x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ionuț Stroe: Îmbunătățirea legislației securității naționale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică

Ionuț Stroe: Îmbunătățirea legislației securității naționale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică

10 Apr 2016   •   15:48
Ionuț Stroe: Îmbunătățirea legislației securității naționale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică

Deputatul Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, declară că îmbunătăţirea legislaţiei securităţii naţionale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică, mai ales în contextul permanentei ameninţări teroriste cu care se confruntă Europa şi, implicit, România. 

"Îmbunătăţirea legislaţiei securităţii naţionale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică din România dar şi pentru societatea românească în general. Partidul Naţional Liberal întâmpină prin urmare, cu toată deschiderea şi responsabilitatea, invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultări pe aceste teme. Este un gest corect şi firesc, mai ales în contextul actual european în care toate societăţile democratice sunt conştiente de pericolul şi ameninţările la adresa siguranţei. Ultimele evenimente de la Bruxelles, permanenta ameninţare teroristă cu care se confruntă Europa şi implicit şi ţara noastră atrag o evidentă necesitate de reevaluare a politicilor de securitate la nivel european", susţine Stroe, într-un comunicat remis duminică AGERPRES. 

În opinia sa, cadrul legislativ românesc actual în domeniu "trebuie modernizat şi adaptat la provocările şi ameninţările contemporane, (...), trebuie să maximizeze potenţialul operaţional al serviciilor şi instituţiilor cu atribuţii în domeniu şi să sprijine lupta împotriva infracţionalităţii de orice fel, inclusiv împotriva terorismului". 

Stroe mai susţine că, înaintea începerii dezbaterii propriu-zise, este important "ca actorii instituţionali, politici, dar şi societatea civilă să poarte un dialog de fond, de substanţă, iar deciziile CCR din 2014 respectiv 2015 să reprezinte o bază de pornire în sensul adaptării legislaţiei specifice la dinamica riscurilor actuale". 

"Elaborarea noilor reglementări trebuie să se realizeze având în vedere atât jurisprudenţa CCR şi CEDO, dar în egală măsură poziţiile clar exprimate de reprezentanţii serviciilor specializate. Este nevoie de a se stabili un raport corect între nevoia de siguranţă şi protejarea vieţii private. Suntem într-un moment în care în întreaga Europă balanţa înclină în favoarea securităţii persoanei", apreciază Ionuţ Stroe. 

Acesta mai spune că actuala legislaţie trebuie să răspundă la două provocări: cyber-terorismul şi războiul informatic. "În România este nevoie de un proces rapid care în primă fază să modernizeze şi actualizeze punctual legislaţia conexă (legea obligativităţii utilizatorilor de cartele preplătite de a se identifica, legea securităţii cibernetice) şi ulterior de unul complex care să elaboreze o formă nouă şi articulată a pachetului care cuprinde legile privind securitatea naţională (legile privind organizarea SIE şi SRI, legea securităţii naţionale, legile privind activităţile de informaţii şi statutul profesional al ofiţerilor). Considerăm că este nevoie de consultare şi cooperare între serviciile de informaţii, Guvern şi Parlament pentru a pune în termeni legislativi schimbările şi îmbunătăţirile sistemelor de securitate şi pentru a elimina eventualele temeri legate de controlul parlamentar(civil) insuficient, sau de acordarea de puteri excesive serviciilor de informaţii", mai adaugă deputatul liberal. 

La consultările de marţi, de la Cotroceni, pe tema legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, delegaţia PNL va fi formată din cinci membri, printre care co-preşedinţii Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele partidului, Cătălin Predoiu, şi purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. 

 

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: ionut stroe pnl securitate nationala