x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Laszlo Tokes face lobby pentru recunoasterea Transnistriei şi dublei cetăţenii pentru moldoveni

Laszlo Tokes face lobby pentru recunoasterea Transnistriei şi dublei cetăţenii pentru moldoveni

21 Mai 2009   •   00:00

Episcopul reformat Laszlo Tokes, candidat pentru Parlamentul European, s-a pronunţat, miercuri seara, la Sfântu Gheorghe, în favoarea autonomiei teritoriale a Transnistriei şi a aşa-zisului Ţinut Secuiesc, precum şi pentru acordarea dublei cetăţenii pentru moldovenii de dincolo de Prut şi pentru maghiarii din Transilvania.



Prezent la un miting electoral, Laszlo Tokes a susţinut că "Transnistria ar merita un statut de autonomie teritorială, la fel ca şi Secuimea", astfel "putându-se soluţiona, pe cale paşnică şi democratică, situaţia din cele două ţări".

De asemenea, el s-a declarat adeptul dublei cetăţenii pentru locuitorii acestor zone, spunând că "ar fi bine ca aceasta să se acorde românilor din Republica Moldova fără stramutarea lor din ţara natală, iar, la fel, să se acorde cetăţenie ungară maghiarilor din Transilvania".

Laszlo Tokes a susţinut, deopotrivă, că viitorii europarlamentari maghiari din România, împreună cu ceilalţi din Bazinul Carpatic, vor reprezenta în Europa "interesele naţiunii maghiare". "Maghiarii de pretutindeni, mai concret din Bazinul Carpatic, se consideră o singură şi unică naţiune şi, în acest spirit, ne-am aliat şi ne-am propus să facem o campanie electorală comună, deoarece, de data aceasta, în sânul Europei Unite vom fi laolaltă în acelaşi Parlament European, vom forma, cel puţin la modul spiritual, o unică delegaţie maghiară", a afirmat Laszlo Tokes.

El a explicat astfel şi prezenţa, în România, a liderului principalului partid de opoziţie din Ungaria - FIDESZ - Viktor Orban, fost premier al statului vecin, care a venit ca să îl susţină în campanie. De altfel, Viktor Orban a fost alături de Laszlo Tokes şi în campania din 2007 pentru Parlamentul European, când a candidat ca independent.

La mitingul de miercuri seară de la Sfântu Gheorghe a fost prezent şi ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Fuzes Oszkar. Circa 1.000 de oameni au participat la manifestare, cu torţe şi lumânări aprinse.

Uniunea Democrată Maghiară din România şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania au decis să susţină o singură listă de candidaţi la alegerile europarlamentare din acest an, sub sloganul "Solidaritate maghiară", iar primul pe listă este episcopul reformat Laszlo Tokes.

×
Subiecte în articol: politic laszlo tokes