x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legile proprietatii - Adio, case nationalizate deja vandute!

Legile proprietatii - Adio, case nationalizate deja vandute!

06 Iun 2005   •   00:00

Persoanele care si-au cumparat case in conditiile Legii 112/1995 le pastreaza. Fostii proprietari primesc in schimb titluri de valoare la "Fondul Proprietatea".

  • de MONICA IORDACHE
  • POLITIC
  • DESPAGUBIRI. Explicatiile oferite de premierul Tariceanu si de ministrul Olteanu sunt privite cu scepticism
    Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri, la o dezbatere privind mecanismul de functionare al "Fondului Proprietatea" - destinat despagubirii fostilor proprietari de bunuri nationalizate - , ca persoanele care au cumparat astfel de case, in baza Legii 112/1995, vor ramane in posesia acestor locuinte. Fostii proprietari vor primi in schimb despagubiri, sub forma unor titluri de valoare la "Fondul Proprietatea" care pot fi convertite in bani. "Fostii proprietari care si-au vazut casele vandute nu mai pot sa primeasca locuinta inapoi, deci vor primi despagubiri in bani, iar cei care au reusit sa le cumpere in conditiile legii vor ramane in case", a spus Tariceanu. Premierul, care este el insusi beneficiar al Legii 112/1995, cumparand o casa nationalizata, a mai sustinut ca noile legi ale proprietatii vor prevedea retrocedarea in natura a imobilelor nationalizate in timpul regimului comunist, despagubirea justa si echitabila pentru casele care nu pot fi date fostilor proprietari si mentinerea cadrului legislativ privind protectia chiriasilor. Tariceanu a fost sustinut si de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care a declarat ca decizia finala in privinta valabilitatii actului de proprietate asupra locuintei al fostului chirias va fi luata de instantele de judecata si ca, in prezent, la nivelul instantelor se afla in derulare aproximativ 12.000 astfel de procese.

    ATAC. Premierul Tariceanu a mai spus ca problema proprietatii in Romania ar fi fost rezolvata de mult in mod echitabil, asa cum s-a intamplat in alte tari din fostul bloc comunist, daca PSD nu ar fi fost condus de "lupii tineri" din Partidul Comunist. Cat priveste apelul facut la parlamentari sa sustina pachetul de legi ale proprietatii, Tariceanu a spus ca PSD si Adrian Nastase, care i-a spus premierului ca Parlamentul nu e "ghiseu de inregistrare pentru pachete", se situeaza in continuare pe o pozitie "antireformista si antidemocratica". El a afirmat ca, in cazul in care opozitia va initia o motiune de cenzura, fiecare semnatura depusa pe acest document va fi echivalentul unei motiuni de cezura impotriva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

    SCEPTICISM. Fiica fostului proprietar al Fabricii de Piele si Incaltaminte Mociornita, Marie Rose Mociornita, s-a aratat sceptica in privinta sanselor ca fostii proprietari sa isi poata primi despagubirile cuvenite prin intermediul titlurilor de valoare la "Fondul Proprietatea", care va fi alimentat cu actiuni ale statului la diferite societati comerciale. "Daca aceste actiuni sunt atat de valoroase, de ce nu le vinde statul, iar banii obtinuti nu sunt dati fostilor proprietari drept despagubiri?", s-a intrebat ea. "Nu inteleg de ce o persoana precum bunicul meu, care a pus pe picioare industria de piele din Romania, primeste actiuni la o fabrica falimentara, iar Omar Hayssam primeste cu totul intreprinderi rentabile", a mai spus Marie Rose Mociornita. Ea a mai afirmat ca despagubirile nu se vor primi nici in 80 de ani si ca fostilor proprietari le este blocata si calea atacului la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

    DATORIA DE LA IRAK
    "Fondul Proprietatea" va fi alimentat cu actiuni ale statului la peste o suta de societati, dar si cu sume obtinute din creantele statului roman asupra altor state precum Sudan, Siria, Mozambic, Republica Guineea, Republica Centrafricana, Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania, Sudan si chiar Irak. In privinta datoriei Irakului fata de Romania, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Nicolae Ivan, a dat asigurari ca negocierile cu noul guvern irakian sunt avansate si ca sunt sanse de recuperare a datoriei de 1,7 miliarde de dolari. Ministrul Bogdan Olteanu a explicat ca, daca statul a incerca sa vanda actiunile la societatile pe care le-a inclus in "Fondul Proprietatea" procedura ar dura "ani de zile". In schimb, titlurile de valoare vor putea fi convertite rapid in bani de detinatori, a sustinut Olteanu.

    ×
    Subiecte în articol: politic proprietari