x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea pensiilor, bătută în cuie

Legea pensiilor, bătută în cuie

de Monica Iordache Apostol    |    21 Sep 2010   •   00:00
Legea pensiilor, bătută în cuie

Camera Deputaţilor nu va relua votul asupra Legii pensiilor. După ce s-au certat iar în plenul Camerei, cu opoziţia, timp de vreo două ore, deputaţii PDL au reuşit să obţină blocarea reluării votului pe proiectul respectiv, 158 de deputaţi respingând această soluţie, 33 votând împotrivă, iar 8 abţinându-se.

Decizia plenului, care pune capăt oricărei discuţii pe marginea acestui proiect legislativ, s-a lăsat cu acuzaţii violente între Roberta Anastase şi Victor Ponta. Anastase i-a acuzat pe pesedişti că şi-au vândut votul la Legea pensiilor. "Aţi cerut bani PDL-ului, 127 de miliarde de lei a costat fuga dumneavoastră de la votul pe Legea pensiilor", striga Roberta Anastase de la tribuna Parlamentului, fluturând o listă cu deputaţii PSD care ar fi cerut aceste sume. Mai exact, ea s-a referit la direcţionarea de bani, de Guvern, către colegiile electorale ale PSD, pentru diverse investiţii, fie prin ordonanţe, fie prin Legea bugetului de stat. "Nu ne faceţi pe noi părtaşi la hoţiile şi furăciunile dumneavoastră", i-a replicat Victor Ponta, care a şi adăugat că pentru el Anastase este doar "un inculpat". "Nu aveţi nici onoare, nici ruşine! Sunteţi nişte hoţi", a mai apucat Ponta să spună înainte să-i taie Anastase microfonul.

Cum miza era mare, mobilizarea grupurilor parlamentare la şedinţa de marţi a fost exemplară. Pedeliştii au primit ordin încă de luni să se prezinte marţi în plenul Camerei pentru a hotărî soarta Legii pensiilor, aşa că marţi la ora 12:30 toate băncile partidului de guvernare erau ocupate. A venit şi Elena Udrea, care a cules toate ofrandele depuse la picioarele ei de deputaţii PDL. De cum a intrat în sala de plen, de la primul şi până la ultimul şi cel mai modest membru al grupului PDL au trecut prin faţa ei pentru a-i săruta mâna, obrajii, pentru a-i da o hârtie sau măcar pentru a-şi face remarcată prezenţa. Au mai venit şi miniştrii Gabriel Oprea, Ioan Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu, dar pe ei nu i-a băgat nimeni în seamă. Şi opoziţia a încercat să strângă rândurile, dar degeaba, tot neparticiparea la vot a fost ultima ei armă.

Liberalul Ludovic Orban, cel care a votat marţi, în Biroul Permanent al Camerei, pentru nereluarea votului pe Legea pensiilor, în contradicţie cu liderul grupului PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut şi marţi, de la tribuna plenului, ca legea să fie considerată respinsă şi să fie discutată în sesiunea parlamentară următoare. Regulamentul arată că dacă o lege organică este respinsă prin vot, rediscutarea ei nu se poate face decât într-o sesiune ulterioară şi acesta a şi fost argumentul lui Orban.

"Aţi încercat prin fraudă să adoptaţi legea pensiilor. Nu a existat cvorum, iar legea nu a întrunit numărul necesar de voturi, prin urmare, nu avem ce vot să reluăm astăzi", a susţinut Orban. Pesediştii şi-au reluat şi ei solicitarea ca un vicepreşedinte al Camerei să conducă şedinţa, considerând-o pe Anastase decăzută din drepturi, iar pedeliştii şi-au reluat şi ei acuzaţia că opoziţia a fugit de la vot şi s-a trezit după o săptămână să-l conteste. "Unde în lume se reia meciul pentru că nu ştiu cine comentează la televizor că a greşit arbitrul?", a declarat şi deputatul PDL Cezat Preda. Discuţiile în contradictoriu, pigmentate cu tăierea microfonului, huiduieli din sală, fluierături şi invective au mai durat ceva timp, opoziţia încercând să tergiverseze luarea unei decizii şi să obţină amânarea legii până în sesiunea următoare.

Practic, liderii opoziţiei au realizat că au gafat luni acceptând soluţia propusă de Anastase - reluarea votului pentru că îi dădeau acesteia şansa de a-şi legaliza frauda de la vot. PDL şi-ar fi mobilizat parlamentarii, iar legea ar fi fost adoptată regulamentar, aşa că PSD şi PNL ar fi vrut să meargă pe varianta lui Orban. Dar n-au mai avut şansa asta pentru că Anastase, când a primit un semn din rândurile PDL, a supus fulgerător la vot decizia privind reluarea votului final asupra Legii pensiilor. Pedeliştii au votat rapid, pesediştii şi liberalii au rămas prostiţi în mijlocul sălii, iar votul a fost valabil: 158 împotriva reluării votului final, 33 pentru şi 8 abţineri. După vreo oră a apărut în Parlament şi preşedintele Traian Băsescu.

Întrebat de ziarişti despre "scandalul" la Legea pensiilor, Băsescu a avut reacţia lui Boc în faţa cozilor la plata impozitelor: "Care scandal?". Cu toate acestea, PSD a depus marţi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi fals în declaraţii publice, a anunţat deputatul PSD Radu Moldovan. El a spus că social-democraţii consideră că Anastase şi Voinescu trebuie să plătească în justiţie pentru ceea ce au făcut la dezbaterea legii pensiilor, încercând să o treacă "furând votul".


×
Subiecte în articol: politic