x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Jonathan Scheele: "Verheugen nu face cadouri in alegeri"

Jonathan Scheele: "Verheugen nu face cadouri in alegeri"

13 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
BRUXELLES - In opinia lui Scheele, comisarul european stie cel mai bine ce e posibil Comisarul european pentru extindere, Günther Verheugen, nu vrea sa faca nici un cadou electoral in alegerile din Romania, afirma seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.
GABRIELA ANTONIU

Click pentru a mari imaginea
TERMEN. Jonathan Scheele spune ca incheierea tratatului de aderare a Romaniei la UE in primavara viitoare este un obiectiv realist
Gunther Verheugen, comisarul european pentru extindere, a declarat recent, dupa o intalnire cu premierul Adrian Nastase, ca negocierile cu Romania ar putea fi finalizate la 24 noiembrie, la reuniunea ambasadorilor UE cu negociatorii romani.

Intr-un interviu acordat, la Bruxelles, postului BBC, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a refuzat sa comenteze aprecierile potrivit carora Günther Verheugen, ar fi intervenit in campania electorala din Romania. "Domnul Verheugen e seful meu, deci el are viziunea politica de ansamblu, iar din pozitia sa stie cel mai bine ce este posibil. Nu cred ca domnul Verheugen ar vrea sa faca vreun cadou politic nimanui in alegerile din Romania", a spus Scheele.

REALISM. El a mai spus ca "obiectivul realist este incheierea tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria in primavara viitoare". Incheierea negocierilor nu sta in puterea Comisiei Europene, care trebuie sa faca, mai intai, propunerile pe baza carora se pot incheia negocierile, dupa care toate tarile membre trebuie sa cada de acord si sa convina asupra detaliilor cu Romania, a precizat Scheele. "Deci mai sunt multe de facut, nu numai in Romania, dar si la Bruxelles si in cele 25 de capitale europene", a spus el. Romania trebuie sa convinga UE ca, in special in domeniul justitiei si afacerilor interne, face eforturi suficiente pentru a continua reformele si ca aceste reforme sunt realiste, a spus Scheele, intrebat ce ar trebui sa faca Romania daca incheie negocierile la 24 noiembrie. "Evident, aceste reforme nu vor putea fi incheiate pana la sfarsitul lui noiembrie sau decembrie, e un proces care va dura mai multi ani", a precizat el.

COMENTARIU
"Suntem intr-o perioada electorala si in asemenea momente se spun tot felul de lucruri de catre toate partile, care nu sunt neaparat duse la bun sfarsit", a spus Jonathan Scheele, solicitat sa comenteze afirmatia candidatului PNL-PD Traian Basescu, potrivit caruia SUA raman principalul partener strategic al Romaniei cata vreme UE nu-si stabileste o politica externa comuna. "Noi nu suntem aici ca sa negociem cu un anumit guvern, suntem aici ca sa negociem cu Guvernul roman, indiferent pe cine va alege poporul roman", a mai spus Scheele.
×