x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La vremuri noi, vrem totul nou

La vremuri noi, vrem totul nou

28 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
PARLAMENT - Noii alesi si-au gasit se pare deja motto-ul si motorul chefului de munca Scandal pe malurile Senei: ministrul francez al Economiei, Herve Gaymard, a demisionat dupa ce s-a aflat ca traia intr-un luxos apartament de 600 de metri patrati, a carui chirie de 14.000 de euro era suportata de stat, in timp ce isi inchiriase propria locuinta pentru 2.300 de euro lunar. Pe malurile Dambovitei apetitul demnitarilor pentru privilegii este la fel de mare.
GABRIELA ANTONIU, MONICA IORDACHE

Cazarea demnitarilor este o vesnica problema damboviteana, locul in care parlamentarii isi pun capul pe perna inghitind miliarde de lei anual. Aproximativ 60 de miliarde este factura pe care Senatul s-a angajat sa o achite pentru cazarea in 2005 la Hotel Bucuresti a circa 50 dintre viitorii alesi, asta daca luam in calcul doar pretul de lista al camerelor. Hotelul, situat la doi pasi de sediul Senatului, a castigat si in acest an selectia de oferte pentru cazarea senatorilor. Ceea ce ar insemna 1.050.000 lei/zi pentru camera single; 2.000.000 lei/zi - camera dubla si 2.725.000 lei/zi - apartament. Tarifele includ mic dejun, dar nu includ TVA si taxa hoteliera. Ca atare aceste sume cresc de la cateva sute de mii pana la mai bine de un milion. In plus, senatorii nu stau la camere single sau duble, ci la apartamente, unde au o mica bucatarie si un living, in care sa isi primeasca oaspetii, pe care sa nu-i introduca direct in dormitor.

Rezervarile au fost facute doar pentru 50 de senatori din 140, experienta anilor trecuti aratand ca restul fie au domiciliul in Bucuresti, fie prefera sa incaseze banii de la Senat si sa stea la gazda. Ei primesc pe zi pentru cazare 70% din "cea mai ieftina cazare la hotel", adica in jur de 647.000 de lei, ceea ce inseamna aproape 20 de milioane de lei pe luna, fara sa fie nevoiti sa faca decontul. O hotarare a conducerii Senatului vizeaza stabilirea unei sume de 23 de milioane lunar acordata senatorilor din provincie care au optat sa locuiasca in gazda si al caror numar este de "aproximativ" 35 - 40.

FARA DECONTARE. De altfel, Guvernul Tariceanu a autorizat ordonatorii principali de credite sa plateasca persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, numite sau asimilate acestora, a unei sume forfetare lunare pentru cheltuielile de cazare in Bucuresti, fara a fi necesara decontarea. Decizia a fost aprobata printr-o hotarare adaptata, recent, de Guvern. Cuantumul sumei forfetare va fi stabilit prin ordin al fiecarui ordonator principal de credite, fara a se depasi 12 milioane lei pe luna, cu incadrarea in bugetul autoritatii publice respective. De aceasta suma nu vor beneficia persoanele care au domiciliul in Bucuresti si nici persoanele carora le sunt atribuite efectiv locuinte de serviciu.

MINISTRI. Conform Legii 114/1996, demnitarii pot beneficia si de locuinte de protocol, daca nu locuiesc in Bucuresti. Astfel, primesc locuinte pe intreaga perioada a mandatului, presedintele tarii, premierul si presedintii Senatului si Camerei Deputatilor. De asemenea pot solicita locuinta de protocol, cu plata chiriei, de cele mai multe ori modica, vicepresedintii Senatului si ai Camerei Deputatilor, ministrii, precum si presedintele Curtii Supreme de Justitie, presedintele Curtii Constitutionale, presedintele Curtii de Conturi, presedintele Consiliului Legislativ si avocatul poporului. Ministrii Iuliu Winkler, Mircea Miclea, Szolt Nagy si Valica Gorea, precum si 16 secretari de stat tocmai s-au mutat in astfel de locuinte. Ei au primit de la RAAPPS apartamente de bloc in centrul Capitalei, ministrilor fiindu-le repartizate apartamente in vile de pe Bulevardele Dacia si Eminescu, iar secretarilor de stat in zona Rosetti.

