x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: Orban ori are o ţintă greşită, ori nu are curaj să lupte cu ţinta adevărată

Kelemen Hunor: Orban ori are o ţintă greşită, ori nu are curaj să lupte cu ţinta adevărată

03 Feb 2019   •   16:03
Kelemen Hunor: Orban ori are o ţintă greşită, ori nu are curaj să lupte cu ţinta adevărată

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reacţionat la declaraţia de sâmbătă a liderului liberal, Ludovic Orban, afirmând că acesta ori face o eroare strategică fundamentală, ori nu are curaj să lupte cu adevăraţii competitori politici şi i-a transmis că este bine să lase loc de "bună ziua", fiindcă peste câteva luni va cere sprijinul Uniunii pentru susţinerea vreunei moţiuni de cenzură.

Orban a spus la Cluj că aşteaptă ca UDMR, ca partid membru al Partidului Popular European, din care fac parte şi liberalii, să revină la o strategie conformă cu familia politică din care face parte.

În replică, Kelemen a precizat, duminică, pentru AGERPRES că declaraţia lui Ludovic Orban l-au luat prin surprindere şi o consideră inutilă.

"Am rămas uşor perplex după ce am citit această declaraţie, din punctul meu de vedere inutilă. Nu văd raţiunea unei astfel de declaraţii. Şi vă spun şi de ce. Noi nu suntem competitori electorali. Noi am fi şi suntem interesaţi să avem un grup în Parlamentul European, în interiorul grupului politic PPE, cât mai puternic, să întărim şi noi, cum putem - şi ei, şi noi - cu contribuţia noastră, şi nu suntem competitori pe piaţa politică internă. Eu am impresia că Orban ori are o ţintă greşită, ori nu are curaj să lupte cu ţinta adevărată şi cu adversarii adevăraţi, competitorii adevăraţi ai PNL, adică USR, PLUS, PSD şi alţii. Deci, am impresia că ori are o eroare strategică fundamentală, ori lipsă de curaj, pe de o parte", a afirmat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că nu poate accepta lecţii politice de la Ludovic Orban despre Partidul Popular European, amintindu-i acestuia că în urmă cu câţiva ani milita pentru Internaţionala Liberală şi că PNL şi PSD au dat jos Guvernul Ungureanu, format din partide membre ale PPE.

"În 2012, când Congresul PPE era la Bucureşti şi unde a fost adoptat programul care este în vigoare şi astăzi, inclusiv un capitol despre minorităţi etnice, domnul Orban făcea încă stagiunea politică în Internaţionala Liberală. Deci, acum câţiva ani încă milita pentru Internaţional Liberală şi dădea jos, cu PSD-ul împreună, sub forma USL-ului, singurul guvern format din partide care erau şi sunt membre PPE, e vorba de Guvernul Ungureanu. Şi atunci nu am auzit urletele şi chinurile dureroase ale lui Orban despre valorile PPE şi cum sunt acele valori crucificate de către el şi de către PSD. Atunci nu avea astfel de probleme. Noi i-am primit pe liberali cu mare drag, i-am îmbrăţişat când au venit în PPE, dar nu putem accepta să primim astfel de lecţii de la nimeni", a mai spus liderul UDMR.

Kelemen a ţinut să puncteze faptul că, în opinia sa, Ludovic Orban are informaţii eronate legate de felul în care votează parlamentarii Uniunii şi i-a recomandat acestuia să lase loc de "bună ziua", fiindcă peste câteva luni, la o viitoare moţiune de cenzură, va cere sprijinul UDMR.

"Sigur, e bine să laşi loc de bună ziua, permanent. Se vede că Orban nu este în Parlament, fiindcă are informaţii eronate despre cum votăm şi ce am votat, pentru că eu nu pot să presupun că el minte, probabil că nu are informaţii. Noi am votat alături de PNL, de exemplu, şi alături de USR, de PMP moţiunea simplă împotriva ministrului Transporturilor. Din păcate, nu am avut majoritate. Noi am votat două comisii parlamentare de control - pentru evenimentele din 10 august şi pentru pesta porcină - tot împreună cu ei şi tot n-am avut majoritate. Şi niciodată nu am votat împotriva moţiunii de cenzură, aşa cum afirmă el, pur şi simplu nu am participat la vot, ceea ce e cu totul şi cu totul altceva. Deci, din acest punct de vedere, iarăşi pot să spun că e bine să laşi loc de "bună ziua", fiindcă mai trec două-trei luni de zile, urmează o nouă moţiune de cenzură şi domnul Orban va pupa acolo unde scuipă astăzi şi va cere voturile noastre, va cere sprijinul nostru. Deci, atât, fără să dau sfaturi, fără să fac recomandări, fără în intru în prea multe detalii, e bine să laşi loc de bună ziua", a arătat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a mai spus că i-a trimis invitaţie lui Ludovic Orban pentru a participa la Congresul Uniunii, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 22 -23 februarie şi, dacă acesta nu a primit-o, aşa cum a afirmat, o va retrimite.

"Dacă nu a ajuns, noi am trimis pe adresa oficială, pe e-mailul oficial, mai trimitem o dată, nu e problemă, şi îl aşteptăm cu drag. Deci, dacă nu a ajuns la el, în mâna lui, poate undeva e o chestiune administrativă, dar atunci când le-am trimis şi celorlalţi lideri din Parlament i-am trimis şi lui, aşa cum facem de fiecare dată", a subliniat Kelemen.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Kelemen Hunor Victor Orban pnl udmr