x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu: "Nu inteleg aceasta nervozitate a unora"

Ion Iliescu: "Nu inteleg aceasta nervozitate a unora"

13 Noi 2004   •   00:00

Presedintele Iliescu a declarat ieri ca nu intelege "nervozitatea" unora privind participarea sa la campania electorala, din moment ce legea fundamentala si legea alegerilor parlamentare ii permit sa participe.

ANIELA NINE

Click pentru a mari imaginea
IPOSTAZE. In opinia lui Ion Iliescu, calitatea de sef al statului si cea de candidat la Senat nu se "contrapun"
Seful statului a raspuns ieri din nou intrebarilor legate de participarea sa la campania electorala. Intrebat de ce sunt difuzate, in mai multe judete ale tarii, spoturi electorale in care ii indeamna pe cetateni sa voteze candidatul Uniunii PSD+PUR la Presedintie, Ion Iliescu a precizat ca el candideaza pentru Senatul Romaniei, dar ca isi face, in acelasi timp, datoria ca sef al statului si ca isi va duce mandatul pana la capat. El a respins criticile privind participarea sa, la sfarsitul saptamanii trecute, la o dezbatere, precizand ca era vorba despre o dezbatere pe probleme economice, in care a prezentat principalele idei ale Strategiei pentru dezvoltare durabila. "Nu inteleg aceasta nervozitate a unora in legatura cu participarea mea la campanii electorale. Nu sunt in campanii electorale. Au fost cateva momente si vor mai fi pana la alegeri, dar care nu depasesc norma necesara unui om care candideaza, in acelasi timp, conform legii", a declarat seful statului. Intrebat de ce accepta sa fie difuzate respectivele spoturi, presedintele a raspuns: "Din moment ce sunt candidat, am si o raspundere pentru aceasta tara".

PRECIZARI. Ion Iliescu a mai spus ca legea fundamentala a tarii si legea alegerilor parlamentare ii permit sa participe la campania electorala. In opinia sa, cele doua ipostaze, de sef al statului si de candidat la Senat, nu se "contrapun". "Una este misiunea pe care o indeplinesc, de presedinte si toate atributele presedintelui, si alta este, la fine de mandat, dreptul de a putea participa la alegeri pentru o institutie a statului - Senatul. Nu se contrapun acestea", a facut precizarile de rigoare seful statului. Intrebat daca face campanie electorala doar pentru candidatura sa la Senat, Ion Iliescu a afirmat: "Intr-un fel, da. Dar nu se candideaza independent. Noi nu avem acest sistem de candidaturi individuale. Chiar independent se candideaza pe liste de partid. Deci, intr-un fel, sunt legat de acest partid al carui fondator, de altfel, si sunt. Iar acum, cand este vorba de o optiune a populatiei tarii, am si o datorie fata de tara ca sa si indemn spre ceea ce cred ca este bine".

PROBLEMA FALSA. In ceea ce priveste ideea retragerii sale din functia de sef al statului, vehiculata in ultima vreme, Ion Iliescu a apreciat ca aceasta este o "falsa problema", deoarece, in acest caz, functia de sef al statului ar fi indeplinita, pana la alegeri, de catre presedintele Senatului, care "este si el membru al partidului de guvernamant si candideaza". "Deci, s-ar schimba ceva? Vedeti cat e de falsa in sine problema si este o nervozitate inutila din acest punct de vedere. Trebuie sa stim sa ne incadram in structurile si regulile democratiei pe care o construim. Nu este nici un fel de incalcare a prevederilor constitutionale, ci din contra", si-a prezentat punctul de vedere presedintele.

×
Subiecte în articol: politic statului iliescu ion