x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor, despre votul moţiunii de cenzură: Simt o nesiguranţă

Kelemen Hunor, despre votul moţiunii de cenzură: Simt o nesiguranţă

02 Oct 2019   •   14:00
Kelemen Hunor, despre votul moţiunii de cenzură: Simt o nesiguranţă
Sursa foto: Diana Oros

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Timişoara, că formaţiunea sa va vota moţiunea de cenzură depusă împotriva Cabinetului Dăncilă, dar simte o nesiguranţă în privinţa succesului votului, întrucât mulţi parlamentari sunt plecaţi în delegaţii în străinătate şi nu pot fi prezenţi la dezbaterea moţiunii.

"Deja am auzit că sunt parlamentari plecaţi în delegaţii, că unii au plecat din ţară, dintre cei care au semnat moţiunea, pentru că nu ştiau că va fi sâmbătă votul pe moţiune. Unii au plecat în delegaţii la Bruxelles şi nu au cum să se întoarcă sâmbătă. De aceea, sâmbătă un vot ar fi cu un rezultat destul de previzibil. Am auzit că cei din PMP pleacă la Bruxelles, la fel şi unii din Pro România. 237 de semnături, când ai nevoie de 233 de voturi, înseamnă că dacă lipsesc cinci oameni, s-a dus, presupunând că toţi ceilalţi votează moţiunea. Aici nu ai o marjă de manevră foarte mare. De aceea am spus că simt o nesiguranţă", a afirmat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă.

El consideră că dacă moţiunea va trece, prima propunere de premier are şanse mari de a fi votată, pentru a evita riscul unor alegeri anticipate, iar PNL ar trebui să fie foarte atent, pentru că "s-ar putea să se trezească la guvernare dintr-o singură mişcare. (...). Un guvern minoritar poate fi dat jos foarte repede. Dar poate guverna foarte bine, dacă este foarte atent, dacă este responsabil şi nu face aventură politică".

Liderul UDMR a opinat că s-a întârziat nepermis de mult cu depunerea moţiunii, care trebuia depusă în prima zi din sesiunea parlamentară, pe 2 septembrie. "Dacă există o raţiune politică, aceasta nu este decât aceea de a se apropia cât mai mult de campania electorală", a punctat Kelemen Hunor.

El a subliniat că trebuie discutat foarte serios ce va urma după un succes al moţiunii, care ar duce la căderea guvernului, o primă etapă fiind cea de un an, de pregătire a alegerilor parlamentare din 2020, pentru care ar fi nevoie de un guvern politic, nu tehnocrat, "condus de cineva care este capabil să formeze o majoritate şi care gestionează problemele ţării în mod corect, organizează alegerile de anul viitor, nu dă ordonanţe de urgenţă şi nu face reforme, pentru că este un an electoral".

Preşedintele UDMR crede că un noul guvern ar trebui să gestioneze corect alegerile locale şi parlamentare din 2020 şi bugetul, care este cea mai mare problemă a României, în momentul de faţă. În opinia sa, creşterea economică de 4% este una foarte bună, dar problema este pentru ce se foloseşte.

"Avem nişte cheltuieli rigide fixe în bugetul de stat, care se apropie de cota de 80%, cu pensiile şi salariile. Avem venituri extrem de reduse şi la acest lucru ar trebui să ne gândim, fiscalitatea în acest moment nu ajută bugetul absolut deloc. Guvernul care vine, pentru anul 2020 ar trebui să schimbe filosofia bugetară, construcţia bugetului, aceasta fiind singura misiune a guvernului până în 2020, să nu mai crească datoria publică", a detaliat Kelemen Hunor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: kelemen hunor motiune de cenzura