x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Juramant la Cotroceni

Juramant la Cotroceni

12 Mar 2004   •   00:00

Unii mai emotionati, altii mai sobri, dar pusi toti la patru ace, noii ministri ai Cabinetului Nastase au venit ieri la Palatul Cotroceni, pentru a depune juramantul de credinta in fata presedintelui Ion Iliescu.

Cu o jumatate de ora inaintea inceperii ceremoniei, consilierul prezidential Dumitru Honciu, responsabil cu protocolul si aflat in postura de "maestru de ceremonii", a mai inspectat o data Sala Unirii. Se asaza microfoanele si masa la care ministrii vor semna juramantul, se mai fac ultimele retusuri. Consilierii prezidentiali sunt primii care intra in sala si se grupeaza pe o latura: Simona Miculescu - consilier pentru probleme privind relatiile internationale, Mihai Constantinescu - consilier pentru probleme legislative, consilierul Dumitru Iliescu discuta cu generalul Toma Zaharia, iar Victor Opaschi, consilier pe probleme de cultura, isi aranjeaza cu grija cravata in oglinda inainte de a intra in sala. Lipseste proaspata lor colega Rodica Stanoiu.

Noii ministri intra pe o usa laterala, departe de ochii presei. Unii au mai trecut prin aceasta ceremonie, asa ca stiu sa se alinieze pe latura cealalta a salii. Dan Ioan Popescu, cu o freza proaspata, Ioan Rus, Ilie Sarbu, Alexandru Athanasiu, depun pentru a doua oara juramantul in fata presedintelui, asa ca ceremonia nu mai are secrete pentru ei. Mai emotionati ar fi Speranta Ianculescu, Victor Ponta si Cristian Diaconescu care se afla pentru prima data in postura de ministri. Cat despre Ioan Talpes, "detasat" de la Cotroceni la Palatul Victoria, acesta nu pare deloc coplesit de noua sa responsabilitate. Le face cu mana fostilor sai colegi, iar fotoreporterilor le transmite prin semne un mesaj cifrat, destul de incalcit pentru a putea fi decriptat. Responsabilii cu protocolul impart textul juramantului. Ministrii "reciclati" nici nu se obosesc sa il mai revada. Victor Ponta se retrage in spate si citeste cu voce soptita ca un scolar inaintea lectiei. Speranta Ianculescu arunca si ea un ochi pe text, ca sa nu se poticneasca atunci cand va trebui sa il rosteasca cu voce tare. Consilierul prezidential Corina Cretu vine sa ii salute pe noii ministri, lucru care ii face pe colegii sai aflati de cealalta parte a salii sa remace: "Te pomenesti ca maine ingrosi tu randurile!". "Nu eu", le raspunde misterios Corina Cretu.

Emotii

Apar presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, presedintii celor doua Camere parlamentare, Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu, si presedintele Curtii Constitutionale, Nicolae Popa. Se intoneaza imnul de stat. Talpes fredoneaza, Diaconescu sta stramb, Athanasiu se uita pe pereti, iar ceilalti in gol. Primul care trebuie sa depuna juramantul este noul detinator al portofoliului Justitiei, Cristian Diaconescu. "Jur sa imi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia si drepturile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa imi ajute Dumnezeu." Se asaza la masa si semneaza juramantul, dupa care parcurge sala cu pasi mari pentru a-i inmana presedintelui mapa si pentru a-l saluta. Il urmeaza Dan Ioan Popescu si Ioan Rus. Talpes citeste rar si ii tremura mainile cand semneaza. Iliescu primeste juramantul si zambeste larg. Premierul, mai retinut. Sperantei Ianculescu i se ineaca putin glasul, iar presedintele ii spune, atunci cand dau mana, cateva cuvinte de incurajare. Ultimii sunt Ilie Sarbu, Alexandru Athanasiu si Victor Ponta. Ultimul, de emotie probabil, uita se mai dea mana cu ceilalti colegi ai sai.

Comentarii de pe margine

In timp ce ministii defileaza pe covoarele albastre din Sala Unirii, consilierii prezidentiali comenteaza pe margine: "Ce mai cauta Athanasiu? ". "I-au dat Invatamantul. " "I l-au luat sau i l-au dat?" Consilierii n-au reusit sa iasa din aceasta dilema pana la sfarsitul ceremoniei. In final, presedintele Iliescu le ureaza succes noilor ministri si le reaminteste ca obiectivul esential al acestui an este finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeana si realizarea programului de guvernare si ii atentioneaza ca "opinia publica asteapta efectele acestei remanieri". Pana se se vada efectele, oficialii au stropit cu sampanie Dom Perignon noile schimbari din Guvern. Intreaga ceremonie s-a terminat in 20 de minute, dupa care noii ministri, care se grabeau la prima lor sedinta de guvern in aceasta formula, au fost condusi pe aceeasi usa laturalnica.

"Guvernul pierde timpul in sedinte"

Noua formula a Executivului, in care apar trei vicepremieri, a fost comentata de presedintele Iliescu in stilu-i caracteristic. "Numirea celor trei ministri de stat va reduce timpul pierdut in sedinte. Se vor putea rezolva mai multe probleme pentru ca premierul sa se poata desprinde, sa coordoneze mai bine", a declarat seful statului. Iliescu a mai spus ca restructurarea Guvernului tine cont de recomandarile Uniunii Europene. "Este o ajustare necesara in aceasta ultima faza. Pe langa aceasta, au venit si o serie de recomandari din partea Uniunii Europene, care impun o serie de masuri si mai ales ridicarea eficientei administrative a structurii Guvernului, a administratiei centrale si locale", a afirmat presedintele Iliescu.
( MONICA IORDACHE )

×
Subiecte în articol: politic iliescu