x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi, vis împlinit: Ponta la DNA!

Kovesi, vis împlinit: Ponta la DNA!

de Dan Constantin    |    27 Feb 2014   •   16:49
Kovesi, vis împlinit: Ponta la DNA!
Sursa foto: Octav Ganea/Mediafax Foto

Premierul Victor Ponta nu a scăpat ocazia de a da o turnură mai destinsă unei adunări care se anunţa apăsătoare: şedinţa de bilanţ a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cadrul sobru al clădirii pline de stucaturi şi coloane de marmură, uniformele de paradă care salutau oaspeţii Cercului Militar erau la “înălţimea exigenţelor” unor personaje împăunate cu gradele funcţiilor din sistemul de anchetă şi împărţire a dreptăţii.
Codruţa Kovesi, şefa DNA, se asorta cu somptuozitatea clădirii şi, surpriză, a apărut cu un nou “look”, perceput ca un semnal de umanizare şi înnoire a instituţiei unde a fost învestită prin trocul politic.
Reconfirmata de la Înalta Curte, doamna Stanciu of Galaţi, şefa “completelor negre”, şi-a expus rictusul din colţul gurii, ca pe un sigiliu al intransigenţei tratamentului servit “clienţilor” trimişi pe bandă rulantă de Băsescu Traian. Acest tandem care asigură fezandarea “vânatului” şi trimiterea lui spre penitenciare s-a prezentat la raport în faţa observatorului Statelor Unite, Buchter (în traducere “măcelar”) anunţând succesele luptei anticorupţie din anul trecut: o căruţă de miniştri trimişi la răcoare, un camion de parlamentari scoşi din Casa Poporului şi un tren de funcţionari ai statului care au greşit şi au păţit-o.
În această adunare, invitatul Victor Ponta a început cu o poantă care i-a lăsat “mască” pe procurorii educaţi de Macovei, căliţi de Morar şi prelucraţi de Kovesi: “Fac breaking news: Ponta la DNA!”.
______________________________________________

Ordonanţa – sperietoarea DNA pentru Ponta
- articol preluat de pe site-ul Lumea Justiţiei – www. luju.ro
Când va cere DNA urmărirea penală împotriva premierului Victor Ponta? Aceasta este întrebarea care se pune tot mai des după ce procurorii au anunţat că vor să declanşeze urmărirea penală faţă de fostul ministru al Finanţelor şi vicepremier Daniel Chiţoiu în dosarul “ASF”. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, poate solicita în orice moment aviz pentru urmărirea penală a prim-ministrului, în condiţtiile în care acesta a semnat alături de Daniel Chiţoiu şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, Ordonanţa de Urgenţă privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Practic, dacă Daniel Chiţoiu a comis o ilegalitate, aşa cum susţin procurorii, acelaşi lucru l-a făcut şi Victor Ponta, care prin semnătura sa a girat neregulile pretins a fi fost comise de către fostul ministru de Finanţe şi preţedintele ASF, Dan Radu Ruşanu. Cu alte cuvinte, Ponta poate fi anchetat la rândul său pentru o decizie politică, după ce procurorii au făcut acelaşi lucru şi cu Daniel Chiţoiu, amestecându-se astfel în puterea executivă.

Pe de altă parte, trebuie spus că Ordonanţa de Guvern privind ASF a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ şi de la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, fiind apoi votată în Plen. Aşadar, toţi cei care au avut vreo legătură într-un fel sau altul cu OUG-ul privind ASF ar trebui să aibă ceva emoţii. Cine ştie când vor fi puşi sub învinuire sau chemaţi la DNA în calitate de martor pentru o decizie politică pe care au luat-o.

Traian Băsescu, un nou atac: “Primul-ministru este un om profund corupt”

Interesant este că în ultima perioadă preşedintele Traian Băsescu l-a catalogat de zeci de ori pe premierul Victor Ponta ca fiind un personaj “corupt” şi “scut al corupţilor”. Poate afirmaţiile lui Băsescu ascund un mesaj, în condiţiile în care, ne amintim, Dan Radu Ruşanu a fost săltat de DNA după ce preşedintele Băsescu a explicat de la Palatul Cotroceni că ASF este o “cloacă” ce trebuie “curăţată”.

Ultima referire a lui Băsescu la “coruptul” Ponta a fost făcută în declaraţia de presă susţinută de preşedinte miercuri, 26 februarie 2014, după întâlnirea pe care a avut-o cu prim-ministrul:
“Al doilea subiect discutat cu premierul este legat de scrisoarea către Fondul Monetar Internaţional. Din punctul meu de vedere, scrisoarea poate fi semnată, şi voi da mandat de semnare a scrisorii de către ministrul de Finanţe, actualmente Victor-Viorel Ponta, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, cu două condiţii: în scrisoare nu poate să apară creşterea taxelor pe combustibili, motorină şi benzină, aşa cum doreşte prim-ministrul ­ şi această condiţie nu o pun de dragul de a o pune. Aşa cum v-am spus, primul-ministru este un om profund corupt, prin traficul de influenţă pe care îl fac asupra lui baronii locali, iar el nu are nevoie de aceşti bani pentru închiderea corectă a bugetului, în schimb, are nevoie pentru a umple buzunarele baronilor locali de la nivel judeţean. Nu voi fi partenerul lui Victor Ponta la un act imoral şi un act de corupţie ­ instituţionalizată, ce-i drept. La Victor Ponta corupţia este parte a funcţionării instituţionale”.
Iată traseul Ordonanţei de Urgenţă privind ASF pentru care DNA cere urmărirea penală a ministrului Daniel Chiţoiu şi care a fost semnată de premierul Victor Ponta:

■ 16 octombrie 2013 – Guvernul adoptă Ordonanţa de Urgenţă 94/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România. Ordonanţa a fost semnată de premierul Ponta şi contrasemnată de Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, şi Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget

■ 17 octombrie 2013 – Consiliul Legislativ avizează cu observaţii şi propuneri proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea OUG 93/2012.

■ 30 octombrie 2013 – Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor a avizat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 94/2013.

■ 30 octombrie 2013 – Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor avizează cu unanimitate de voturi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 94/2013.

■ 6 noiembrie 2013 – Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor avizează cu unanimitate de voturi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 94/2013.

■ 6 noiembrie 2013 – Camera pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare trimit la 6 noiembrie 2013 plenului, spre dezbatere şi adoptare, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 94/2013.

■ 12 noiembrie 2013 – Camera Deputaţilor a votat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 94/2013.

×
Subiecte în articol: acuzatii dna Victor Ponta traian basescu