x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen: “România nu e stat naţional”. Voiculescu: “Articolul 1 din Constituţie nu e negociabil”

Kelemen: “România nu e stat naţional”. Voiculescu: “Articolul 1 din Constituţie nu e negociabil”

de Marina Constantinoiu    |    03 Ian 2013   •   20:00
Preşedintele fondator al Partidului Conservator răspunde unui atac al liderului UDMR
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine, într-un interviu acordat portalului de ştiri ungar hvg.hu, că ar fi preferat ca formaţiunea sa politică să fie la guvernare, dar nu a căzut de acord cu coaliţia câştigătoare a alegerilor.

În amplul interviu acordat hvg.hu, Kelemen Hunor afirmă că “în sondajele dinaintea alegerilor era clar că social-liberalii vor câştiga alegerile, iar comunitatea maghiară poate fi ajutată dacă UDMR este la guvernare”. “După alegeri ne-am implicat în negocieri şi, în ciuda unui acord de principiu la care am ajuns înaintea votului, câştigătorii au impus condiţii pe care nu le-am putut accepta”, a precizat liderul UDMR. Întrebat care au fost condiţiile impuse de USL, acesta a spus că nu s-a dorit schimbarea articolului 1 din Constituţie, potrivit căruia “România este un stat naţional şi indivizibil”.

Atac
“România nu este stat naţional, ci în cel mai bun caz dorinţa supremă a unei stări a unor politicieni români”, a spus liderul maghiar, care a adăugat că printre cei care s-au opus acestei modificări a Constituţiei au fost “liderul liberal Crin Antonescu şi tumoarea canceroasă a politicii româneşti, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu”.

În replică, preşedintele fondator al Partidului Conservator a declarat pentru agerpres.ro, că “articolul 1 din Constituţie nu este negociabil, acest lucru fiind comunicat UDMR”.

Replică
"Declaraţia lui Kelemen Hunor, dacă este reală, poate fi considerată o formă de terorism etnic. Da, eu am fost cel care am comunicat UDMR şi domnului Hunor că articolul 1 din Constituţia României nu este negociabil. România este şi trebuie să rămână stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Şi, sunt convins, aceasta este opinia tuturor românilor, inclusiv a liderilor PSD, PNL, PC sau PDL", a precizat Dan Voiculescu.

Articolul 1 din Constituţia actuală a României prevede, la alineatul 1, că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil". UDMR a cerut ca articolul 1. (1) să aibă următorul cuprins: "România este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

“Este de înţeles că pentru o minoritate etnică nu este logică recunoaşterea statului naţional, însă de unde atâta rigiditate de la un lider liberal şi de la unul conservator?”, a fost întrebat liderul UDMR. “Poate pentru că politicienii români nu au totală încredere că România este ţara lor, la 68 de ani de la terminarea primului război mondial. Constituirea naţiunii române nu a început în secolul al XVIII-lea, eu cred că mai degrabă la începutul secolului al XX-lea”, a răspuns liderul UDMR.

Dan Voiculescu a arătat că poate înţelege că un politician care se vedea la guvernare şi nu a mai ajuns, care credea ca totul e negociabil şi a dat peste un refuz ferm, "este astăzi frustrat, nemulţumit". “O asemenea agresivitate încurajează extremismul de tip Csibi Barna, cel care l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu şi poate dezvolta periculos forme de terorism etnic. Eu nu mă cobor la nivelul limbajului folosit de domnul Hunor. Susţin însă, în continuare, că articolul 1 din Constitutie nu trebuie revizuit. Şi încă ceva: îi recomand liderului UDMR să ţină seama de standardele europene de civilizaţie şi să retracteze acel atac incalificabil. Toţi liderii politici trebuie să înţeleagă ca orice exces, orice demers extremist poate deveni un model periculos. În consecinţă, îl invit pe domnul Hunor la responsabilitate şi decenţă", a mai spus senatorul conservator.

Acordul
Kelemen Hunor a mai vorbit în interviul pentru hvg.hu şi despre “un acord de principiu pentru cooperare politică cu USL, semnat la 1 octombrie 2012”. “Nu era vorba despre o coaliţie de campanie electorală, ci despre o colaborare după alegeri. UDMR şi-a asumat un singur lucru. În cazul în care USL nu va atinge pragul de 50%, atunci vom forma o coaliţie şi vom guverna împreuna. Era un scenariu plauzibil, fiindcă singura alternativă era partidul populist şi extremist al lui Dan Diaconescu, o opţiune deloc viabilă. În acord scrie că, dacă USL va depăşi 50%, vom fi invitaţi la guvernare. Un alt punct este modificarea Constituţiei doar de comun acord, şi tot de comun acord vom trece la reorganizarea teritorial-administrativă a României în regiuni economice, luând în considerare tradiţiile economice, istorice şi culturale. Alte puncte din acord se referă la legea învăţământului, dar şi la înfiinţarea liniei în limba maghiară de la UMF Târgu-Mureş. Niciodată nu am spus că acest document este unul secret. Există două exemplare ale acordului. Unul este închis în biroul meu din Cluj-Napoca. Celălalt este în posesia liderului socialist Victor Ponta. După alegeri am fost foarte ocupat la Bucureşti, deci au fost motive tehnice pentru care documentul nu a fost dat publicităţii. Apoi au urmat sărbătorile, când nu era momentul potrivit. În data de 3 sau 4 ianuarie, când viaţa publică va reveni la normal, vom da publicităţii acest document”, a spus Kelemen Hunor pentru hvg.hu.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu kelemen hunor constitutie