x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La 26 de ani de la Revoluţie, li s-a pus pata pe comunişti

La 26 de ani de la Revoluţie, li s-a pus pata pe comunişti

de Robert Kiss    |    02 Mar 2016   •   18:27
La 26 de ani de la Revoluţie, li s-a pus pata pe comunişti
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

La mai bine de un sfert de secol de la căderea regimului Ceauşescu, parlamentarilor li s-a pus pata pe partidele şi organizaţiile comuniste. În dezbaterea celor două camere ale Parlamentului, au intrat mai multe propuneri legislative prin care aleşii poporului vor să scoată astfel de formaţiuni în afara legii. CEDO le poate da planurile peste cap: „democraţie înseamnă pluralism politic”.

Mai mulţi parlamentari ai Partidului Naţional Liberal au depus un proiect de lege care interzice organizaţiile, simbolurile şi faptele cu caracter comunist, precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid şi crime de rezboi. Aleşii spun că această lege este necesară pentru că, în România, condamnarea comunismului făcută de fostul preşedinte Traian Băsescu nu a avut şi consecinţe juridice. De asemenea, aceştia concluzionează în expunerea de motive, faptul că este necesară o astfel de lege cu atât mai mult cu cât în cazul regimului fascist există deja o reglementare legislativă prin care sunt interzise organizaţiile, simbolurile şi faptele cu caracter fascist. „Legislaţia română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva ideologiei fasciste, pentru a evita, în ţara noastră, propaganda comunistă şi reapariţia unor organizaţii de tip comunist.”, mai spun iniţiatorii. Conform proiectului de lege, prin organizaţie cu caracter comunist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoara activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor şi doctrinelor comuniste. Cei găsiţi vinovaţi, ar putea fi pedepsiţi cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Şi social democraţii, alături de partenerii din UNPR au depus un proiect asemănător, aflat şi el în dezbaterea Senatului. Aceştia vor însă doar interzicerea organizaţiilor politice cu caracter comunist, fără a face referire la simboluri şi fapte comuniste. În expunerea de motive, parlamentarii reamintesc ororile pe care regimul comunist le-a făcut în ţara noastră, dar şi în Europa postbelică. Aceştia au mai precizat că scopul acestei legi este prevenirea reinstaurării în România a regimului totalitar comunist. Iniţiativa legislativă prevede că aderarea la o organizaţie politică cu caracter comunist se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 6 ani, iar constituirea unei asemenea organizaţii se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani.

CEDO ţine cu „democraţia”

Cele două proiecte au şanse mici să devină legi. Conform Consiliului Legislativ se încalcă dreptul la asociere în partide politice sau alte forme de asociere. De altfel, CEDO a constatat „nici contextul istoric, nici experienţa totalitaristă trăită în România nu justifică interzicerea înscrierii unui partid pe motiv că va promova doctrina comunistă. CEDO concluzionează că democraţia se clădeşte pe pluralismul politic, iar instanţele din România încalcă unele drepturi prin refuzul de a înregistra partidele comuniste, şi consideră măsura disproporţionată şi nenecesară.

Imediat după revoluţia din decembrie 1989, sub presiunea unei mari mulţimi adunate în Piaţa Victoriei, conducătorii Frontului Salvării Naţionale au adoptat decretul lege pentru scoatere în afara legii a Partidului Comunist Român. Acest decret a fost abrogat câteva zile mai târziu de către Consiliul Frontului Salvării Naţionale, care reprezenta la momentul respectiv puterea de stat.

INFO:
52% dintre români consideră că Partidul Comunist Român a fost mai bun decât actualele partide politice. 8% dintre ei cred că nu există nicio diferenţă între PCR şi partidele de azi. Anul trecut, 53% dintre români considerau că Ceauşescu a fost un lider bun.

×