x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lege pentru procurorii și judecătorii care calcă strâmb

Lege pentru procurorii și judecătorii care calcă strâmb

de Xenia Croitoru    |    06 Dec 2017   •   10:31
Lege pentru procurorii și judecătorii care calcă strâmb

Parlamentarii din comisia specială pentru legile Justiției, condusă de Florin Iordache, aduc astăzi în fața plenului Camerei Deputaților prima și cea mai importantă lege a Justiției, Legea 303, care face referire la statutul judecătorilor și al procurorilor.

Legea intră în dezbatere și la vot în Plen, apoi pleacă spre Senat, care este și forul decizional în acest caz. La Senat, aceeași comisie specială care a lucrat până acum pe legile Justiției preia eventualele amendamente la Legea 303, le dezbate, iar apoi proiectul intră și în plenul Senatului spre dezbatere și aprobare.

În urmă cu câteva zile, proiectul de lege a trecut de comisia specială a Camerei, iar una dintre cele mai importante modificări face referire la faptul că președintele nu mai poate refuza numirea președintelui și vicepreședinților ÎCCJ, dar nici numirea simplilor procurori și judecători. Un alt amendament spune că toate actele cu privire la justiţie co-semnate de CSAT sau de serviciile de informaţii devin informaţii de interes public. O altă modificare face referire la faptul că judecătorii și procurorii nu mai pot critica Parlamentul sau Guvernul, adică magistrații sunt obligați ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la declaraţii defăimătoare la adresa puterilor statului. Nici independența procurorilor nu a scăpat de comisie, aceștia își desfașoară activitatea în subordinea Ministerului Justiției.

Declarații pe propria răspundere pentru magistrați

Magistrații vor trebui să completeze în fiecare an o declarație pe propria răspundere cum că nu au fost colaboratori ai Securității. Alt amendament adoptat spune că acea comisie specială din Parlament care verifică activitatea SRI îi poate verifica și pe magistrați. La fel și Comisia SIE din Parlament.

Sunt doar câteva modificări importante pe care parlamentarii din comisia specială le-au făcut în ultima săptămână. Parcursul proiectului de lege este unul relativ simplu, dar nu se știe însă când va deveni lege, pentru asta fiind nevoie de semnătura președintelui României, Klaus Iohannis.

Între timp, aleșii au început deja să lucreze pe a doua lege a Justiției, Legea 304, care face referire la Organizarea judiciară, proiect care prevede înființarea Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor Săvârșite de Judecători și Procurori în cadrul Parchetului General.

„Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazurile temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile de cel mult două ori”, stabilește modificarea adoptată de Comisia Iordache la alin. 3 art. 16 din Legea 304/2004.

×
Subiecte în articol: legile justitiei