x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi arestează 8,5 milioane de voturi

Kovesi arestează 8,5 milioane de voturi

05 Aug 2012   •   18:16
Kovesi arestează 8,5 milioane de voturi

La scurt timp dupa ce judecatorii de la Curtea Constitutionala au decis sa amane validarea referendumului din 29 iulie, procurorii au trecut la presiuni. Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au solicitat vineri Autoritatii Electorale Permanente si societatii comerciale desemnate sa realizeze procedurile tehnice, copiile listelor electorale permanente si ale celor suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original. Oficial, Parchetul instantei supreme si-a justificat demersul, sustinand ca pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a fost constituita o cauza penala in care se fac cercetari privind continutul listelor electorale permanente si al celor suplimentare folosite la referendum, iar procurorii vor sa faca aceste cercetari cat mai repede. "Avand in vedere comunicatul Curtii Constitutionale din data de 02.08.2012, privind datele contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit o cauza penala in care se efectueaza cercetari in legatura cu continutul listelor electorale permanente si al listelor suplimentare utilizate in referendumul din 29 iulie 2012. In vederea efectuarii cu celeritate a cercetarilor, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica au solicitat copiile listelor electorale permanente si listele suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original Autoritatii Electorale Permanente si societatii comerciale desemnate sa realizeze procedurile tehnice", se arata in comunicatul de vineri al Ministerului Public.

Alistar: Parchetul a comis un abuz
Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania, a declarat pentru Jurnalul National ca procurorii de la Parchetul instantei supreme aveau voie sa ridice listele electorale cu procesele-verbale de la AEP numai cu acordul Biroului Electoral Central, pe baza unui proces-verbal de predare-primire, ceea ce nu s-a intamplat. "Procesul electoral nu este incheiat pana cand Curtea Constitutionala nu se pronunta asupra valabilitatii referendumului, iar in acest caz procurorii aveau voie sa ridice listele electorale numai cu acordul Biroului Electoral Central, depozitarul legal al acestor documente", ne-a declarat Alistar. El a explicat ca vinovata de aceasta situatie se face Autoritatea Electorala Permanenta, care a comis un abuz atunci cand a trimis listele electorale societatii comerciale desemnate sa depisteze votul multiplu. "Autoritatea Electorala Permanenta a facut un abuz, iar Parchetul a continuat cu un alt abuz", a afirmat Alistar, explicand ca abuzul procurorilor s-a facut prin "interceptarea" documentelor in drumul de la AEP catre firma desemnata sa depisteze votul multiplu.

Votantii si primarii, intimidati
Gestul procurorilor poate fi considerat o presiune si o intimidare atat a celor care au votat, dar si asupra primarilor. La referendum au votat aproximativ 8,5 milioane de alegatori, iar prezenta lor la urne a fost cel mai important factor de care depind validarea si implicit demiterea lui Traian Basescu. Or, daca acest referendum va fi invalidat, actiunea procurorilor care au avut acces la numele si semnaturile alegatorilor in original poate fi interpretata ca o presiune si o intimidare a celor care au mers la urne, generand teama. Mai mult, dupa actiunea procurorilor, Traian Basescu ii avertiza pe primari ca ar putea ajunge intr-o celula. "Ii atentionez din grija pentru ei. Sa nu intre intr-un joc care ar putea sa ii duca intr-o celula", a afirmat Basescu, adaugand ca Guvernul incearca sa ii puna pe primari in "situatia de infractori, pentru ca ei au comunicat listele electorale anterioare". Basescu a subliniat ca primarii trebuie sa procedeze corect, deoarece este vorba despre falsuri in conditiile in care listele comunicate anterior nu vor corespunde cu cele care se vor face in prezent. "Ar fi o incercare de a respinge responsabilitatea fraudarii de la ei, de la Guvern, catre primari, catre cei pe care i-au avut in sectiile de votare. Ii pune pe primari in situatia de infractori, pentru ca ei au comunicat listele electorale anterioare (...) Apelul meu catre administratia locala este la corectitudine, pentru ca niste baieti destepti de la Palatul Victoria vor sa impinga nota de plata la cei din teritoriu", a argumentat Basescu. El a subliniat ca parchetele au preluat integral, in urma sesizarii Curtii Constitutionale, toate listele electorale, "inclusiv listele pe care s-a votat in sectiile electorale" si ca "vom constata multe sute de mii de romani care nu au fost in tara, dar figureaza ca au votat in satele lor". Nici chestorul Constantin Manoloiu, director la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, nu a scapat. "Decizia de ieri a CCR a fost generata de un chestor – sa nu ne facem iluzii ca ministrul de Interne nu a stiut si nu a fost aranjata cu el – i-a scris ministrului de Interne ca cifrele nu sunt bune. Nu stiu daca e bine, domnul chestor! Ati mintit ori inainte de organizarea referendumului, ori ieri. Or, un chestor… Ma tem ca eu v-am facut chestor. Nu stiu daca-i bine, domnul chestor!", l-a amenintat Basescu.

Membrii BEC, citati ca parati la Curtea de Apel Bucuresti
La 1 august a.c, Biroul Electoral Central (BEC) a primit o citatie de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) pentru a se prezenta la 22 august a.c. la aceasta instanta, in calitate de parat, intr-un proces intentat de Oficiul pentru Comunicare Internationala a Drepturilor Omului. Procesul a fost intentat de acest ONG pentru anularea unei hotarari. In acest caz, BEC a raspuns CAB ca nu i-a fost transmisa copia cererii de chemare in judecata. Si aceasta nu este singura problema a BEC. Un alt document de pe site-ul BEC arata ca la 3 august Oficiul Electoral al Sectorului 3 pentru referendumul din 29 iulie a cerut judecatorilor Biroului sa le spuna ce au de facut dupa decizia CCR si in conditiile in care "la acest moment reprezentantii STS au ridicat toate dotarile si au intrerupt conexiunea la internet, aflandu-ne in imposibilitatea urmaririi comunicatelor si hotararilor Biroului Electoral Central, precum si verificarea adresei de e-mail". Ulterior, BEC a anuntat ca birourile si oficiile electorale constituite pentru referendumul din 29 iulie isi vor inceta activitatea pana la data pronuntarii hotararii Curtii Constitutionale asupra respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si pentru confirmarea rezultatelor acestuia.

×