x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legile Justiției: Opoziția i-a băgat în ședință pe pesediști

Legile Justiției: Opoziția i-a băgat în ședință pe pesediști

de Xenia Croitoru    |    23 Noi 2017   •   10:04
Legile Justiției: Opoziția i-a băgat în ședință pe pesediști
Sursa foto: DIANA OROS

Comisia specială din Parlament condusă de Florin Iordache, înființată inițial pentru a pune în acord deciziile Curții Constituționale cu legile Justiției, a început treaba cu un scandal de proporții. Activitatea va continua și astăzi, lista de amendamente fiind foarte lungă.

 

Parlamentarii Opoziției au acuzat Puterea că sunt sute de amendamente care au fost primite marți seara, foarte târziu, și miercuri dimineața, pe care nu au reușit să le parcurgă pentru a putea vota. Motiv pentru care aleșii PNL și PMP au părăsit sala unde se țineau lucrările în semn de protest. Singurii aleși din Opoziție care au rămas în sală au fost cei de la USR. Tot ei au avut amendamente pentru fiecare articol discutat.

În ceea ce privește ritmul de lucru, comisia și-ar dori să adopte noile legi ale Justiției pe repede înainte, motiv pentru care ieri au început activitatea de la ora 10:30, au cerut o pauză de masă la ora 14:00, pentru ca o oră mai târziu să revină și să lucreze până târziu în noapte.

 

Ședință de taină la șeful suprem

După ce Opoziția a părăsit sala, Florin Iordache și Robert Cazanciuc s-au reunit într-o sedință rapidă în biroul lui Liviu Dragnea. Lucrările comisiei nu au fost întrerupte în tot acest timp și au fost conduse de deputatul UDMR Marton Arpad.

În ceea ce privește lunga listă de amendamente, forma finală a pachetului de legi va fi cunoscută la încheierea lucrărilor acestei comisii speciale. Deocamdată, a fost adoptat un amendament, pentru Legea 303/2004, al deputatei ALDE Steluța Cătăniciu, care spune că: "Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare în orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativă şi executivă".

Un alt amendament adoptat se referă la faptul că judecătorii și procurorii trebuie să depună declarații pe propria răspundere că nu sunt agenți acoperiți și că nu au colaborat cu Securitatea. "Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei“, este un amendament depus de PSD-ALDE la Legea 303/2004.

În această dimineață, comisia își va relua activitatea la ora 08:30, pentru a putea fi parcurse toate amendamentele depuse.

 

Plic suspect pentru Florin Iordache

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a primit un plic suspect în Parlament. Potrivit unor surse, acesta ar conține niște granule albe, neidentificate încă.

Iordache a aflat de existenta plicului în timpul şedinţei comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiției, deși sursele noastre spun ca acesta ar fi venit în urmă cu două zile la Comisia juridică din Parlament. În replică, Iordache a precizat că nu se consideră o țintă, nu a mai primit până acum vreo amenințare, iar organele abilitate trebuie să își facă datoria. "Am rugat Secretariatul General să sesizeze, să vadă despre ce e vorba: când s-a primit, unde s-a primit”, a spus Florin Iordache.

 

×
Subiecte în articol: legile justitiei florin iordache