x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ionel Marin, trecut in rezervă de Băsescu

Ionel Marin, trecut in rezervă de Băsescu

de Razvan Belciuganu    |    21 Iul 2007   •   00:00
Ionel Marin, trecut in rezervă de Băsescu
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI/

Adjunctul directorului SRI, generalul locotenent Ionel Marin, a fost trecut in rezervă, preşedintele Traian Băsescu semnănd ieri un decret in acest sens.

Adjunctul directorului SRI, generalul locotenent Ionel Marin, a fost trecut in rezervă, preşedintele Traian Băsescu semnănd ieri un decret in acest sens.

Generalul Ionel Marin indeplinea din 16 iulie 2001 funcţia respectivă, după ce fostul director Radu Timofte l-a adus ca adjunct al său de la Direcţia Generală de Informaţii a Apărării. Cariera in serviciile secrete a lui Ionel Marin a inceput imediat după Revoluţie. In noaptea de 21/22 decembrie 1989, căpitanul, pe atunci, comanda o formaţiune de TAB-uri a Regimentului 2 Mecanizat la Hotelul Intercontinental şi a fost cel puţin martor la măcelul ce a avut loc. Generalul a negat că ar fi avut vreo legătură cu spargerea baricadei, iar Comisia parlamentară de control a activităţii SRI i-a dat dreptate. După acele zile, Ionel Marin a făcut parte din nucleul de ofiţeri care a infiinţat Serviciul de Protecţie şi Pază, iar apoi a trecut la serviciul secret al Ministerului de Interne. Ulterior a devenit şef al Direcţiei Contraspionaj Militar.

PERIPEŢII. După "abdicarea" lui Radu Timofte, generalul Ionel Marin a păstrat legătura cu acesta, dovadă fiind alăturarea fiului său intr-o firmă de pază şi investigaţii controlată de fostul director SRI şi fostul director al SPP, Gabriel Naghi. Suspiciuni alimentate din subteranele serviciilor secrete l-au prezentat pe generalul Ionel Marin a fi un bun cunoscător al traseului bileţelelor despre judecătorii Curţii Constituţionale scrise de prim-adjunctul Florian Coldea, "documentele" compromiţătoare care au ajuns la Mircea Geoană, preşedintele PSD. La Parlament, in spatele uşilor inchise, generalul a vorbit ca la regulament. Să fi avut ceva cu Florian Coldea, ofiţerul promovat de preşedintele Traian Băsescu? Profesional vorbind, ar fi putut exista un duel al generaţiilor, sub umbrela protectoare a lui Ionel Marin vărăndu-se generalii şi şefii de unităţi promovaţi de Timofte. Politic vorbind, conform regulamentului, serviciile nu fac politică.

INNOIRI. De pe margine, George Cristian Maior, noul şef al SRI, s-a ales in prima fază cu preluarea atribuţiilor pe care Florian Coldea le avea in zona operativă. Mişcări prea bruşte nu avea cum să facă, fiindcă a fost la un moment dat membru PSD, deci aceleaşi rădăcini cu Radu Timofte, iar in activitatea de zi cu zi are nevoie de susţinerea ofiţerilor tineri, tocmai pentru a asigura echidistanţa serviciului. Apoi, generalul Ionel Marin coordona zona relaţiilor internaţionale ale SRI, domeniu foarte important. După ce lucrurile s-au lămurit tot la Parlament, cum că afacerea cu bileţelele nu e una de poliţie politică, nu s-a mai zis nimic dacă Florian Coldea revine să coordoneze operaţiile SRI. Totodată, şi Mircea Geoană a scăpat fără să zică un păs despre cum a ajuns să deţină aşa documente. Apoteotic, George Maior a anunţat insă că se renunţă la funcţia de prim-adjunct. De ieri, a căzut un adjunct. Probabil că va fi pensionat curănd şi adjunctul peste tehnică şi interceptări, Dumitru Zamfir, care implineşte 10 ani de mandat.

"Victimă"

Conform programului "Viziunea Strategică 2007-2010", aprobat recent de CSAT şi iniţiat de directorul SRI George Cristian Maior, un adjunct trebuie să ocupe funcţia pe o perioadă maximă de patru ani. In baza acestui program, in SRI a fost demarată deja o reformă structurală şi de personal. Miza este un mod de organizare şi funcţionare similar serviciilor secrete occidentale. De altfel, programul iniţiat de George Cristian Maior are ca sursă de inspiraţie legislaţia şi forma structurală a MI 5, serviciul britanic de contraspionaj, şi FBI, serviciul american de contrainformaţii şi securitate. Potrivit programului, la 1 ianuarie 2008 vor fi desfiinţate inspectoratele ca formă de organizare in SRI. In locul acestora vor fi create direcţii generale, pentru o mai bună coordonare operativă. Reforma va continua in lunile următoare şi cu alte schimbări

de personal. (Radu Tudor)

×
Subiecte în articol: politic generalul marin