x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: Nu se poate da un aviz pentru tot perimetrul la Roşia Montană, indiferent cine şi ce doreşte

Kelemen Hunor: Nu se poate da un aviz pentru tot perimetrul la Roşia Montană, indiferent cine şi ce doreşte

11 Apr 2012   •   17:52

Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Hunor Kelemen, presedintele UDMR, a afirmat ca ministerul pe care il conduce nu poate da un aviz pentru tot perimetrul la Rosia Montana, in cazul proiectului de exploatare miniera, pentru ca pentru Masivul Orlea nu a fost facuta descarcarea de sarcina arheologica.

'Nu se poate da avizul repede. Trebuie sa faci o analiza. Si noi asta am facut si ne-am asumat niste riscuri, inclusiv eu la Ministerul Culturii. Eu pot sa va spun ca nu se poate da un aviz pentru tot perimetrul la Rosia Montana, indiferent cine si ce doreste, fiindca pentru Orlea inca nu s-a facut descarcare de sarcina arheologica, fiindca nu au facut cercetarea arheologica. Daca luam doar pentru Ministerul Culturii, eu pot sa va spun ca pentru Orlea, pentru Masivul Orlea, nu se poate da nici macar avizul de la Ministerul Culturii', a spus Kelemen, la Antena 3, intrebat daca a privit mesajul presedintelui Traian Basescu de marti ca pe o presiune asupra UDMR, pentru a se da avizele mai repede in cazul proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana.

El a precizat ca Ministerul Mediului trebuie sa dea avizele, dupa cele date de Ministerul Culturii.

Intrebat daca se poate spune ca el blocheaza proiectul Rosia Montana, ministrul Culturii a raspuns: 'Nu eu fac cercetarea arheologica, ci face investitorul. Daca nu vine cu cercetarea arheologica, eu nu pot sa merg mai departe'.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut marti membrilor Guvernului sa dea 'rapid' avize in cazul exploatarii de la Rosia Montana, dar in deplina cunostinta de cauza sau sa spuna 'nu' investitorului, pentru a putea fi inchis subiectul si sa nu mai stea in dezbatere publica.

'In urmatorii ani si eu spun cinci ani, Romania nu se poate bizui pe relansarea investitiilor straine, ori a astepta cinci ani sa vedem ce se intampla pentru a crea noi locuri de munca - eu inmultesc simplu deficitul fondului de pensii pentru ca statul roman blocheaza crearea de locuri de munca pe fondul demagogiei mass-mediei. Eu inmultesc simplu 3,6 miliarde deficit la fondul de pensii cu cinci ani. Si constatam ca sunt 18 miliarde de euro si ma intorc de unde am plecat: din 1997 autoritatile romane plimba responsabilitatea de la unul la altul pentru Rosia Montana. Ceea ce va cer, domnule ministru si stimati membri ai guvernului, daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin creare de locuri de munca facem un bine Romaniei, dati rapid avize, sigur, in deplina cunostinta de cauza; daca nu, spuneti 'nu' investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem si plimbam actele de la o institutie la alta ne va costa enorm in viitorul proces', a spus seful statului, marti, la Palatul Cotroceni, la depunerea juramantului de investitura de catre noul ministru al Mediului, Attila Korodi. Agerpres

×