x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi, obligată să se prezinte la audierile Comisiei Andronic

Kovesi, obligată să se prezinte la audierile Comisiei Andronic

de Marius Gîrlașiu    |    04 Oct 2017   •   09:25
Kovesi, obligată să se prezinte la audierile Comisiei Andronic
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi este obligată să se prezinte în faţa Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 sau să răspundă în scris întrebărilor acestui for, au decis, ieri, judecătorii Curţii Constituţionale. CCR a mai stabilit că Parchetul General condus de Augustin Lazăr nu are obligaţia de a transmite Parlamentului o copie a dosarului clasat privind scrutinul din urmă cu opt ani.

Curtea Constituţională a admis, ieri, sesizarea formulată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce priveşte obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta sau de a răspunde în scris în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. CCR a constatat, astfel, existenţa unui coflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public (prin DNA), decizia în acest caz fiind luată cu o majoritate de cinci la trei. " În soluţionarea conflictului, Curtea a constatat obligaţia doamnei Laura Codruţa Kovesi de a se prezenta în faţa Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei", se arată în decizia CCR.

Pe de altă parte, Curtea a decis că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul General, după ce procurorul-şef al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Augustin Lazăr, a refuzat să trimită “Comisiei Andronic” o copie a dosarului clasat privind alegerile din 2009. De asemenea, CCR a mai stabilit că nu există conflict juridic de natură constituţională nici în ceea ce priveşte refuzul lui Augustin Lazăr de a o sancţiona disciplinar pe Laura Codruţa Kovesi pentru neprezentarea la audierile Comisiei de anchetă. Decizia în acest caz a fost luat în unanimitate. Ministerul Public a luat act de decizia CCR şi a transmis că aceasta confirmă punctul de vedere exprimat de Parchet în legătură cu transmiterea unei copii a dosarului privind alegerile din 2009 către Parlament. Procurorii au reiterat că nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituţie extrajudiciară.

Decizia Curţii Constituţionale

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă ÎCCJ, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a se prezenta în faţa Comisiei speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.

×
Subiecte în articol: Laura Codruţa Kovesi