x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu: adio, Parlament!

Ion Iliescu: adio, Parlament!

de Lavinia Dimancea    |    18 Iul 2008   •   00:00
Ion Iliescu: adio, Parlament!

Ion Iliescu a decis să nu mai candideze în această toamnă pentru un nou mandat de parlamentar, motivînd că nu este interesat de competiţia electorală dintr-un colegiu uninominal. Pesediştii apropiaţi acestuia speră să-l facă pe senator să se răzgîndească.

Ion Iliescu a decis să nu mai candideze în această toamnă pentru un nou mandat de parlamentar, motivînd că nu este interesat de competiţia electorală dintr-un colegiu uninominal. Pesediştii apropiaţi acestuia speră să-l facă pe senator să se răzgîndească.

 


"Din punct de vedere al campaniei electorale, nu mă mai interesează această competiţie. În condiţiile votului pe liste, prezenţa mea putea fi utilă, ca factor propulsor pentru promovarea unei liste de candidaţi ai PSD. De unul singur, într-un colegiu, indiferent unde, nu am nici o motivaţie să mai particip la o cursă electorală", şi-a explicat decizia Ion Iliescu pe blogul personal, susţinînd că "este mult mai util şi firesc să lase locul unui candidat tînăr" şi că, pînă la urmă, "nici activitatea parlamentară – activitate de uzură şi care solicită mult timp, nu mă mai atrage". "Trebuie să mă gîndesc să-mi restrîng sfera preocupărilor şi a activităţilor pentru utilizarea cît mai optimă şi eficientă a timpului", a mai scris pe blog Iliescu. Ulterior, senatorul a admis la Realitatea TV că ar fi candidat dacă se păstra vechiul sistem de alegere pe liste, pentru că atunci ar fi funcţionat ca o locomotivă,  în timp ce uninominalul nu-i permite aşa ceva. "Dacă ar fi existat vot pe liste, probabil ar fi existat o motivaţie. (...) Pentru mine nu e o noutate votul uninominal. Eu am participat din 1990 numai la voturi uninominale pentru Preşedinţia ţării. Deosebirea e foarte mare, eu participam la votul uninominal la circumscripţia care se numea România, iar acum ca să mă rezum la un colegiu, nu am nici un interes", a spus Iliescu, precizînd că retragerea sa din Parlament nu înseamnă o retragere din politică sau din partid.

 
REACŢII ÎN PSD. Liderul social-democraţilor, Mircea Geoană, nu a părut foarte abătut din cauza deciziei lui Iliescu. "Nu se poate vorbi de o pierdere pentru PSD, pentru că Ion Iliescu rămîne alături de noi. Este un politician respectat şi iubit de mulţi români, iar prin faptul că nu va fi implicat punctual într-o campanie va putea ajuta mai mult PSD la nivel naţional", a declarat Geoană pentru Mediafax, adăugînd că PSD are nevoie de Iliescu "la fel cum avem nevoie de fiecare dintre colegii din PSD".

Preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, speră în schimb ca Iliescu să se răzgîndească. "Decizia sa este una personală şi trebuie, din acest punct de vedere, respectată, deşi eu sper să revină asupra ei! Ceea ce pot să constat este că, în aceste condiţii, viitorul Parlament va fi unul mai sărac. (...) Eu sper că vom găsi argumente puternice pentru a-l convinge să revină asupra hotărîrii luate", scrie Năstase pe blogul personal.

Şi deputatul PSD Valer Dorneanu vrea ca, împreună cu colegii de partid, să încerce să-l facă pe senator să se răzgîndească, în timp ce preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, vine cu o altă propunere: "Poate că ar fi bine să ne gîndim pentru viitor să legiferăm instituţia senatorului de drept pentru foştii preşedinţi ai României".

×
Subiecte în articol: politic psd iliescu ion