MASINI. Nu numai locuinta conteaza insa, ci si masina. La inceputul acestei sesiuni, conducerea Camerei Deputatilor a aprobat lista cu investitii pe anul acesta, in valoare totala de 320 de miliarde de lei. Din aceasta suma vor fi achizitionate si 30 de autoturisme Dacia in valoare de aproximativ 10 miliarde de lei. Nici senatorii nu s-au lasat mai prejos. Biroul Permanent al Senatului analizeaza deja un memorandum prin care cele 43 de miliarde de lei, alocate in bugetul pe anul 2005 al institutiei la capitolul "cheltuieli de capital" sa fie folosita pentru achizitionarea de masini noi. S-a propus achizitionarea de Dacii Logan de 1,4 si 1,6 MPI cu preturi cuprinse intre 5.700 de euro si 8.000 de euro, cu TVA inclus. A doua varianta este autoturismul Cielo Executive la pretul de 8.300 de euro, cu TVA inclus. S-au trimis insa adrese pentru achizitionarea a peste 100 de autoturisme la Dacia, Renault, Daewoo, Seat si Skoda, urmind sa fie aleasa, in urma unei licitatii, oferta cea mai avantajoasa, care sa raspunda celor trei cerinte ale Senatului: "economic, ieftin, sigur". Achizitionarea respectivelor autoturisme ar urma sa se faca in leasing.

Intr-un alt memorandum s-a cerut "inceperea procedurilor de achizitionare a 6 autoturisme de teren", deoarece cele 7 existente sunt insuficiente. Documentul precizeaza ca in bugetul Senatului pe anul 2005, sumele necesare pentru achizitionarea noilor jeep-uri au fost deja prevazute din legislatura anterioara. Desi presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a solicitat respingerea acestui memorandum, nu este exclus ca el sa fie repus in discutie.

COMPARATIE
Conform cotidianului Le Monde, in Germania singurii demnitari care beneficiaza de un apartament de protocol sunt presedintele republicii, cancelarul si presedintele Bundestagului. Gerhard Scroeder are un apartament la Berlin, in cladirea cancelariei, dar innopteaza frecvent la Hanovra, acolo unde locuieste familia sa si unde se deplaseaza cu elicopterul. In Marea Britanie, sapte membri ai guvernului beneficiaza de locuinta de serviciu, incepand cu premierul Tony Blair, care locuieste deasupra biroului din Downing Street. Unii ministrii prefera sa locuiasca in apartamentele lor personale, dar nici unul nu primeste bani pentru a-si asigura cazarea. In Italia, ministrii nu primesc nici apartamente, nici astfel de indemnizatii. Doar presedintele republicii, premierul, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor beneficiaza de o locuinta de serviciu. Premierul Berlusconi nu foloseste locuinta care i-a fost acordata, in Palatul Chigri, sediul guvernului, ci a inchiriat Palatul Grazioli, un hotel particular in Roma. In Spania, toti ministrii isi platesc cazarea din buzunar si numai ministrul Apararii beneficiaza de o locuinta suplimentara pe care o poate folosi in cazul unei crize. In Suedia, situatia este similara: ministrii nu beneficiaza nici de locuinte speciale, nici de indemnizatii destinate cazarii. In schimb, opt ministri care locuiesc in afara orasului Stockholm au dreptul la 8.400 de coroane ( 924 de euro) pentru locuintele pe care le ocupa atunci cand se deplaseaza in capitala.

TELEFONIE
La acest capitol, noii deputati au decis sa pastreze drepturile predecesorilor lor. Astfel, membrii conducerii Camerei Deputatilor, presedintii de comisii, liderii de grup, secretarul general si secretarul general adjunct au abonament lunar de 41 dolari cu 1000 de minute nationale incluse la serviciile de telefonie mobila, iar costurile suplimentare se suporta din bugetul Camerei. Restul deputatilor va beneficia, din acelasi buget, de un abonament lunar de 18 dolari cu 400 de minute incluse. Costurile suplimentare se vor suporta din suma forfetara si veniturile proprii.
PISCINA
Alesii erau cat pe ce sa se trezeasca si cu un nou nout centru de relaxare, chiar in Palatul Parlamentului. O luxoasa piscina, pentru care au fost cheltuitI nu mai putin de 13,7 miliarde de lei, dotata cu toate echipamentele necesare, a fost construita in Casa Poporului, dar acum nimeni nu isi mai asuma responsabilitatea pentru ea. Banii au fost derulati prin bugetul Camerei Deputatilor, dar chipurile comanda a fost data de Senat. Cert e ca mult hulitul bazin, de cand a fost descoperit de presa, risca sa isi schimbe destinatia in rezervor pentru titei, in spatiu de arhiva, sau sa fie umplut cu pamant de flori.

SALARII
Nu au fost neglijate nici salariile demnitarilor. Guvernul a dat ordonanta in acest sens, pe care senatorii au adoptat-o fara probleme, bineinteles aducand si unele imbunatatiri. Au marit leafa viceliderilor si secretarilor de grupuri parlamentare, care erau platiti ca simpli parlamentari, asimiland aceste functii celor de vicepresedinti si secretari de comisii, majorarea insemnand aproximativ un milion de lei. Senatorii nu l-au uitat nici pe seful Cancelariei primului ministru, care fusese scapat din varianta initiala a ordonantei. Conform actului, pana in octombrie 2005, salariul unui ministru va ajunge la 52.375.000 lei, al premierului la 60.410.000 lei, al presedintelui Romaniei la 65.469.000 lei, iar al unui parlamentar la 47.912.000 lei.
×