x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: "Declaraţia preşedintelui nu este corectă. Şeful statului nu trebuie să pună paie pe foc"

Kelemen Hunor: "Declaraţia preşedintelui nu este corectă. Şeful statului nu trebuie să pună paie pe foc"

12 Aug 2013   •   17:12
Kelemen Hunor: "Declaraţia preşedintelui nu este corectă. Şeful statului nu trebuie să pună paie pe foc"
Sursa foto: Intact Images

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor consideră că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre Ungaria "nu este corectă şi binevenită", şeful statului trebuind să fie "un factor de echilibru, nu să pună paie pe foc".

Kelemen Hunor a declarat, conform Mediafax, că reacţia lui Traian Băsescu a fost "supradimensionată" la o afirmaţie "absolut necugetată", făcută de liderul partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor.

"Nu cred că o astfel de declaraţie a şefului statului, potrivit căreia România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei, este corectă, este binevenită, fiindcă este o ameninţare directă venită de la comandantul suprem, de la preşedintele României. Dacă la declaraţiile lui Vona Gabor reacţionează preşedinţii partidelor, politicienii, e ok, instituţiile, cum a fost MAE, dar reacţia preşedintelui Băsescu este supradimensionată la o afirmaţie absolut necugetată şi pe care noi am condamnat-o, a lui Vona. Nu pot să-l înţeleg pe preşedintele Băsescu la ce război se aruncă în acest moment şi de ce vine cu ameninţări directe, cu ameninţări concrete la adresa Ungariei, nu este de bun augur şi este inacceptabil. Preşedintele trebuie să fie un factor de echilibru, nu trebuie să pună paie pe foc, şi cred că a depăşit mult acele limite şi decenţa, care ar trebui să fie un ghid pentru preşedintele României şi nu cred că e bine că el intră în război", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, politicienii din România şi Ungaria care fac diverse declaraţii trebuie să fie responsabili, dar nu crede că preşedintele român "trebuie să facă ameninţări".

"Întreb şi eu, când s-au întâlnit ultima dată preşedintele României cu cel al Ungariei, când s-au întâlnit prim-miniştri, dacă există probleme trebuie discutate în mod deschis şi concret, bilateral şi în cadrul instituţiilor europene. Până la urmă, în UE, în spaţiul european şi în spaţiul est-european, în fostele ţări comuniste, astfel de reacţii nu îşi au locul. Noi milităm pentru relaţii de apropiere şi dialog între România şi Ungaria şi am spus că noi putem fi o punte între cele două ţări, un factor de echilibru, dar în ultima perioadă nu am simţit că această posiblitate oferită de noi, de comunitatea maghiară, de UDMR, care are susţinerea comunităţii maghiare, ar fi fost folosită de cineva. Nu cred că declaraţiile războinice ne duc înainte şi nu cred că în 2013, într-un spaţiu politic comun, poţi să rezolvi problemele de acest gen. Nu înţeleg de ce a făcut preşedintele Băsescu aceste declaraţii şi nu văd de ce ar trebui să continuăm pe acest ton", a subliniat liderul UDMR.

În ceea ce priveşte circulaţia persoanelor şi afirmaţia şefului statului privind posibilitatea interzicerii organizării Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, Kelemen a menţionat că nu se poate interzice circulaţia persoanelor în cadrul UE, nici măcar a evenimentelor.

"Trebuie să fii în stare să oferi pentru comunitatea maghiară, tu, ca lider politic sau stat, nişte condiţii şi garanţii pentru a păstra şi dezvolta identitatea naţională şi atunci restul problemelor pot fi rezolvate, pentru că sunt aceleaşi pe care le au şi românii. Aşa cum Băsescu cere din partea statelor în care trăiesc comunităţi româneşti o abordare europeană şi corectă privind folosirea limbii şi păstrea identităţii, aşa se întâmplă şi în cazul nostru. încet-încet, noi vom ajunge într-un punct, unde şi politicienii români şi cei maghiari lovesc cu biciul unii spre alţii, dar până la urmă comunitatea maghiară este cea care suferă în urma acestor declaraţii", a mai menţionat Kelemen Hunor.

×
Subiecte în articol: kelemen hunor basescu jobbik