x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu susţine că nu a influenţat în niciun fel chemarea premierului în Senat: "E o speculaţie fără temei"

Ion Iliescu susţine că nu a influenţat în niciun fel chemarea premierului în Senat: "E o speculaţie fără temei"

19 Feb 2016   •   22:05
Ion Iliescu susţine că nu a influenţat în niciun fel chemarea premierului în Senat: "E o speculaţie fără temei"
Sursa foto: Ion Iliescu / FOTO: Bogdan Iurascu/Intact Images

Fostul preşedinte Ion Iliescu a afirmat vineri că nu a influenţat în niciun fel chemarea premierului Dacian Cioloş în faţa senatorilor pentru a da explicaţii pe marginea situaţiei televiziunilor din trustul Intact.

"Mă surprinde ştirea vehiculată în unele ziare şi la unele posturi de televiziune, că eu - Ion Iliescu - aş fi influenţat cu ceva chemarea în faţa Senatului a premierului Cioloş! În ce fel şi în ce calitate aş fi putut face eu acest lucru? Este o speculaţie fără temei", a scris vineri preşedintele de onoare al PSD, pe blogul personal.

În urmă cu trei zile, el îşi exprima suprinderea faţă de "un proces de limitare a unor drepturi şi libertăţi fundamentale, fireşti şi normale într-o democraţie", proces care este "în totală contradicţie cu prevederile Constituţiei României, ale Tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului".

"Statul este garantul drepturilor şi libertăţilor civile. Într-un mod inexplicabil, statul, prin instituţiile sale, decide să limiteze dreptul la liberă exprimare unui trust de presă, Intact, şi televiziunilor sale. Este dreptul ANAF să-şi exercite prerogativele. Dar, în acelaşi timp, este obligaţia să se comporte raţional, nu discreţionar. Intervenţia (...) din sediul televiziunii A3 a fost o demonstraţie de forţă, cu nimic justificată. (...) Reacţia clasei politice şi a organizaţiilor societăţii civile trebuie să fie fermă şi fără echivoc. Se pot găsi găsi soluţii în relaţia trustului de presă cu o instituţie a statului, fără folosirea abuzivă a prerogativelor respectivei instituţii de stat. Cei care cred că teama este instrument de guvernare într-o democraţie nu dovedesc decât faptul că gândirea şi practicile totalitare sunt încă prezente în societatea românească", a scris pe blog fostul şef al statului, marţi, zi în care Senatul a decis să îi solicite prim-ministrului să vină, în plen, miercuri ca să explice acţiunea instituţiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact.

Sursa - Agerpres

×