x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor, despre schimbarea Zilei Naţionale: Eu personal aş susţine o astfel de iniţiativă

Kelemen Hunor, despre schimbarea Zilei Naţionale: Eu personal aş susţine o astfel de iniţiativă

15 Mai 2013   •   20:06
Kelemen Hunor, despre schimbarea Zilei Naţionale: Eu personal aş susţine o astfel de iniţiativă
Sursa foto: Raul Stef/Intact Images

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Sfântu Gheorghe, că, personal, susţine ideea declarării zilei de 10 Mai ca sărbătoare naţională, menţionând, în context, că ziua de 1 Decembrie nu are pentru comunitatea maghiară aceeaşi semnificaţie pe care o are pentru români, informează agerpres.ro.

Acesta a mai spus că şi alte state au câte două sau trei sărbători naţionale, marcate în funcţie de evenimentele importante din istoria lor, prin urmare consideră oportună o astfel de iniţiativă.

"Eu cred că e o idee bună. Dacă ar fi după mine, personal aş susţine o astfel de iniţiativă. (...) Noi respectăm istoria fiecăruia, dar asta nu înseamnă că din punctul nostru de vedere această zi (1 Decembrie, n.r.) este nimerită pentru acest lucru. Şi, sigur, am mai zis acest lucru, istoria ne-a despărţit de foarte multe ori, dar viitorul trebuie să ne unească. Punctul nostru de vedere rămâne neschimbat, respectăm istoria şi tradiţiile românilor şi aşteptăm respect reciproc pentru istoria şi tradiţiile noastre", a declarat Kelemen Hunor, care a participat miercuri după-amiază la inaugurarea unei biblioteci şcolare din Sfântu Gheorghe ce a primit numele primului preşedinte al UDMR, Domokos Geza.

Ideea declarării zilei de 10 Mai ca sărbătoare naţională a fost lansată recent de câţiva deputaţi PNL, care au depus un proiect de lege în acest scop. Aceştia propun ca 10 Mai, zi ce marchează câştigarea independenţei statului român, să fie declarată ziua naţională, iar 1 Decembrie să fie ziua reîntregirii neamului.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a apreciat că 10 Mai are toate datele pentru a fi o zi de sărbătoare, dar nu neapărat cu statut de zi naţională. 

×
Subiecte în articol: kelemen hunor ziua nationala