x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică László Tőkés: "După 1989, românii ne-au cumpărat politicienii pe capete"

László Tőkés: "După 1989, românii ne-au cumpărat politicienii pe capete"

de Istvan Deak    |    18 Dec 2011   •   09:52
László Tőkés: "După 1989, românii ne-au cumpărat politicienii pe capete"

La 22 de ani de la Revolutie, pastorul reformat László Tokés considera ca si politicienii maghiari se fac vinovati de nerealizarea cu adevarat a schimbarii regimului politic din Romania.

"Pentru mine, intrebarea nu este daca se vor realiza obiectivele propuse in 1989, ci data cand se vor realiza acestea. Eu imi doresc o Romanie libera, si cu adevarat democratica, in care oamenii sa fie capabili sa isi decida propria soarta si sa se simta cu adevarat acasa. Principala piedica este ca, dupa 1989, inca nu s-a schimbat regimul politic din Romania. Nu ne uitam in ochii trecutului si tocmai de aceea ne miram ca avem un prezent mincinos. Romanii si-au dat seama, foarte devreme, ca au cu cine sa se targuiasca. Asa ne-au cumparat politicienii pe capete", spune vicepresedintele Parlamentului European, care nu a uitat sa mai arunce o sageata spre UDMR:

"Am ajuns in situatia absurda, in care legitimam, prin prezenta la guvernare, o politica de stat, care in constitutia ei nu ne recunoaste existenta".

László Tokés sustine ca o solutie pentru iesirea din criza ar fi "autonomia pe diferite paliere".

"Populatia maghiara din Ardeal nu se poate multumi doar cu drepturile minoritatilor nationale. Suntem o comunitate nationala indigena si vrem sa traim fericiti acolo unde ne-am nascut. Acesta trebuie sa fie punctul de plecare al tuturor actiunilor noastre politice", a declara László Tokés in presa maghiara.

×
Subiecte în articol: tokes laslo