x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea alegerilor locale trece de Senat

Legea alegerilor locale trece de Senat

19 Feb 2004   •   00:00

Senatul a aprobat ieri propunerea legislativa pentru alegerea autoritatilor administratiei locale fara a modifica varianta propusa de Comisia electorala.

Modificarile dorite de senatori au fost respinse, chiar cu reprosuri din partea presedintelui Senatului. "Nu sunt convins ca toti colegii au studiat proiectul. Am citit amendamentele propuse si n-am vazut nimic epocal", le-a zis de la obraz Vacaroiu alesilor.
Interdictia propusa de senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, potrivit careia pe listele electorale nu pot figura succesiv trei candidati de acelasi sex, a fost si ea respinsa, desi la sedinta au asistat aproape 20 de reprezentante ale organizat iilor care militeaza pentru drepturile femeilor. Fevronia Stoica (PSD) a incercat, fara succes, sa-si induplece colegii. "De ce sa dezechilibram un sistem creat de Dumnezeu, care a dat pe lumea asta femeia si barbatul", a declamat senatoarea. Seful Comisiei electorale, pesedistul Viorel Hrebenciuc (foto), le-a lasat doamnelor o singura portita: sa propuna, la Camera Deputat ilor, un amendament care sa nu oblige, ci sa recomande partidelor politice "inmultirea" femeilor pe liste.
Senatorii PSD au respins, prin forta majoritatii, pierderea mandatului pentru primarii si consilierii care parasesc partidul cu care au castigat alegerile. Propunerea initiata de peremistul Dumitru Badea si sustinuta de PD si PNL a cazut cu 71 de voturi "impotriva", 45 "pentru" si 9 "abtineri". Nici macar pierderea doar a mandatului de consilier, la plecarea din partid, nu a avut succes, nu care cumva sa se creeze vreun precedent care sa stea in calea "plimbaretilor".

Principalele prevederi aprobate

- Pragul electoral pentru partide de 5% si maximum 8% pentru aliante;
- Campania electorala de 30 de zile;
- Votul - numai in localitatea de domiciliu, numai la sectia de vot arondata;
- Doar pe baza actului de identitate se voteaza. Cartile de alegatori nu se folosesc;
- Doar liste electorale permanente si suplimentare. A doua categorie va cuprinde votantii mutati cu resedinta in localitate de minimum 3 luni;
- Sectii de vot in toate satele;
- O singura urna mobila la fiecare sectie;
- Iese primar candidatul care a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate. Daca nimeni nu obtine jumatate plus unu din voturi, se organizeaza turul 2, unde castiga cel care obtine cel mai mare numar de voturi.
CAMELIA IONESCU

×
Subiecte în articol: politic