x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La termen - Miron Cozma este liber

La termen - Miron Cozma este liber

de Violeta Fotache    |    03 Dec 2007   •   00:00
La termen - Miron Cozma este liber

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a părăsit definitiv Penitenciarul Rahova ieri-dimineaţă, după ce a executat zece ani de inchisoare, ultima pedeapsă primită in urma mineriadelor, pentru care a fost judecat şi condamnat. • VIDEO


Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a părăsit definitiv Penitenciarul Rahova ieri-dimineaţă, după ce a executat zece ani de inchisoare, ultima pedeapsă primită in urma mineriadelor, pentru care a fost judecat şi condamnat.

A avut mai multe incercări de a obţine eliberarea condiţionată inainte de termen, dar i-au eşuat. Ieri insă Miron Cozma şi-a incheiat ispăşirea intregii pedepse pe care o mai avea de executat (zece ani), după graţierea din 2004 primită din partea fostului şef al ţării şi după contopirea pedepselor de 18 ani inchisoare pentru mineriada din 1991 - soldată cu căderea Guvernului Romăn, şi zece ani pentru cea din 1999, de la Costeşti.


VORBE SUB CERUL LIBER. "S-ar părea că mă simt bine. Ce nu te omoră te face mai puternic", a spus Cozma in primele momente de libertate. El a ţinut să aducă in atenţia jurnaliştilor prezenţi la eliberarea sa din Penitenciarul Rahova "căteva lucruri foarte importante". "Am făcut zece ani de puşcărie, pentru că mi-am făcut datoria de lider de sindicat. Intr-o ţară europeană e aproape incredibil că in puşcărie incă mai sunt lideri de sindicat care fac puşcărie nevinovaţi, doar pentru că şi-au făcut datoria", a spus fostul lider al lămpaşilor. "Am avut curajul să infrunt politicienii corupţi din această ţară şi să lupt pentru drepturile celor mulţi care muncesc cinstit in această ţară. S-ar părea că aceşti politicieni corupţi au reuşit in această perioadă de zece ani o performanţă aş putea spune tristă pentru Romănia _ să devină cea mai coruptă ţară din Europa. Şi, credeţi-mă, vin din puşcărie. Nu ştiu nici un politician corupt in puşcărie", a declarat Cozma. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a precizat că nu se simte frustrat pentru cei zece ani petrecuţi după gratii, ci se simte chiar mai puternic. "Dacă ei cred că m-au invins se inşală. Şi cum am spus-o şi mai demult, spiritul lui Miron Cozma nu poate fi legat, pentru că e spiritul poporului romăn adevărat, care munceşte şi ştie să lupte pentru o cauză dreaptă şi dacă cred politicienii aceştia corupţi că ne pot infrănge, se inşală", şi-a incheiat Cozma declaraţia de presă.


LA TIMIŞOARA. Miron Cozma şi-a imbrăţişat apoi apărătorul, avocatul Adrian Roşeţi, s-a urcat intr-un autoturism Peugeot şi a plecat spre Timişoara, după o oprire la o vilă in Voluntari cu prietena lui. El va locui in casa fiului său, Daniel, situată intr-un cartier de lux, unde intenţionează să-şi petreacă şi Sărbătorile de iarnă. Fratele său, Tiberiu, a precizat că Miron Cozma nu are de gănd să părăsească Romănia, deşi el "nu va refuza invitaţiile venite din străinătate". Cozma are interdicţie de a intra in Bucureşti şi in Petroşani vreme de cinci ani, fiindu-i interzise şi unele drepturi civile timp de şapte ani. El va contesta insă la instanţă aceste măsuri.
'

Condamnare "exagerată"

Teza "condamnării politice" a fost susţinută de fratele lui Cozma, Tiberiu, care a apreciat că in acest caz s-au făcut "mai multe abuzuri, de notorietate". Fostul vicepremier din perioada guvernului condus de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, consideră insă ca "inadmisibil in vremurile noastre" să facem din Cozma "victima unui proces politic". El a catalogat totuşi condamnarea fostului lider al minerilor ca fiind una "exagerată", dată după "exceptări inadmisibile din punct de vedere al dreptului". Voican Voiculescu a mai arătat că Miron Cozma trebuie să se detaşeze de imaginea de "căpetenie de haiduci" pe care a avut-o pănă acum. Despre exagerare a vorbit şi liderul actual al sindicatelor miniere din Valea Jiului, Zoltan Lacatoş, care a mai arătat că aşteaptă să se intălnească insă cu predecesorul său, pe care nu l-a cunoscut personal pănă acum. El a pus lipsa liderilor sindicatelor din Valea Jiului de la eliberarea lui Cozma pe seama dorinţei de a nu-i "dăuna".
Â
Â

×
Subiecte în articol: politic cozma miron miron cozma