x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Klaus Iohannis: Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență

UPDATE. Klaus Iohannis: Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență

06 Apr 2020   •   14:26
UPDATE. Klaus Iohannis: Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență
Sursa foto: Foto: presidency.ro

UPDATE. Principalele declarații: „În comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost atât de mare, în comparație cu Italia și Spania. Asta vine din faptul că am luat măsuri foarte ferme din timp. Dar trebuie să vă avertizez: nu este momentul să ne relaxăm! Toți experții ne spun că evoluția epidemiei depinde de respectarea indicațiilor autorităților”, a declarat Klaus Iohannis, în debutul declarației de presă de la finalul ședinței.  

„O veste bună: La început a fost greu de procurat echipamente de protecție. Avem primele rezultate ale măsurilor luate de guvern: primim încă două milioane și jumătate de măști pentru medici, aproximativ 500 de mii pentru forțele de ordine, aproximativ opt milioane de măști pentru populație. Vor veni în zilele următoare aproximativ 500.000 de combinezoane pentru personalul medical.”

„Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului, la începului săptămânii viitoare voi emite un nou decret, care va prelungi starea de urgență încă o lună de zile, pentru a ține epidemia sub control.”, a mai precizat șeful statului.

De asemenea, președintele Iohannis a făcut referire și la dificultățile financiare cu care se confruntă România din cauza epidemiei de coronavirus.

„Pregătim rectificarea bugetară. Nu avem doar o criză de sănătate publică. Ci o criză care afectează economia, bugetul. Va crește deficitul bugetar, e nevoie de bani mai mulți în sectorul de sănătate publică, pe partea de asistență socială. Vom avea o situație complicată a bugetului, însă e clar că nu se rezolvă de la sine. Guvernul va trebui să facă o analiză cuprinzătoare. Se vor reevalua și veniturile, în scădere, și cheltuielile pe întregul an fiscal, în creștere.”, a declarat Klaus Iohannis.

"Am decis (...) ca România să trimită o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia. Ei vor merge acolo în zona Milano. Vor pleca cel târziu mâine (n.r. - marţi). O echipă formată din 11 medici şi şase asistenţi medicali", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„Dragi români, repet: Respectați măsurile dispuse de autorități. Respectați izolarea, nu ieșiți din casă decât când mergeți la serviciu, când cumpărați alimente. Evitați orice contact fizic, cu oricine. Boala se răspândește de la om la om. Stați la distanță!”

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va avea luni, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotrocei, o ședință de evaluare a măsurilor de gestionare a epidemiei de COVID-19, a anunțat Administrația Prezidențială.

La întâlnire participă premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Econmiei, Virgil Popescu, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

La finalul ședinței, președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.

×