x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iulian Fota, consilier prezidenţial: Suntem fraţi de arme cu SUA. Băsescu şi Obama sunt în relaţii foarte bune

Iulian Fota, consilier prezidenţial: Suntem fraţi de arme cu SUA. Băsescu şi Obama sunt în relaţii foarte bune

07 Noi 2012   •   11:18
Iulian Fota, consilier prezidenţial: Suntem fraţi de arme cu SUA. Băsescu şi Obama sunt în relaţii foarte bune
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate Iulian Fota consideră că victoria lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale americane nu a reprezentat o surpriză. Fota este de părere că România şi SUA rămân "fraţi de arme" şi că preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele american reales sunt "în relaţii foarte bune".

"Am asistat de două ori până acum la discuţii ale preşedintelui Traian Băsescu cu preşedintele Barack Obama, o dată pe durata summit-ului NATO şi altă dată cred că în 2011, la Casa Albă. Sunt doi oameni foarte apropiaţi, în relaţii foarte bune. De fapt, la ultima întrevedere cam asta a şi fost formula de salut a preşedintelui Obama, 'How are you, my friend?' şi discuţia a fost foarte bună", a declarat Fota la RFI.

"Suntem fraţi de arme şi asta o spun ei, nu o spunem noi neapărat, prin faptul că am lucrat împreună în mai multe teatre de operaţii. Investiţiile americane în România au crescut. Deci cred că din punctul ăsta de vedere, pentru noi e o singură întrebare: ce alte proiecte comune vom mai avea? După semnarea ultimelor documente, care sunt cele mai importante pe care noi le-avem cu Statele Unite, cele din 2011, acolo au fost aduse planuri noi, unde noi trebuie să ne mişcăm un picuţ mai repede pe relaţia cu ei: educaţia, economia. Pe lângă cooperarea pe securitate, care este excelentă, trebuie să dezvoltăm mai mult şi mai repede cooperarea cu SUA şi pe alte planuri şi aici sunt sigur că vom avea un partener în preşedintele Obama, cum şi el ştie foarte sigur că are un partener în noi", afirmă Fota.

Legat de problema vizelor impuse de SUA românilor, Fota a afirmat că este un subiect important şi foarte delicat. Potrivit lui Fota, faptul că obţinem aceste vize mai repede sau mai târziu nu schimbă calitatea de aliat al Statelor Unite şi dorinţa lor exprimată de a ajuta România.

Despre victoria lui Barack Obama în faţa lui Mitt Romney, la alegerile prezidenţiale din SUA, Fota spune că nu a fost o surpriză.

"M-am aşteptat la victoria lui Obama. Nu cred că putem vorbi de un preşedinte slăbit. Câştigând alegerile, este reconfirmat. Cred că va fi în schimb un preşedinte diferit, pentru că agenda este diferită. Eu cred că al doilea mandat al preşedintelui Obama va fi mult mai dificil decât primul, este mult mai complicat, agenda este mult mai largă, iar unele dintre chestiuni sunt de importanţă globală, de aceea şi toată această atenţie acordată acestor alegeri", a conchis Fota.

×