x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Joc la “Off-side”. Referendum înainte de alegerile prezidențiale

Joc la “Off-side”. Referendum înainte de alegerile prezidențiale

de Ion Alexandru    |    11 Iul 2019   •   08:32
Joc la “Off-side”. Referendum înainte de alegerile prezidențiale
Sursa foto: Victor Stroe

Lovituri reciproce aplicate în pre-campania electorală aferentă alegerilor prezidențiale. În timp ce, ieri, președintele Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă că vrea ca referendumul prentru revizuirea Constituției să aibă loc odată cu scrutinul din 10 noiembrie, PSD spune că acest termen este prea lung. Și îi pregătește candidatului PNL o lovitură de proporții.

 

Într-un comunicat remis, ieri, presei, social-democrații arată că “termenul propus de președinte (pentru convocarea referendumului constituțional – n. red.) este mult prea larg, având în vedere că poporul român s-a exprimat fără echivoc în privința celor două întrebări de la referendumul din 26 mai. Așadar, revizuirea Constituției trebuie să aibă loc mult mai devreme decât alegerile prezidențiale, urmând ca data referendumului de revizuire să fie stabilită imediat după deschiderea noii sesiuni parlamentare”, adică în luna septembrie.

Iohannis, care se află, în această perioadă, într-o campanie electorală neoficială pentru obținerea unui nou mandat la Palatul Cotroceni, susține că nicio recomandare a Comisiei de la Veneția nu interzice organizarea unui referendum în același timp cu un scrutin de alegeri și că își dorește ca acest lucru să se întâmple în același timp cu turul I sau chiar cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Candidat susținut doar de PNL, Iohannis va avea de înfruntat atât candidatul PSD (care poate fi sau nu comun cu al ALDE), dar și candidatul Alianței USR-PLUS. Ceea ce îi poate diminua semnificativ șansele de a rămâne în funcție și după luna decembrie.

×