publice.

  • În acest caz, vă veţi adresa CNA?
Nu, pentru că această instituţie trebuie să se sesizeze din oficiu, deoarece moderatorul Radu Moraru era obligat profesional să vadă dacă nu cumva documentul e fabricat.

"Carte de dragoste” de la Vadim pentru Băsescu

Corneliu Vadim Tudor i-a trimis lui Traian Băsescu, săptămâna trecută, ultima sa carte, "Cântece de dragoste", în perspectiva zilei sale de naştere, şi l-a asigurat că, deşi "l-a mai şi ars, când i-a fost lumea mai dragă", nu mai este supărat pe el.

El a mai spus că nu a fost invitat să sărbătorească alături de Traian Băsescu, dar că ar bea un pahar de şampanie cu şeful statului. "Eu nu beau, eu beau numai apă minerală, dar dacă doreşte să facă vreo petrecere de genul ăsta, aş bea un pahar de şampanie cu el", a mai spus, zâmbind, liderul PRM.

SINGURUL ALIAT

Corneliu Vadim Tudor a ţinut să-l asigure pe Traian Băsescu de faptul că, deşi în trecut "l-a mai şi ars când i-a fost lumea mai dragă", i-a trecut supărarea pe şeful statului."Suntem două zodii diferite, dar suntem două pietre tari. El să nu se supere că eu mai glumesc din când în când cu el, l-am mai şi ars când i-a fost lumea mai dragă, l-am băgat la Puşcăria Mafioţilor, dar mi-a trecut supărarea şi va veni momentul, mai curând decât crede el, când se va face transferul paşnic de putere, adică el se va duce la PRM şi eu mă voi duce la Palatul Cotroceni. Nu o spun cu răutate, pentru că el nu are nici un aliat. La ora actuală, în afară de mine, nu a primit nici o mână de ajutor într-o perioadă care se anunţă dificilă pentru el şi pentru regimul politic pe care l-a instaurat în urmă cu patru ani”, a mai spus Corneliu Vadim Tudor.

×
Subiecte în articol: basescu politic tudor vadim cristoiu