x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu: "PSD merge in negocieri cu Mircea Geoana"

Ion Iliescu: "PSD merge in negocieri cu Mircea Geoana"

08 Dec 2004   •   00:00

POLITIC
ALEGERE - Ion Iliescu face precizari despre numirea premierului Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri la Bucuresti ca "nu e obligatoriu" ca Mircea Geoana sa fie desemnat premier, dar ca PSD se prezinta deocamdata la negocieri cu aceasta formula.
OANA STANCU

Click pentru a mari imaginea
SUPRAPUNERE. Presedintele in exercitiu pana la 20 decembrie are si "patalama" de senator
Seful statului a facut ieri o declaratie prin care si-a aratat dimineata scepticismul in privinta desemnarii lui Mircea Geoana in fruntea Executivului. Iliescu a refuzat initial sa comenteze zvonul conform caruia titularul de la Externe nu va fi pana la urma si cel insarcinat sa constituie un cabinet, insa a revenit imediat ce i s-a amintit ca de la inceput a afirmat ca Geoana nu este singura varianta a PSD. "Era la vremea respectiva o idee care s-a nascut. Nu se procedeaza asa. Noi nu alegem premieri in timpul campaniei electorale. A fost numai un semnal de imagine, cu ce mergem inainte. Altminteri, este si un element rational. Adica misiunea esentiala a viitorului guvern este finalizarea acestei actiuni cu Uniunea Europeana. Din acest punct de vedere ministrul de Externe este cel mai bine plasat pentru un act de continuitate guvernamentala. Dar nu e obligatoriu", a declarat seful statului.

NUANTARI. Seful statului si-a nuantat apoi declaratia, precizand ca, "deocamdata", PSD se prezinta cu aceasta formula, dar ca formarea Guvernului va fi o chestiune de negocieri politice, dupa turul doi al alegerilor prezidentiale. "Finalizarea va avea loc dupa ce se va incheia turul doi. Se va alege presedintele. Presedintele va intra in negocieri cu partidul care are principala pozitie in Parlament, cu consultarea celorlalti si se va prezenta cu formula corespunzatoare", a declarat el. Iliescu a mai spus ca nu el decide in privinta desemnarii viitorului premier. Purtatorul de cuvant al presidentiei, Corina Cretu a precizat si ea ca primul ministru se desemneaza in urma consultarilor intre partidele care urmeza sa formeze coalitia de guvernamant, dar ca PSD si-a stabilit clar candidatul la functia de prim-ministru in persoana lui Mircea Geoana. Ion Iliescu a mai spus si "nu comentez" la varianta cu Nastase prim-ministru in cazul pierderii de catre acesta a prezidentialelor.

SENATOR
Insotit de parlamentarii PSD de Bucuresti, Ion Iliescu s-a prezentat ieri la Biroul Electoral Municipal pentru a-si ridica mandatul de senator. Coboara din masina alaturi de Dan Ioan Popescu, urca ingustele scarite din Primaria lui Basescu, isi semneaza mandatul. Ecaterina Andronescu ajunge mai tarziu si presedintele sare de pe scaun si ii ofera locul sau. Timp in care Sorin Oprescu se oferea sa puna degetul daca pixul tot nu-l gaseste. Grupul pleaca in pelerinaj spre prefectura lui Darabont, aflata tot in Primarie. Oprescu isi recunoaste in secretariatul consiliului o mobila mai veche si tipa: "Darabont, da mobila! Aia e mobila mea". Iliescu este asaltat de ziaristi. Senatorul, incepand de ieri, si presedintele in exercitiu pana la 20 decembrie pot functiona impreuna, sustine el. "Nu e o incompatibilitate, e vorba de o suprapunere de mandate care se termina si altele care incep. E doar o coincidenta in timp", declara el. Conform Constitutiei insa, "in timpul mandatului, presedintele nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata".

REPLICA
Mircea Geoana in schimb da asigurari ca el este cel care va conduce Executivul. El s-a declarat "absolut convins" de nominalizarea sa, sustinand ca discutia legata de declaratiile lui Iliescu este "mai degraba speculativa". Geoana a aratat ca discutiile sunt deja "formalizate" la nivelul partidului si ca PSD va forma viitorul guvern.
×
Subiecte în articol: politic psd preşedintele geoană iliescu ion