x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea pentru amânarea plăţii chiriilor a fost aprobată

Legea pentru amânarea plăţii chiriilor a fost aprobată

29 Apr 2020   •   17:19
Legea pentru amânarea plăţii chiriilor a fost aprobată

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind amânarea plăților chiriei pentru perioada stării de urgenţă, scrie Agerpres, citat de Antena 3. Astfel, locatarii ale căror venituri au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie pot solicita amânarea chiriei, fără dobânzi sau penalități. Cu toate acestea, locatarii vor fi obligaţi să plătească ulterior chiriile lunare a căror plată a fost amânată, eşalonat, în rate egale, până la 31 decembrie 2020.

Proiectul de lege are ca obiect amânarea, la cerere, a plăților chiriei pentru imobilele înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe pentru operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă semnificativ şi persoane fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii PSD Alfred Simonis, Şerban Nicolae şi Paul Stănescu și a trecut de forul decizional - Camera Deputaților cu 220 voturi pentru, 77 împotrivă şi 7 abţineri.

Potrivit legii, „locatarii - operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat - a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe”.

Plata chiriilor va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea acestora

Pentru a beneficia de amânarea la plata chiriei, locatarii respectivi trebuie să pună la dispoziţia organului fiscal teritorial competent actele justificative care să ateste imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar.

Ce condții trebui îndeplinite pentru a solicita amânarea de plată a chiriei

Condiţiile care trebuie să fie îndeplinite pentru cererea de plată către operatorul fiscal teritorial competent sunt: chiria lunară specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020, este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locaţie şi maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singura locaţie. Cererile vor putea fi depuse şi prin poştă electronică la adresele de e-mail furnizate de fiecare organ fiscal teritorial.

Locatarii vor fi obligaţi apoi să plătească chiriile lunare a căror plată a fost amânată, eşalonat, în rate egale, până la 31 decembrie 2020.

×