x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea “dublului standard”, inițiată de Dragnea, votată masiv la Senat

Legea “dublului standard”, inițiată de Dragnea, votată masiv la Senat

de Ion Alexandru    |    10 Oct 2019   •   08:56
Legea “dublului standard”, inițiată de Dragnea, votată masiv la Senat

Plenul Senatului a adoptat, ieri, proiectul inițiat de Liviu Dragnea, prin care se sancționează cu amendă de 4 la sută din cifra de afaceri companiile care comercializează servicii și produse la care a fost constatată existența dublului standard. Iar proiectul a primit 75 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, fiind înregistrate 18 abțineri.

 

Conform inițiativei lui Liviu Dragnea, depusă la Senat cu o săptămână înainte ca fostul lider PSD să fie condamnat, această amendă va fi aplicată tuturor persoanelor juridice și persoanelor fizice autorizate care derulează relații comerciale cu produse de larg consum, cu produse agroalimentare, cu produse nealimentare, cu carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de firma de comerț, el fiind deja amendat în raportul de admitere adoptat de Comisia Economică din Camera Superioară a Parlamentului. Astfel, amenda de 4 la sută din cifra de afaceri va fi aplicată pentru „comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existența dublului standard”, iar „în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de șase  luni”.

Potrivit inițiativei legislative, comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate „constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală după caz”. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să fie făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și, după caz, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard. Legea a fost transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

×